Zelfgemaakte aardappelpuree is het perfecte bijgerecht bij een stoofschotels of rodekool. Deze romige puree is snel klaar en maak je met maar een paar simpele ingrediënten.

Direct naar
Ingrediënten
- Aardappels - voor het maken van aardappelpuree kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. Deze nemen meer water op en vallen sneller uit elkaar.
- Boter - door een klontje boter aan je puree toe te voegen wordt het lekker romig.
- Melk - net als de boter zorgt het toevoegen van melk dat je puree smeuïg wordt. Dit kun je natuurlijk ook weglaten als je het liever zonder melk maakt.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onder aan deze post!
Bereiding
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en spoel ze goed af. Zorg ervoor dat je alle blokjes even groot maakt zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn.
- Doe ze samen met het water en wat zout in een pan en breng het aan de kook.
- Zet zodra het water kookt het vuur lager en laat de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten gaar koken. Hoelang ze moeten koken hangt af van de grootte van de blokjes, controleer dit af en toe even.
- Giet de aardappelen af en voeg de boter en een scheutje melk toe.
- Stamp het fijn met een aardappelstamper en breng de Aardappelpuree op smaak met wat
Tip: gebruik nooit een staafmixer om aardappelpuree te maken. Zo maak je de zetmeelmoleculen kapot en krijg je een lijmachtige puree en dat wil je natuurlijk niet.
Mijn tips voor dit recept
Waar serveer je Aardappelpuree bij?
- Hachee en gekookte sperziebonen
- Gebruik overgebleven Aardappelpuree voor een stamppot zoals rauwe andijviestamppot, boerenkool, hete bliksem of hutspot
- Je kunt er aardappelkoekjes mee bakken
- Serveer het bij een gehaktbal en een salade
- Als bovenlaag in een ovenschotel
- Maak er pommes duchesse van!
Wat heb je nog meer nodig
- Een pan om de aardappels in te koken.
- Om de puree te maken heb je een aardappelstamper, passerzeef of een aardappelpers nodig.
Je kunt het beste kruimige aardappelen gebruiken. Deze nemen meer vocht op waardoor je een zachte, romige puree krijgt
Bewaar tips
Koelkast: in de koelkast blijft zelfgemaakte aardappelpuree ongeveer 2-3 dagen goed.
Vriezer: aardappelpuree invriezen kan ook! Verdeel de puree in porties over diepvrieszakjes of bakjes en vries ze in. Op deze manier blijft het ongeveer 3 maanden goed.
Ontdooien en opwarmen: laat de puree langzaam in de koelkast ontdooien en verwarm het in een steelpan of in de magnetron.
Je kunt eventueel nog wat water of melk toevoegen als de aardappelpuree te droog is geworden.
Meer recepten met aardappelen
Recept
Aardappelpuree
Zelfgemaakte aardappelpuree is het perfecte bijgerecht bij een stoofschotels of rodekool. Deze romige puree is snel klaar en maak je met maar een paar simpele ingrediënten.
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 100 ml melk
- 60 gram boter
- Peper
- Zout
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en spoel ze goed af. Zorg ervoor dat je alle blokjes even groot maakt zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn.
- Doe ze samen met het water en wat zout in een pan en breng het aan de kook.
- Zet zodra het water kookt het vuur lager en laat de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten gaar koken. Hoelang ze moeten koken hangt af van de grootte van de blokjes, controleer dit af en toe even.
- Giet de aardappelen af en voeg de boter en een scheutje melk toe.
- Stamp het fijn met een aardappelstamper en breng de aardappelpuree op smaak met wat
Voedingswaarde informatie:
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 313Totale hoeveelheid vet: 13gVerzadigd vet: 8gCholesterol: 34mgNatrium: 114mgKoolhydraten: 45gVezels: 5.5gSuiker: 3gEitwit: 6g
Laat een reactie achter!