Tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder dan gepelde tomaten uit blik. Deze techniek word veel gebruikt bij het maken van salsa, sauzen en soep.

Tomaten die klaar zijn om te ontvellen op een grijze achtergrond

Tomaten ontvellen of pliceren is een belangrijke techniek als je graag zelf salsa of pastasaus maakt. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er geen vervelende harde stukjes vel in je gerecht zitten.

Ook voor het maken van tomatensoep is het fijn om het vel van de tomaten te halen voor je de soep maakt. Zelfs na het pureren kom je ze namelijk nog tegen.

Als ik bruschetta met tomaat maak gebruik ik meestal ook gepelde tomaten. Zo weet ik zeker dat niemand last heeft van een vervelend hard stukje vel.

Direct naar

Waarom tomaten ontvellen

Omdat het vel van een tomaat erg stug is en niet oplost in water is het een stuk lekkerder om het te verwijderen voor je ze verwerkt in bijvoorbeeld een soep of saus.

Bereiding

Stap voor stap tomaten ontvellen in drie fotos
  • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook.
  • Snij met een scherp mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten en leg ze voorzichtig in het kokende water.
  • Laat de tomaten ongeveer 1 minuut in het water liggen en haal ze er met een schuimspaan uit. Zodra je ziet dat het velletje verder scheurt zijn ze klaar en kan je ze uit het hete water halen.
  • Doe de tomaten in een kom koud water of laat ze schrikken onder een koude kraan. Dit zorgt er voor dat de velletjes los gaan zitten en je ze heel makkelijk kan verwijderen.

Wat heb je allemaal nodig

  • Een pan om het water in te koken.
  • Schuimspaan om de tomaten mee uit het water te halen.
  • Een scherp mesje.

Bewaar tips

Gepelde tomaten kan je in de koelkast 2-3 dagen bewaren.

In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden goed. Het is handig om de gepelde tomaten voor het invriezen al in kleine blokjes te snijden en in porties over diepvrieszakjes te verdelen.

Recept

Tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder dan gepelde tomaten uit blik. Deze techniek wordt veel gebruikt bij het maken van salsa, sauzen en soep.
Recept afdrukken
Een tomaat die in heet water is geweest om te pellen.
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:1 minuut
Extra tijd:5 minuten
Totale tijd:5 minuten

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • Water

Instructies

  • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook.
  • Snij met een scherp mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten en leg ze voorzichtig in het kokende water.
  • Laat de tomaten ongeveer 1 minuut in het water liggen en haal ze er met een schuimspaan uit.
  • Doe de tomaten in een kom koud water of laat ze schrikken onder een koude kraan. Dit zorgt er voor dat je de velletjes heel makkelijk kan verwijderen.

Notities

De voedingswaardes zijn per tomaat.

Voedingswaarde

Portie: 1g | Calorieën: 22kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 1g | Vet: 0.2g | Verzadigd vet: 0.04g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.04g | Natrium/Zout: 6mg | Kalium: 292mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 1025IU | Vitamine C: 17mg | Calcium: 12mg | Ijzer: 0.3mg
Porties: 4 tomaten
calorieën: 22kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 16 votes (16 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept