Deze makkelijke kruidenmixen zijn makkelijk om te maken en onmisbaar in je keuken. Je maakt deze recepten met maar een paar simpele kruiden en specerijen.

Waarom zelf kruidenmixen maken?
Zelf kruidenmixen maken is niet alleen leuk om te doen, maar het is ook nog eens een stuk goedkoper! Zeker als je een voorraadje wilt maken.
Op de markt en online kun je kruiden en specerijen namelijk een stuk voordeliger kopen dan in de supermarkt.
Zelf kruidenmixen maken zonder zout
Ik vind het ook erg fijn dat ik zelf bepaal hoe heet mijn mix is en hoeveel zout er in gaat.
Niet alleen omdat het prettig is om je gerechten achteraf op smaak te brengen, maar ook omdat we steeds meer weten over wat zout eigenlijk met je lichaam doet.
Kant-en-klare kruidenmixen bevatten naast onnodig veel zout ook suiker. Reden genoeg dus om ze zelf te gaan maken.
Waar kun je de kruiden het beste in bewaren
Oude lege kruidenpotjes zijn perfect om je eigen mixen in te bewaren, maar er zijn ook hele leuke kruidenpotjes te koop. Bij de Action heb je bijvoorbeeld leuke kleine weckpotjes.
Het is ook een goed idee om voor elke mix een eigen label te maken. Soms zitten die bij de potjes, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken of schrijf de naam van de mix direct op het potje met bijvoorbeeld een krijtstift!
Ik gebruik het liefste glazen potjes. Glas staat niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat de kruiden lang goed blijven.
Hoe lang blijft het goed?
Op een koele donkere plek blijven zelfgemaakte kruidenmixen zeker een jaar goed. Ik zeg een jaar, maar daarna kun je ze meestal nog gewoon gebruiken.
Een voorwaarde is wel dat je ze donker en droog bewaart. Ook warmte zorgt ervoor dat de kwaliteit snel achteruit gaat.
Na een jaar gaat de kracht uit je mix en wordt de smaak steeds minder sterk.
Over het algemeen geld dat hoe verser en hoe hoger de kwaliteit van je ingrediënten hoe langer je ze kunt bewaren.
10x makkelijke kruidenmixen maken
Deze nasikruiden mix is perfect als je zonder pakjes en zakjes wilt koken. Dit recept maak je binnen 5 minuten en je hebt er maar een paar specerijen voor nodig.
Dit recept voor milde kerriepoeder is makkelijk om te maken, goedkoop en perfect voor vlees, groente en rijst gerechten.
Italiaanse kruiden zijn een mengsel van kruiden zoals oregano, tijm en basilicum. Je maakt deze mix in een paar minuten en het is perfect voor pastasaus of in een marinade voor vlees of groenten!
Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel gemaakt met specerijen zoals gember, kurkuma en komijn. Gebruik deze mix om je vlees te marineren of in een heerlijke tajine.
Bij het maken van hamburgers kunnen hamburger kruiden natuurlijk niet ontbreken. Deze kruidenmix maak je met specerijen als paprikapoeder en bruine suiker.
Zelf shoarma kruiden maken is leuk om te doen en ook nog eens snel klaar. Deze kruidenmix gebruik je natuurlijk voor shoarma, maar is ook lekker in stoofschotels of groente gerechten.
Chili con carne kruiden is een pittige kruidenmix om zelf chili con carne te maken. Deze mix is in minder dan 5 minuten klaar en je hebt er maar een paar simpele ingrediënten voor nodig.
Speculaaskruiden zijn echt een must have in de keuken, zeker als je van speculaas houdt! Deze kruiden mix is perfect voor pepernoten, taart en ijs en is in 5 minuten klaar.
Fajita kruiden zijn een pittige mix van chilipeper, paprikapoeder, komijn, knoflook en oregano. Het is de ideale kruidenmix voor zelfgemaakte kip fajita's en zijn binnen 5 minuten gemaakt!
Met dit taco kruiden recept maak je snel de perfecte kruidenmix voor taco's. Deze kruiden zijn ook erg lekker in andere gerechten zoals burritos en fajitas!
Laat een reactie achter!