Butter chicken is een curry met een yoghurt marinade en een romige saus. Het is wereldwijd een van de meest populaire curry's en met dit recept kun je het heel makkelijk zelf maken.

Dit gerecht wordt ook wel Murgh Makhani genoemd en komt uit het noorden van India. Het is in de jaren 50 ontstaan in een restaurant in Delhi maar werd pas in de jaren 70 bekend als butter chicken toen het in Manhattan op de kaart kwam te staan.
Door de milde smaak van deze curry was het daarna al snel over de hele wereld een hit!
Gelukkig gaat er in tegenstelling tot wat de naam je doet geloven helemaal niet zoveel boter in dit gerecht en komt de naam vooral door de boterzachte kip.
Voor de marinade heb je niet veel nodig. Je maakt hem met wat yoghurt, gember, knoflook en natuurlijk de specerijen.
Ook voor de saus heb je niet veel ingewikkelde ingrediënten nodig. ui, knoflook, gember en gezeefde tomaten.
Direct naar
Wat serveer je bij butter chicken
- Naanbrood - geserveerd met zelfgebakken naanbrood maakt het helemaal af.
- Rijst - ik vind zelf basmatirijst het lekkerst bij deze curry.
- Een salade - wil je er nog wat extra groente aan toevoegen dan is het erg lekker om deze curry te serveren met een frisse salade of gekookte sperziebonen.
Ingrediënten
Kippendijfilet - omdat kippendijfilet een stuk goedkoper is en veel meer smaak heeft dan kipfilet gebruik ik het altijd in mijn curry's. Kippendijfilet kan ook langer opstaan zonder uit te drogen wat het perfect maakt voor dit soort recepten.
Je zou ook kipfilet of andere kip met bot kunnen gebruiken maar dan moet je de baktijd wel een beetje aanpassen.
Boter - om butter chicken te maken gebruik je ghee. Ghee is een geklaarde boter dat tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar is. Je zou ook gewone boter kunnen gebruiken.
Tomaten - door gezeefde tomaten krijg je een gladde saus zonder dat je de saus hoeft te pureren.
Gember - dit gerecht wordt echt een stuk lekkerder als je verse gember gebruikt. Als je toch liever gemberpoeder wilt gebruiken gebruik dan ongeveer de helft.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereiding
Maak de marinade. Snij de kip in stukjes en doe de kip samen met de ingrediënten voor de marinade in een kom en roer het goed door elkaar. Zodra elk stukje kip helemaal bedekt is met de marinade dek je de kom af en zet je hem in de koelkast.
Laat de kip minstens 30 minuten maar het liefst een nacht in de marinade staan.
Bak de kip. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en de knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Doe de kip in de pan en bak de stukjes tot ze gaar zijn.
De kip wordt door de marinade niet erg bruin dus zorg er voor dat het niet aanbrand!
Maak de saus. Doe de tomaten, de suiker, het zout, de boter en de room bij de kip en roer het goed door elkaar. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
Breng het geheel op smaak met wat peper en zout en strooi er eventueel wat fijngehakte koriander over.
Mijn tips voor het maken van de beste butter chicken
- Gebruik ghee. Ghee is geklaarde boter en is onder andere te koop bij de toko en de AH.
- Maak het van te voren. Dat geeft alle smaken de kans om zich goed te ontwikken.
- Pureer de saus. Voor een extra gladde curry kan je de saus nog even pureren met een staatmixer voor je de kip er weer bij doet.
- Lang marineren. De kip wordt extra lekker als je hem lang in de yoghurt marinade laat liggen. Zet de kip dus minstens 30 minuten maar het liefst een nacht van te voren in de marinade.

Benodigdheden
- Een grote pan met een dikke bodem.
- Snijplank met een scherp mesje.
- Mengkom om de kip in te marineren. Zorg er voor dat je de kom kan afdekken en dat hij in de koelkast past.
Veelgestelde vragen
Voor dit recept heb je maar een paar specerijen nodig die je, zeker als je vaker dit soort gerechten maakt, vaak al wel in huis hebt zoals Garam masala, kurkuma, komijn en chili poeder.
Bewaar tips
In de koelkast kun je deze curry ongeveer 2-3 dagen bewaren.
Wil je het langer bewaren kun je het ook invriezen. Laat de curry helemaal afkoelen en verdeel het in porties over diepvrieszakjes of bakjes. Op deze manier blijft het ongeveer 3 maanden goed.
Om de kip te ontdooien zet je hem een paar uur in de koelkast en warm je het in een pan langzaam op. Je kunt dit natuurlijk ook in de magnetron doen.

Butter chicken
Butter chicken is een curry met een yoghurt marinade en een romige saus. Het is wereldwijd een van de meest populaire curry's en met dit recept kun je het heel makkelijk zelf maken.
Ingrediënten
De marinade
- 800 gram kippendijfilet
- 150 ml yoghurt
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel verse gember, geraspt of heel fijn gesneden
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap
De saus
- 2 eetlepels ghee
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 400 ml gezeefde tomaten
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 150 ml slagroom
- 30 gram boter
- Zout
- Peper
Bereidingswijze
- Snij de kip in stukjes en doe de kip samen met de ingrediënten voor de marinade in een kom en roer het goed door elkaar.
- Zodra elk stukje kip helemaal bedekt is met de marinade dek je kom af en zet je hem in de koelkast. Laat de kip minstens 30 minuten maar het liefst een nacht in de marinade staan.
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en de knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
- Doe de kip in de pan en bak de stukjes tot ze gaar zijn. De kip wordt door de marinade niet erg bruin dus zorg er voor dat het niet aanbrand!
- Doe de tomaten, de suiker, het zout, de boter en de room bij de kip en roer het goed door elkaar.
- Zet het vuur laag en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Breng de butter chicken op smaak met peper en zout en serveer met naanbrood of rijst.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 81Totale hoeveelheid vet: 7gVerzadigd vet: 4gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 2gCholesterol: 19mgNatrium: 26mgKoolhydraten: 3gVezels: 0gSuiker: 3gEitwit: 2g
Laat een reactie achter!