Het duurt slechts ongeveer 15 minuten om thuis een balsamico dressing te maken. Deze dressing is perfect voor een Caprese salade of over groenten zoals geroosterde spruitjes.

Als je ervan houdt om je eigen basis ingrediënten te maken is dit zeker een recept dat je moet proberen. Ik heb al een recept gedeeld over hoe je je eigen gecondenseerde melk en banketbakkersroom kunt maken en ik kan niet wachten om er in de toekomst nog meer te delen!
Deze dressing gebruikte ik ook in mijn recept voor salade caprese!
Direct naar
Wat is een balsamico dressing en hoe gebruik ik het?
Balsamico dressing is een reductie van balsamicoazijn. Er word ook vaak een zoetstof zoals bruine suiker, honing, of stroop zoals ahornsiroop, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig. Balsamico dressing wordt gebruikt als dressing voor salades of als een smaakmaker bij fruit, groenten zoals geroosterde spruitjes, en vlees.
Ingredienten
- Balsamicoazijn - Dit is een Italiaanse azijn gemaakt van druivenmost. Hij heeft een donkere kleur en een uitgesproken smaak. Net als bij chocolade is het slim om voor dit recept de beste kwaliteit kopen die je je kunt veroorloven.
- Basterdsuiker - Dit is optioneel. Als je je balsamico dressing wat zoeter wil maken kun je 1-2 eetlepels suiker of honing toevoegen. Ik gebruik graag bruine suiker omdat ik dat altijd in de kast heb staan, maar je kunt dit ook vervangen door honing of ahornsiroop.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je balsamico dressing

Doe de balsamicoazijn in een steelpan en breng het aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de azijn 10-15 zachtjes pruttelen tot de dressing de gewenste dikte heeft en het een dun laagje achterlaat op een lepel (zie foto)
Tip: Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat balsamico azijn brand snel aan!
Variaties
Je kunt dit recept ook met suiker maken. Voeg 1-2 eetlepels (bruine) suiker, honing, of ahornsiroop toe aan de balsamicoazijn.
Dingen die je verder nodig hebt
- Een steelpan om de azijn mee in te koken.
- Glazen potjes om de dressing te kunnen bewaren.
Hoe bewaar ik balsamico dressing?
Je kunt balsamico dressing ongeveer 3 maanden bewaren.
Ik bewaar mijn glazuur graag in een glazen pot. Glas zorgt ervoor dat het houdbaar blijft en als je een oude lege fles hergebruikt zoals lege olie of azijn flesjes is dat veel beter voor het milieu dan plastic Flesjes!
Tips
- Het is belangrijk om het vuur laag te zetten als de azijn kookt om te voorkomen dat het aanbrandt.
- De dressing word dikker als hij afkoelt dus laat het niet te lang pruttelen.
Meer recepten voor dressings en dips

Balsamico dressing
Het duurt slechts ongeveer 15 minuten om thuis een balsamico dressing te maken. Deze dressing is perfect voor een Caprese salade of over groenten zoals geroosterde spruitjes.
Ingrediënten
- 250 ml balsamico azijn
Bereidingswijze
- Doe de balsamicoazijn in een steelpan en breng het aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de azijn 10-15 minuten pruttelen tot het de gewenste dikte heeft en het een laagje achterlaat op een lepel.
- Giet de dressing in een glazen flesje en laat het helemaal afkoelen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 8 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 30Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 8mgKoolhydraten: 6gVezels: 0gSuiker: 5gEitwit: 0g
Laat een reactie achter!