Deze fluffy chocolade pannenkoeken zijn super lekker als ontbijt en staan snel op tafel! Je maakt deze pannenkoeken met bakpoeder waardoor ze lekker dik worden.

Omdat er in de pannenkoeken weinig suiker zit en in plaats van chocolade cacaopoeder wordt gebruikt zijn ze ideaal als ontbijt.
Je bakt er meerdere tegelijk in een pan dus je bent ook nog eens lekker snel klaar!
Het beslag voor deze chocolade pannenkoeken is een stuk dikker dan gewoon pannenkoeken beslag.
Hierdoor kun je er in de pan mooie rondjes van maken en is het makkelijk om ze tijdens het bakken om te draaien.
Net als American pancakes maak je chocolade pannenkoeken recept met bakpoeder. Hierdoor worden ze lekker dik en fluffy wat ze extra lekker maakt!
Voor de echte chocolade liefhebbers giet ik er wat chocoladesaus over, maar dat is optioneel.
Je maakt ze extra lekker als je er vers fruit zoals aardbeien of banaan bij serveert!
Ingrediënten
Cacao - cacaopoeder geeft het recept een rijke chocolade smaak zonder dat je er veel suikers aan toevoegt.
Echte chocolade liefhebbers kunnen ook nog kleine stukjes chocolade of chocolate chips door het beslag roeren.
Bloem - voor dit recept heb je gewone tarwebloem nodig. Je kunt ook een deel vervangen door volkoren meel.
Als je glutenvrije pannenkoeken wilt maken kun je de bloem ook vervangen door havermeel.
Je hebt dan misschien wel iets meer water of melk nodig. Let er wel op dat het havermeel dat je gebruikt echt glutenvrij is.
Je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken, maar laat dan het bakpoeder weg.
Bakpoeder - hierdoor worden je pannenkoekjes lekker dik en fluffy.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereidingswijze
Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer in een andere kom alle natte ingrediënten door elkaar.
Giet het melkmengsel bij de bloem en roer het snel door elkaar. Het geeft niet als er nog een paar klontjes in zitten.
Smelt wat boter in een pan en giet hier kleine hoopjes beslag in.
Zodra de bovenkant droog wordt keer je de pannenkoekjes om en bak je ook die kant tot hij goudbruin is.
Stapel de panenkoeken op een bord en giet er wat van de chocoladesaus over.
Mijn tips voor dit chocolade pannenkoeken recept
Draai ze maar één keer om. Hierdoor druk je zo min mogelijk lucht uit de pannenkoekjes
Druk ze niet plat. Je wilt dat je pannenkoeken lekker fluffy blijven dus weersta de verleiding om ze even aan te drukken!
Laat het beslag even staan. Bloem neemt altijd wat vocht op dus door het even te laten staan kun je goed zien of je er nog wat melk bij moet doen.
Mix het beslag niet te lang. Door te lang mixen worden je pancakes taai. Er mogen nog kleine klontjes meel in zitten. Zo weet je zeker dat je niet te lang hebt geroerd.
Gebruik karnemelk. Voor echt luchtige pannenkoeken kun je de melk vervangen door karnemelk.
Het zuur uit de melk veroorzaakt een reactie met het bakpoeder waardoor het nog meer gaat rijzen.
Benodigdheden
- Twee mengkommen en een garde om het beslag te maken.
- Een koekenpan of pannenkoekenpan om de chocolade pannenkoeken in te bakken. Je kunt in een 28 cm koekenpan 3 pannenkoekjes tegelijk bakken.
- Steelpan om de chocoladesaus in te maken *optioneel
Bewaar tips
Pannenkoeken zijn het lekkerst als je ze meteen opeet maar je kunt ze ongeveer 2-3 dagen bewaren.
Doe ze niet in de koelkast, maar wikkel ze in folie of doe ze in een plastic zakje. In de koelkast drogen ze een stuk sneller uit.
Invriezen kan ook. Wikkel ze in vershoudfolie voor je ze in de vriezer legt. Op deze manier kun je ze ongeveer 3 maanden bewaren.
Recept
Chocolade pannenkoeken
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 200 ml melk
- 2 theelepels bakpoeder
- 40 gram cacaopoeder
- 3 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
- ½ theelepel zout
Chocoladesaus *optioneel
- 50 gram pure chocolade
- 70 ml slagroom
- ½ eetlepel suiker
Bereidingswijze
- Doe de droge ingrediënten in een mengkom en roer ze goed door elkaar.
- Meng in een andere kom de natte ingrediënten en giet ze bij het bloem mengsel.
- Roer alles door elkaar maar zorg dat je niet te lang roert. Er mogen best nog wat klontjes in het beslag zitten.
- Smelt wat boter in een koekenpan en schep hierin een beetje beslag. De pannenkoekjes moeten ongeveer 10 cm zijn.
- Bak ze tot de bovenkant droog wordt en er luchtbelletjes ontstaan.
- Keer de pannenkoekjes om en bak ok deze kant tot hij gaar is.
Hoe maak je de chocoladesaus
- Breek of hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een warmte bestendige kom.
- Verhit de slagroom met de suiker en giet de hete slagroom over de stukjes chocolade.
- Laat dit een paar minuten kan staan zodat de chocolade kan smelten en roer het goed door tot je een gladde, dikke saus hebt.
Laat een reactie achter!