Deze Hollandse andijvie stamppot met spekjes is een heerlijk winters gerecht en zit vol met vitamines. Dit recept staat binnen 30 minuten op tafel en serveer je natuurlijk met spekjes!

Ingrediënten
Andijvie - voorgesneden andijvie is overal te koop en zo maak je deze stamppot nog makkelijker om te maken.
Als je de andijvie zelf snijdt, snij het dan niet te fijn. Het is lekker als ze een beetje knapperig zijn.
Aardappelen - ik gebruik het liefst kruimige aardappelen als ik deze stamppot maak. Je kunt in de supermarkt ook speciale stamppot aardappelen kopen.
Tip: Heb je gekookte aardappelen of aardappelpuree over? Hiermee maak je snel een heerlijke andijvie stamppot.
Melk - net als de boter zorgt melk voor een smeuïge, romige stamppot. Melk is trouwens optioneel, ik maak het ook vaak zonder.
Boter - door boter aan de andijvie stamppot toe te voegen wordt de stamppot lekker romig.
Je kunt hiervoor ook margarine of een plantaardige boter gebruiken als je liever geen zuivel eet.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!

Hoe maak je rauwe andijvie stamppot
Breng in een ruime pan water aan de kook en kook hierin de aardappelen gaar.
Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes met de ui tot de spekjes krokant worden en het ui zacht is.
Giet de aardappelen af en doe ze samen met de boter in de pan en stamp ze met een aardappelstamper tot de puree de gewenste structuur heeft.
Roer de andijvie door de aardappelpuree en verdeel de stamppot over de borden.
Schep er wat van de spekjes over en serveer de stamppot eventueel met een in plakjes gesneden rookworst.
Benodigdheden
Een pan om de aardappelen in te koken.
Om de aardappelen fijn te maken kun je het beste een pureestamper of een aardappelpers gebruiken.
Een vergiet om de aardappelen af te gieten.
Bewaar tips
Stamppot andijvie kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren kun je het beter invriezen.
Verdeel de stamppot in porties en doe het in diepvrieszakjes of vakjes.
In de vriezer kun je het ongeveer 6 maanden bewaren.
Laat de stamppot langzaam in de koelkast ontdooien en warm het op in de magnetron of in een pan op laag vuur.

Meer recepten met aardappelen

Andijvie stamppot
Deze Hollandse andijvie stamppot met rauwe andijvie is een heerlijk winters gerecht en zit vol met vitamines. Dit recept staat binnen 30 minuten op tafel en serveer je natuurlijk met spekjes!
Ingrediënten
- 2 kilo aardappelen
- 40 gram boter
- 800 gram andijvie
- 250 gram spekreepjes
- Peper & zout
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snij ze in stukjes.
- Spoel ze af en doe ze in een ruime pan.
- Giet zoveel water bij de aardappelen tot dat ze onder staan en breng het water aan de kook.
- Zet zodra het water kookt het vuur laag en laat de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar koken. De kooktijd hangt af van de grootte van je aardappelblokjes dus controleer dit af en toe even!
- Kook ondertussen de spekjes in een droge koekenpan.
- Giet de aardappelen af en voeg de andijvie toe.
- Roer het goed door elkaar en verwarm de andijvie nog 2-3 minuten.
- Verdeel de andijvie stamppot over de borden en schep de spekjes er over.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 771Totale hoeveelheid vet: 33gVerzadigd vet: 12.7gCholesterol: 85mgNatrium: 1561mgKoolhydraten: 86gVezels: 18.2gSuiker: 6.3gEitwit: 34g
Laat een reactie achter!