Als je gek bent op chocolade pepernoten is dit het recept voor jou. Maak een mix met pure, melk en witte chocolade of strooi er wat cacaopoeder over en je hebt snel een heerlijke snack voor pakjesavond!

Ingrediënten
Als ik dit recept maak, bak ik de pepernoten het liefst zelf. Niet alleen omdat dat veel lekkerder is dan kant-en-klare, maar ook omdat ik ze dan iets groter kan maken. En zeg nu zelf. Wat is er nu beter dan extra grote chocolade pepernoten?
Om pepernoten te bakken heb je natuurlijk een paar simpele ingrediënten nodig zoals bloem, bakpoeder, donkere basterdsuiker en speculaaskruiden. Hoeveel je precies nodig hebt staat onderaan deze post.
Verder heb je alleen je favoriete chocolade en een vel bakpapier nodig. Het is wel belangrijk om een goede kwaliteit chocolade te gebruiken. Dat is niet alleen lekkerder, maar het smelt ook een stuk beter. De kleur van de chocolade maakt niet uit. Ik vind het zelf leuk om een mix te maken met pure, melk en witte chocolade pepernoten.

Mijn tips voor het maken van chocolade pepernoten
Dat je chocolade mooi smelt is natuurlijk niet het enige waar je op moet letten. Je wilt namelijk niet dat je chocolade te zacht blijft en tijdens het eten meer aan je handen blijft plakken dan op je pepernoot blijft zitten. Dit kun je voorkomen door je chocolade te temperen.
Chocolade temperen kan op verschillende manieren, maar voor dit recept gebruik ik de makkelijkste methode. Je begint met het in kleine snijden van de chocolade. Smelt ongeveer ⅔ au bain-marie en de rest hou je nog even apart. Haal zodra de chocolade gesmolten is je pannetje van het waterbad en voeg de rest toe. Roer het goed door tot je een egale massa hebt en je chocolade is klaar om verder te gaan.
Het is trouwens ook erg lekker om een beetje cacaopoeder over de chocolade pepernoten te strooien!
Bewaar tips
Heb je chocolade pepernoten over dan kun je ze een paar dagen op kamertemperatuur bewaren. Hou er wel rekening mee dat de chocolade en de pepernoten wat zachter kunnen worden. Wil je dat risico liever niet lopen dan kun je ze ook omtoveren tot een pepernoten arretjescake of gebruik ze als decoratie voor een Sinterklaas taart of pepernoten cake!
Meer makkelijke Sinterklaas recepten
Recept
Chocolade pepernoten
Ingrediënten
- 120 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 120 gram koude boter
- 60 gram donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- Een snufje zout
- 110 gram chocolade
Benodigdheden
- 1 mengkom
- 1 au bain-marie pannetje of hittebestendige schaal
- 2 vellen bakpapier
- 1 vork
Bereidingswijze
- Doe de bloem samen met het bakpoeder, de speculaaskruiden, het zout, de boter en de suiker in een mengkom en kneed het snel tot een stevig deeg. Als je pepernotendeeg wat te kruimelig is, kun je een eetlepel melk of water toevoegen.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het minstens een uur in de koelkast.
- Verarm je oven voor op 175 ˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even door.
- Vorm er kleine balletjes van en bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar.
- Haal de pepernoten uit de oven en laat ze helemaal afkoelen voor je verder gaat.
- Breek de chocolade in kleine stukjes en breng ondertussen een pannetje met een klein beetje water aan de kook. Het is belangrijk dat het schaaltje waar je de chocolade in wilt smelten hittebestendig is en het water niet kan raken!
- Doe ⅔ van de chocolade in een hittebestendige kom en zet de kom op het pannetje.
- Zet het vuur laag en laat de chocolade al roerend smelten.
- Haal het schaaltje van de warmtebron en voeg de rest van de chocolade toe.
- Blijf roeren tot je een egale massa hebt en haal een voor een de pepernoten door de chocolade.
- Schud de overtollige chocolade van de pepernoten en laat ze uitharden op een stuk bakpapier.
Laat een reactie achter!