Arretjescake is een ouderwets nagerecht gemaakt met cacao, biscuitjes, boter en suiker. Deze arretjescake zonder ei bak je niet in de oven, maar laat je opstijven in de koelkast wat hem het ideale zomer dessert maakt.

Traditionele arretjescake maak je met rauwe eieren en is daardoor niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Dit recept voor arretjescake maak je zonder ei en kan iedereen met een gerust hart eten.
Omdat er een eieren inzitten is het belangrijk om wat chocolade aan de boter toe te voegen. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak maar het zorgt er ook voor dat je arretjescake goed opstijgt.
Dit nagerecht is vooral in December rond kerst erg populair, maar omdat het een no bake taart is ook in de zomer leuk om te maken. Je kunt er dan ook wat zomerfruit aan toevoegen om hem extra speciaal te maken.
Ingrediënten
Biscuit - voor dit arretjescake recept gebruik ik Maria biscuitjes, maar eigenlijk kun je elk koekje gebruiken.
Wist je dat pepernoten arretjescake ook erg lekker is?
Boter - een van de hoofdingrediënten van dit dessert is boter. Gebruik daarom een goede kwaliteit of maak de boter zelf van slagroom.
Als je liever geen boter gebruikt kun je ook margarine of een plantaardige boter gebruiken maar dat veranderd de smaak wel een beetje.
Cacao - cacaopoeder geeft de intense chocoladesmaak aan dit recept. Omdat het snel klontert, is het een goed idee om het cacaopoeder even door een zeefje te drukken voor je het bij de suiker doet.
Suiker - ik gebruik altijd fijne kristalsuiker als ik arretjescake zonder ei maak maar basterdsuiker of kokosbloesemsuiker kan ook. Grof kristalsuiker kan ook, maar dat lost minder snel op en vind ik daardoor wat minder fijn om te gebruiken.
Vershoudfolie - door de cakevorm te bekleden met vershoudfolie of bakpapier kun je de cake na het opstijven makkelijk uit het cakeblik halen. Het is ook handig om een laagje op de cake te leggen zodat je het goed kunt aandrukken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je arretjescake
Of je nu arretjescake zonder ei maakt of met de bereiding is eigenlijk hetzelfde. Zonder ei lijkt het eigenlijk meer een engelse chocolate biscuit cake, maar zeker niet minder lekker!
Smelt de boter in een steelpan en breek ondertussen de Maria biscuitjes in grove stukken. Maak ze niet te klein want de koekjes geven structuur aan de cake.
Roer in een mengkom de suiker, de chocolade stukjes en het cacaopoeder door elkaar en giet hier de gesmolten boter bij. Meng het tot je een egale massa hebt en alle suiker en chocolade is opgelost.
Voeg de koekjes toe en meng ze door het chocolademengsel tot alle koekjes een laagje chocolade hebben.
Doe het mengsel in een beklede cakevorm en leg ook een laagje vershoudfolie of bakpapier boven op de cake. Druk het goed aan en laat de arretjescake minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
Benodigdheden
- Een grote mengkom om alle ingrediënten in te mengen.
- Vershoudfolie en een cakevorm. Je kunt ook een vierkante vorm van ongeveer 20x20 cm gebruiken dan worden het meer kleine blokjes net als op de foto.
- Steelpan met een houten lepel.
- Een weegschaal en een zeefje.
Bewaar tips
Je kunt zelfgemaakte arretjescake zonder ei zeker een week in de koelkast bewaren. Omdat er geen eieren in zitten kun je hem ook op kamertemperatuur bewaren, maar dan wordt de boter wel zachter.
Invriezen kan ook. Wikkel de cake in vershoudfolie en bewaar hem ongeveer 3 maanden in de vriezer.
Recept
Arretjescake zonder ei
Arretjescake is een ouderwets nagerecht gemaakt met cacao, biscuitjes, boter en suiker. Deze arretjescake zonder ei bak je niet in de oven, maar laat je opstijven in de koelkast wat hem het ideale zomer dessert maakt.
Ingrediënten
- 75 gram cacaopoeder
- 50 gram pure chocolade
- 150 gram suiker
- 250 gram boter
- 1 pak Maria biscuitjes
Bereidingswijze
- Doe de boter en de chocolade in een steelpan en laat het langzaam smelten.
- Breek ondertussen de biscuitjes in kleine stukjes en roer de suiker en het cacaopoeder in een mengkom goed door elkaar.
- Giet de gesmolten boter door de suiker en meng het tot je een glad mengsel hebt en alle suiker is opgelost.
- Meng de koekjes door het chocolademengsel en schep het in een met vershoudfolie beklede cakevorm.
- Druk alles goed aan en laat het minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
Mirthe zegt
Hoi! Hoe krijg jij het voor elkaar om de suiker te smelten in je beslagkom? Daar koelt het toch veel te snel voor af? Mij lukt het in ieder geval niet om het voor elkaar te krijgen, dus ik hoor graag hoe jij het doet 😉
Groetjes Mirthe