Chocolademousse is een klassiek recept gemaakt met eieren, chocolade en slagroom. Deze heerlijke mousse is perfect voor de feestdagen.

Franse desserts zoals deze chocolademousse, crème brûlée en moelleux au chocolat (lava cake) zijn super populair en dat is ook niet zo gek. Door de volle rijke smaken van deze nagerechten zijn ze, zeker rond Kerst, een inspiratie voor veel mensen.
Tijdens het kerstdiner wil je natuurlijk iets speciaals op tafel zetten, maar liever niet iets waarvoor je uren in de keuken moet staan. Deze chocolademousse zet je snel in elkaar en hoeft daarna alleen nog maar op te stijven in de koelkast terwijl jij de rest van het diner maakt of gezellig bij je familie zit.
Natuurlijk is dit chocolade dessert ook perfect om te maken voor Valentijnsdag!
Ingrediënten
Slagroom - voor een luchtige, romige chocolademousse gebruik je naast opgeklopt eiwit ook slagroom.
Ei - het opgeklopte eiwit geeft een luchtige structuur aan de mousse en de eidooier zorgt voor een volle smaak. Als je liever geen rauwe eieren gebruikt kijk dan eens bij mijn recept voor chocolademousse zonder ei.
Chocolade - gebruik voor het maken van chocolademousse de beste kwaliteit chocolade die je kan krijgen. Ik maak mijn mousse altijd met pure chocolade.
Liever geen pure chocolade? Ik heb ook een recept voor witte chocolademousse!
Omdat dit recept word gemaakt met rauwe eieren raad ik het niet aan om dit gerecht te eten als je zwanger bent. Ook oudere mensen en kleine kinderen moeten uitkijken met het eten van rauwe eieren vanwege een eventuele salmonella besmetting.
Hoe maak je chocolademousse
Smelt de chocolade au bain-marie en zet het apart om een beetje af te koelen. Klop in een schone kom het eiwit samen met het zout tot je stijve pieken hebt.
In een andere kom klop je de slagroom samen met de suiker lobbig.
Spatel de gesmolten chocolade en de eidooier door de slagroom en schep voorzichtig het eiwit er doorheen. Pas op dat je er niet teveel lucht uit het opgeklopte eiwit roert!
Verdeel het chocolade mengsel over de schaaltjes en laat het minstens vier uur maar liever de hele nacht opstijven in de koelkast.
Tip: maak je mengkom schoon met wat citroensap voor je de eiwitten opklopt!
Variaties
Naast dit basisrecept zijn deze variaties ook erg lekker!
- Speculaas - roer 1-2 theelepels speculaaskruiden door de slagroom voor een heerlijke speculaas chocolademousse.
- Licor 43 - meng 2 eetlepels Licor 43 door de chocolade tijdens het smelten.
- Pittig - een beetje kaneel of cayennepeper is ook erg lekker door de mousse.
Kijk ook eens bij mijn recept voor chocolademoussetaart!
Wat heb je nog meer nodig
- Mengkommen en een handmixer. Je kunt de slagroom en het eiwit natuurlijk ook met de hand opkloppen!
- Leuke schaaltjes om de mousse in te serveren.
Chocolademousse bewaren
Koelkast: chocolademousse bewaar je in de koelkast. Op deze manier blijft het ongeveer 5 dagen goed.
Vriezer: in de vriezer kun je deze mousse goed afgesloten ongeveer 3-4 maanden bewaren. Laat de chocolademousse dan de avond van tevoren langzaam in de koelkast ontdooien.

Chocolademousse
Chocolademousse is een klassiek recept gemaakt met eieren, chocolade en slagroom. Deze heerlijke mousse is perfect voor de feestdagen.
Ingrediënten
- 3 eieren, gesplitst
- 200 ml slagroom
- 100 gram pure chocolade
- 2 eetlepels suiker
- Een snufje zout
Bereidingswijze
- Smelt de chocolade au bain-marie en zet het apart om een beetje af te koelen.
- Klop in een schone kom het eiwit samen met het zout tot je stijve pieken hebt.
- Klop in een andere kom de slagroom samen met de suiker lobbig.
- Roer de chocolade en de eidooier door de slagroom en schep voorzichtig het eiwit er doorheen. Pas op dat je er niet teveel lucht uit het opgeklopte eiwit roert!
- Verdeel de chocolademousse over de glazen en laat het minstens 3 uur maar liever de hele nacht opstijven in de koelkast.
Laat een reactie achter!