Aardappelpuree zonder melk is makkelijk om te maken en erg lekker bij bijvoorbeeld hachee of een gehaktbal. Je maakt dit recept met plantaardige melk en olie.

Ingrediënten
Aardappelen - voor de zachtste puree kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken.
Plantaardige melk - ik gebruik een beetje amandelmelk wanneer ik dit recept maak.
Amandelen hebben een licht romige smaak wat deze puree extra lekker maakt.
Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen extra melk toe te voegen.
Bewaar dan wat van het kookvocht en dit voeg beetje bij beetje toe tot je puree de gewenste dikte heeft.
Toch liever op de klassieke manier? Ga dan naar mijn recept voor aardappelpuree met melk.
Olie - een beetje olie in plaats van boter maakt de aardappelen lekker smeuïg.
Kies voor een neutrale olie zoals zonnebloemolie om te voorkomen dat de smaak overheerst.
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Dit is belangrijk omdat ze zo tegelijk gaar zijn.
Spoel ze af en doe de aardappelblokjes samen met wat water in een ruime pan. Zorg ervoor dat de aardappelen helemaal onder water staan.
Breng het water aan de kook en laat de blokjes zachtjes koken tot zo gaar zijn dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
Controleer of de aardappelen gaar zijn door er in te prikken met een vork.
Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan.
Doe de melk en de olie in de pan en stamp de aardappelen met een aardappelstamper fijn tot je een smeuïge puree hebt.
Breng de aardappelpuree op smaak met wat peper en zout en voeg eventueel nog een beetje water toe.

Waar serveer je aardappelpuree bij?
Aardappelpuree zonder melk is niet alleen lekker als basis voor een Hollandse stamppot maar ook als bijgerecht.
Door de neutrale smaakt past dit gerecht bijna overal bij!
- Hachee. Een klassieke combinatie is natuurlijk hachee, rode kool met appel en een romige puree!
- Zweedse gehaktballetjes met wat veenbessenjam.
- Het is ook erg lekker bij Franse gerechten zoals coq au vin en boeuf Bourguignon.
- Gebruik het als laag in een ovenschotel zoals een jachtschotel of shepperd's pie.
Overgebleven puree gooi je natuurlijk niet weg! Bak het de volgende dag op of maak er bijvoorbeeld Pommes dauphine van!
Je kunt er ook heerlijke aardappelkroketjes of pommes duchesse van maken.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een ruime pan, een vergiet en een aardappelstamper nodig.
Bewaar tips
Aardappelpuree zonder melk blijft goed afgedekt in de koelkast ongeveer 3 dagen goed.
Zorg er wel voor dat je de puree helemaal laat afkoelen voor je het in de koelkast zet.
Je kunt het ook invriezen als je het langer wilt bewaren.
In de vriezer blijft de aardappelpuree ongeveer vier maanden goed.
Laat de puree voor serveren langzaam in de koelkast ontdooien en warm het op in een steelpan of in de magnetron.
Als de aardappels tijdens het bewaren wat droog zijn geworden kun je eventueel nog wat plantaardige melk of water toevoegen.
Meer lekkere aardappel gerechten

Aardappelpuree zonder melk
Aardappelpuree zonder melk is makkelijk om te maken en erg lekker bij bijvoorbeeld hachee of een gehaktbal. Je maakt dit recept met plantaardige melk en olie.
Ingrediënten
- 800 gram kruimige aardappelen
- 100 ml amandelmelk
- 4 eetlepels plantaardige olie
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Dit is belangrijk omdat ze zo tegelijk gaar zijn.
- Spoel ze af en doe de aardappelblokjes samen met wat water in een ruime pan. Zorg ervoor dat de aardappelen helemaal onder water staan.
- Breng het water aan de kook en laat de blokjes zachtjes koken tot zo gaar zijn dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Controleer of de aardappelen gaar zijn door er in te prikken met een vork.
- Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Doe de melk en de olie in de pan en stamp de aardappelen met een aardappelstamper fijn tot je een smeuïge puree hebt.
- Breng de aardappelpuree op smaak met wat peper en zout en voeg eventueel nog een beetje water toe.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 6Hoeveelheid per portie: Calorieën: 181Totale hoeveelheid vet: 10gVerzadigd vet: 1.6gCholesterol: 1mgNatrium: 210mgKoolhydraten: 22gVezels: 3.2gSuiker: 2.3gEitwit: 3g
Wilma Put zegt
Aardappelpuree maak ik ook weleens met appmoes ipv melk. Ook erg lekker en zeker bij bijv rode kool.
Maayke zegt
Hoi Wilma. Wat een goed idee dat ga ik zeker een keer proberen!