Coleslaw is een Amerikaanse koolsalade gemaakt met witte kool, wortel en mayonaise of Griekse yoghurt. Deze frisse salade is simpel om te maken en staat snel op tafel!

Ondanks dat deze witte koolsalade vooral erg populair is in Amerika komt hij eigenlijk uit Europa. Nederlanders namen in de 18e eeuw hun geliefde recepten voor koolsla mee naar Amerika. Zo is de Hollandse koolsla langzaam veranderd in coleslaw.
Tegenwoordig is deze Amerikaanse coleslaw niet meer weg te denken en word het geserveerd bij hamburgers en natuurlijk uienringen. Deze salade is ook erg leuk om bij een BBQ te serveren.
Ingrediënten
Kool - traditionele coleslaw wordt gemaakt met in dunne reepjes gesneden witte kool maar spitskool of rode kool is ook heel erg lekker!
Wortel - in dunne reepjes gesneden of geraspte wortel geeft de coleslaw een zoete smaak.
Mayonaise of yoghurt - de dressing voor coleslaw bestaat meestal uit mayonaise waar bijvoorbeeld citroensap en mosterd aan wordt toegevoegd. Ik maak dit recept ook vaak met Griekse yoghurt wat deze salade net iets gezonder maakt.

Hoe maak je coleslaw
- Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool en snij hem in dunne reepjes.
- Maak de wortelen schoon en rasp deze op een grove rasp.
Coleslaw dressing
- Doe de mayonaise of yoghurt, de mosterd, peterselie, honing en de azijn in een kom en roer het goed door elkaar.
- Voeg de kool en de wortel toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Breng de salade op smaak met wat peper en zout.
Tip: Geen zin om de kool zelf te snijden? Je kunt ook fijn gesneden kool uit het koelvak gebruiken.
Wat heb je nog meer nodig
- Een grote mengkom om de salade in te mengen.
- Leuke schaal om de koolsla in te serveren.
- Een snijplank met scherp mes om de kool in reepjes te snijden.
Bewaar tips
Je kunt deze coleslaw goed afgesloten ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

Recept
Coleslaw

Ingrediënten
- 400 gram witte kool
- 2 winterwortels
- 200 ml Griekse yoghurt
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel azijn of citroensap
- 1 theelepel peterselie
- peper
- zout
Instructies
- Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool en snij hem in dunne reepjes.
- Maak de wortelen schoon en rasp deze op een grove rasp.
De coleslaw dressing
- Doe de mayonaise of yoghurt, de mosterd, peterselie, honing en de azijn of citroensap in een kom en roer het goed door elkaar.
- Voeg de kool en de wortel toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Breng de salade op smaak met wat peper en zout.
Notities
- Deze romige coleslaw is ideaal als bijgerecht bij de BBQ, pulled pork of doordeweeks avondeten.
- Veel smaakvoller dan kant-en-klare coleslaw door de zelfgemaakte dressing.
- Je kunt de salade tot 1 dag van tevoren maken – zo trekken de smaken lekker in.
- Bewaar maximaal 3 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast.
- Geen witte kool? Gebruik gerust spitskool of een voorgesneden koolmix.
- Lekker bij gegrild vlees, hamburgers, sandwiches of aardappelsalade.
- Dit recept is van nature glutenvrij en vegetarisch.
Hallo!
Plantaardig alternatief: kokos Yoghurt. mmmmmm
Bij de Lidl, die van 17% is het puurst.
Ook te gebruiken als slagroom 🙂
Ho Ina. Wat een goed idee dat ga ik zeker een keer proberen!