Dit basisrecept voor American pancakes zijn makkelijk te maken en zijn heerlijk als ontbijt of lunch. Serveer deze kleine pannenkoekjes met stroop en wat boter of vers fruit.

American pancakes zijn kleine, fluffy pannenkoekjes gemaakt met bloem, ei melk en bakpoeder.
Door het toevoegen van bakpoeder krijg je lekkere dikke, luchtige pancakes!
Je kunt ze met melk of zelfs met water maken, maar als je de melk vervangt door karnemelk worden ze zelfs nog luchtiger.
De karnemelk geeft ook de karakteristieke smaak aan de pancakes.
Wat is het verschil tussen American pancakes en gewone pancakes?
Het grootste verschil tussen deze pancakes en onze gewone pannenkoeken is dat deze kleiner en dikker zijn.
Dat komt vooral door het bakpoeder en dat je ze maakt met een iets dikker beslag dat minder uit loopt.
In Amerika worden ze vooral tijdens het ontbijt gegeten. Natuurlijk met wat maple syrup en boter of wat vers fruit zoals bosbessen en aardbeien.
Ik vind zelf beide soorten erg lekker en ik heb inmiddels zoveel pannenkoek recepten dat ik er maar een handig overzicht van heb gemaakt!
Ingrediënten
Bloem - ik voeg liever zelf bakpoeder aan mijn bloem toe, maar je kunt de bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Maak je liever glutenvrije pancakes? Je kunt ze ook met havermeel maken.
Bakpoeder - als je zelfrijzend bakmeel gebruikt kun je het bakpoeder weglaten omdat hier al bakpoeder in zit.
Melk - voor het maken van pannenkoeken gebruik ik het liefst karnemelk of volle melk.
Je kunt voor dit recept ook een plantaardige melk zoals havermelk gebruiken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereidingswijze
Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer ze even door elkaar. Voeg het ei en de melk toe en meng dit tot je een glad beslag hebt.
Smelt wat boter in een koekenpan en schep hierin kleine hoopjes van het beslag. De pancakes moeten ongeveer 10 cm zijn.
Als de bovenkant droog wordt en er kleine luchtbelletjes ontstaan kun je de pannenkoekjes omdraaien. Bak ook deze kant nog even en serveer met wat boter en stroop.
Mijn tips voor dit fluffy American pancakes recept
Meng niet te lang. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn, sterker nog, als er nog een paar klontjes in het beslag zitten weet je dat je niet te lang hebt gemixt.
Door het niet te lang te mixen voorkom je dat je pancakes taai worden. De kleine droge stukjes verdwijnen tijdens het bakken.
Draai ze maar een keer om. Voor luchtige, fluffy pancakes kun je ze het beste maar één keer omdraaien zodat er zo min mogelijk luchtbellen stuk gaan.
Zorg ervoor dat je pan echt heet is. In een echt hete pan begint het rijsmiddel meteen te werken en lopen ze niet teveel uit.
Druk ze niet plat. Ik weet dat het erg verleidelijk is om ze even plat te drukken na het omkeren, maar voor echt fluffy American pancakes kun je dit beter niet doen.
Je wilt tenslotte zoveel mogelijk luchtbelletjes houden!
Varieer eens met ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld 40 gram cacaopoeder toe voor heerlijke chocolade pannenkoeken!
Benodigdheden
- Pannenkoekenpan - American pancakes bakken gaat het makkelijkst in een pannenkoekenpan maar een gewone koekenpan werkt ook goed. In een koekenpan van 28 cm kan ik 3 pancakes bakken.
- Mengkom - om het beslag te kunnen maken heb je natuurlijk een grote mengkom met een garde nodig.
Bewaar tips
Ze zijn natuurlijk het allerlekkerst als je ze meteen opeet maar je kunt ze eventueel nog 2 dagen bewaren.
Wikkel ze dan even in vershoudfolie, zo blijven ze vers en drogen ze niet uit.
In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden goed.
Laat ze voor je ze wilt eten dan even ontdooien in de koelkast of leg ze meteen in de magnetron om ze op te warmen.

American pancakes
Dit basis recept voor American pancakes is super makkelijk te maken en zijn heerlijk als ontbijt of lunch. Serveer deze kleine pannenkoekjes met stroop en wat boter of vers fruit.
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 200 ml melk
- 1 ei
- 1 eetlepel suiker
- ¼ theelepel zout
- Boter om in te bakken
- 2 theelepels bakpoeder
Bereidingswijze
- Roer de bloem, het zout, de suiker en het bakpoeder in een ruime mengkom even door elkaar.
- Voeg al roerend de melk met het ei toe en meng het met een garde tot je een glad beslag hebt.
- Smelt in een koekenpan wat boter en schep kleine beetjes van het beslag in de hete boter. De pannenkoekjes moeten ongeveer 10 cm groot zijn.
- Keer de Pannenkoekjes om als de bovenkant droog wordt en er kleine belletjes ontstaan. De onderkant is dan als het goed is mooi goudbruin. Als de onderkant te donker is kan je het vuur een beetje lager zetten.
- Bak deze kant een paar minuten en serveer de american pancakes met maple syrup en wat boter.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 12Hoeveelheid per portie: Calorieën: 79Totale hoeveelheid vet: 1gVerzadigd vet: 0.4gCholesterol: 15mgNatrium: 65mgKoolhydraten: 15gVezels: 0.5gSuiker: 1.9gEitwit: 2.7g
Laat een reactie achter!