Dit basisrecept voor botercrème maak je met boter en poedersuiker. Deze stevige crème is perfect voor het decoreren van taarten en cupcakes.

Botercrème is een frosting gemaakt van poedersuiker en boter. Het wordt vaak gebruikt om taarten mee af te smeren of als decoratie op cupcakes.
Dit vanille botercrème recept is genoeg om ongeveer 12 cupcakes of 1 taart te decoreren. Deze luchtige botercrème is snel klaar en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.
Ingrediënten
Boter - voor het maken van botercrème gebruik je altijd ongezouten roomboter. Als je lactosevrije botercrème wilt maken kun je deze eventueel vervangen door een plantaardige boter of margarine.
Poedersuiker - omdat poedersuiker korrels een stuk kleiner zijn dan gewone suiker wordt dit makkelijker opgenomen door de boter. Hierdoor krijg je een fluweel zachte botercrème.
Heb je geen poedersuiker in huis? Geen probleem. Ik deze post leg ik je stap voor stap uit hoe je van kristalsuiker zelf poedersuiker kunt maken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je botercrème
Klop de boter in een grote mengkom tot hij luchtig en licht van kleur is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe tot de suiker goed is opgenomen.
Om te voorkomen dat de suiker teveel gaat stuiven zet je de mixer laag en doe je eventueel een theedoek over de kom.
Nu kun je een smaakje of een kleurstof toevoegen. Voeg niet te veel in een keer toe en proef tussendoor even tot je de perfecte botercrème hebt.
Smaakjes
Omdat de boter in dit recept een neutrale smaak heeft, kun je er natuurlijk alle kanten mee op. De volgende smaakjes zijn mijn favoriet:
- Koffie: roer een eetlepel oploskoffie door de melk voor een heerlijke mokka botercrème.
- Chocolade: voor een heerlijke chocolade botercrème voeg je tijdens het mixen cacaopoeder aan de boter toe. Als je crème te stijf wordt, kun je er eventueel nog een beetje melk of slagroom door roeren.
- Aardbei: pureer of prak een paar aardbeien en roer ze door de boter. Het is dan niet altijd meer nodig om wat melk toe te voegen.
- Sinaasappel: Vervang de melk door wat sinaasappelsap en voeg er eventueel een druppel oranje kleurstof aan toe voor een extra intense oranje kleur.
- Citroen - voeg 2 eetlepels citroensap en eventueel wat citroenrasp toe voor een frisse citroencrème.
Mijn tips voor dit botercrème recept
- Zachte boter. Als je boter wat zachter is, kun je het makkelijk en sneller los kloppen.
- Klop lang genoeg. Je wilt natuurlijk een luchtige vanille crème om je taart mee te vullen en dit krijg je door je boter lang genoeg te kloppen. Dit is met de hand wel een hele work-out, dus ik raad je aan om hier een (hand)mixer voor te gebruiken.
- Beetje bij beetje. Voeg je poedersuiker beetje bij beetje aan de boter toe. Zo voorkom je dat alle poedersuiker opstuift en wordt het sneller door de boter opgenomen.
- Een kleine melk. Klassieke botercrème is niets meer dan een mengsel van boter en suiker, maar als je er een klein beetje melk en vanille-extract door roert, wordt de crème net even een beetje minder zwaar.
- Koelen! Als je botercrème iets te zacht is geworden kun je hem het beste even in de koelkast laten opstijven. Door het mixen wordt de boter soms te warm waardoor hij niet opstijft.
Benodigdheden
- Handmixer - opkloppen van de boter gaat het makkelijkst als je dat met een handmixer doet. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken.
- Zeef - om er voor te zorgen dat je geen klontjes in je crème hebt, kun je je suiker het beste even door een zeef halen.
Veelgestelde vragen
Door de boter minstens 10 minuten te kloppen wordt hij bijna wit. Je kunt er als je echt witte botercrème wilt hebben ook een beetje witte kleurstof door mengen. Er zit ook een groot verschil in kleur tussen verschillende kleuren boter. Hoe witter je boter is, hoe mooier de kleur wordt.
Voeg een paar druppels kleurstof aan de boter toe. Je kunt het ook met natuurlijke kleurstof kleren door bijvoorbeeld de melk te vervangen door bietensap.
Ja, je kunt zeker ook margarine gebruiken. De smaak wordt dan wel iets anders en in mijn ervaring is de crème dan ook iets steviger.
Ja dat kan wel, maar je krijgt de crème dan nooit zo luchtig als met een (hand)mixer. Hij wordt dan ook een stuk minder wit omdat je er met de hand minder lucht in klopt.
Botercrème bewaren
Botercrème kun je in de koelkast ongeveer 2 weken bewaren. Roer voor gebruik de crème even goed door.
Je kunt de crème ook invriezen. In een diepvrieszakje of bakje kun je het ongeveer 3 maanden bewaren.
Laat het in de koelkast ontdooien en roer het na het ontdooien voor gebruik even goed door.
Meer recepten zoals deze

Botercrème
Dit basisrecept voor botercrème maak je met boter en poedersuiker. Deze stevige crème is perfect voor het decoreren van taarten en cupcakes.
Ingrediënten
- 250 gram boter
- 400 gram poedersuiker
- 1 eetlepel melk *optioneel
- 1 theelepel vanille-extract *optioneel
Bereidingswijze
- Doe de boter in een kom en klop het met een mixer tot het bijna wit is en luchtig.
- Doe beetje bij beetje de poedersuiker er door en blijf mixen tot alles is opgenomen.
- Voeg er eventueel wat melk en vanille extract aan toe en mix het nog 3 minuten tot je een lichte, fluffy botercreme hebt. Dit is ook het moment om andere smaken zoals chocolade of aafbei toe te voegen.
Opmerkingen
- Dit recept is genoeg voor ongeveer 12 cupcakes. Als je er een hele taart mee wilt bestrijken kan je het recept het beste verdubbelen.
- Gberuik ongezoute boter voor het maken van botercreme.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 3293Totale hoeveelheid vet: 203gVerzadigd vet: 128gCholesterol: 538mgNatrium: 1440mgKoolhydraten: 400gVezels: 0gSuiker: 400gEitwit: 2.1g
Mien zegt
Dankje voor het recept .
Maayke zegt
Graag gedaan!