Chocolade ganache is erg lekker als vulling voor taarten of om taarten mee af te smeren. In deze post deel ik mijn tips om voor elk baksel de beste ganache te maken.

Klasieke chocolade ganache is een mengsel van chocolade en slagroom dat vaak wordt gebruikt voor taart, cake en ander gebak. De meest gebruikte verhouding is 1 deel slagroom en 1 deel chocolade.
De 1:1 verhouding is iets steviger en het is daarom perfect als je een dripcake wilt maken of tussen twee taartlagen.
Deze verhouding is perfect voor pure chocolade maar voor melk en wit is het net een beetje anders.
Omdat melkchocolade minder cacaobestanddelen bevat dan puur voeg je iets minder slagroom toe. Gebruik dan 3:2 bijvoorbeeld 150 gram melkchocolade en 100 ml slagroom.
Ik heb voor witte chocolade ganache een eigen post gemaakt met stap voor stap uitleg.
Als laatste voeg je een beetje boter toe. Dit zorgt er voor dat de ganache niet helemaal hard wordt en dat het een mooie glans krijgt.
Direct naar
Waar gebruik je chocolade ganache voor
Behalve als vulling voor taart kan je het ook opkloppen. Dit is vooral erg lekker als topping voor bijvoorbeeld cupcakes! Je gebruikt dan een iets andere verhouding namelijk 2:1.
Chocolade ganache is de basis voor mijn gezouten karamel truffels.
Ik gebruikte het ook voor de bovenste laag van mijn no bake chocolade cheesecake en smeuïge chocoladecake.
Ingrediënten
Chocolade - ik maak chocolade ganache eigenlijk altijd met pure chocolade. Heb je liever een iets mildere smaak? Vervang dan een deel door melk chocolade.
Koop voor de aller lekkerste ganache wel de beste kwaliteit die je kan vinden.
Slagroom - slagroom zorgt er voor dat de ganache heerlijk romig word en niet te hard.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je chocolade ganache
Snij de chocolade in kleine stukjes en doe het in een vuurvaste kom en verwarm de slagroom tot het tegen de kook aan zit.
Zodra de slagroom goed heet is zet je het vuur uit en giet je het over de chocolade. Laat dit een paar minuten staan zodat de chocolade kan smelten en roer het daarna goed door tot je een gladde massa hebt.
Roer de boter door de ganache tot het helemaal is opgenomen en laat het helemaal afkoelen voor je het gebruikt voor het beste resultaat.
Mijn tips voor dit recept
- Voeg ook eens een eetlepel whiskey aan de slagroom toe.
- Koffie versterkt de smaak van chocolade dus voor een extra intense chocolade smaak voeg je een eetlepel koffie aan de chocolade toe.
- Snijdt de chocolade heel fijn. Zo kan het beter smelten en heb je snel een fluweelzachte ganache.
- Zet het niet te lang in de koelkast. Door de kou wordt het helemaal hard en is het lastig te verwerken.
Wat heb je nog meer nodig
- Een steelpan om de slagroom in op te warmen.
- Een hittebestendige kom.
Bewaar tips
In de koelkast kan je het ongeveer 2 weken bewaren.
Recept

Pure chocolade ganache
Pure chocolade ganache is erg lekker als vulling voor taarten of om taarten mee af te smeren. In deze post deel ik mijn tips om voor elk baksel de beste ganache te maken.
Ingrediënten
- 250 gram chocolade
- 250 ml slagroom
- 20 gram boter *optioneel
- 20 gram boter *optioneel
Bereidingswijze
- Verwarm de slagroom in een steelpan tot het bijna kookt.
- Snijdt ondertussen de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een vuurvaste schaal.
- Giet de hete slagroom over de chocolade en laat het een paar minuten staan zodat de chocolade kan smelten.
- Roer het voorzichtig door tot je een egale massa hebt. Schrik niet als je eerst kleine klontjes chocolade ziet dit komt echt goed.
- Roer de boter er door en laat de ganache helemaal afkoelen. Als je het als laagje op een taart wilt gebruiken kan je het ook lauw warm op de taart gieten, zo loopt het nog mooi uit.
Opmerkingen
- Je kan de hoeveelheid makkelijk aanpassen als je meer of juist minder nodig hebt. Dit recept is genoeg voor een dunne laag op een 20 cm taart.
- De voedingswaarde bij dit recept zijn natuurlijk voor het hele recept.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 2212Totale hoeveelheid vet: 168gVerzadigd vet: 110.4gCholesterol: 405mgNatrium: 294mgKoolhydraten: 155.6gVezels: 8.5gSuiker: 129gEitwit: 24.3g
Wouter zegt
Hoeveel boter gebruik je in de laatste stap? Dat staat volgens mij niet bij de ingrediënten… dankjewel voor je reactie
Maayke zegt
Hoi Wouter! Als ik er truffels van wil maken voeg ik ongeveer 20 gram boter toe.