Citroen kwarktaart

Deze frisse citroen kwarktaart met koekbodem maak je zonder oven in maar 20 minuten. Omdat je hem laat opstijven in de koelkast is deze taart perfect voor de zomer!

Citroen kwarktaart op een houten plank en bakpapier

Zeker in de zomer is het erg fijn als een taart niet in de oven hoeft. Als jij daar ook zo over denkt, kijk dan ook even bij mijn recept voor chocolade cheesecake en no bake lemon meringue taart!

Ingrediënten

Citroen - voor deze taart heb je vers citroensap nodig. Ik raad het af om citroensap uit een flesje te gebruiken omdat de smaak echt een stuk minder lekker is.

Koekjes - ik gebruik meestal een koekje met een neutrale smaak zoals digestives als ik zelf kwarktaart maak maar eigenlijk kun je elk koekje gebruiken dat je lekker vind.

Voor deze citroen kwarktaart zijn bijvoorbeeld kokos koekjes of jodenkoeken ook erg lekker!

Tip! Voor een extra intense citroen smaak kun je wat citroenrasp door de koekkruimels roeren.

Kwark - door de kwark krijgt deze taart een heerlijke frisse smaak. Je kunt het ook vervangen door bijvoorbeeld Griekse yoghurt, maar proef dan wel even of er misschien wat meer suiker in moet.

Gelatine - voor het opstijven van de taart gebruiken we gelatine blaadjes. Eet je dit liever niet? Dan zou je de gelatine kunnen vervangen door agar agar. Kijk op de verpakking voor de juiste verhouding.

Bereidingswijze

De koekbodem

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een diepvrieszakje en druk ze plat met een deegroller.

Smelt de boter in een steelpan en zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt. Doe de koekkruimels bij de boter en roer het goed door elkaar.

Doe de kruimels in de springvorm en druk ze goed aan tot je een gladde laag hebt. Zet de springvorm in de koelkast en laat de boter minstens 10 minuten afkoelen.

De citroen kwark vulling

Pers de citroenen uit en laat de gelatine even in wat koud water zacht worden. Verwarm het citroensap tot het bijna kookt. Zodra er belletjes vormen zet je het vuur uit en voeg je de gelatine toe.

Let er goed op dat het sap niet te heet is anders werkt de gelatine niet meer!

Laat het citroenmengsel wat afkoelen en maak ondertussen de rest van de vulling.

Doe de slagroom en de suiker in een grote mengkom en mix de room tot het zo dik is als de kwark. Voeg de kwark, het citroensap mengsel ende citroenrasp toe. Meng het nog even goed door tot je een egale massa hebt.

Giet de citroen vulling over de bodem en laat de taart minstens 4 uur in de koelkast opstijven.

Om de taart te decoreren kun je er voor je de taart in de koelkast zet wat lemon curd over verdelen. Dit ziet er niet alleen leuk uit maar geeft de taart een extra intense citroen smaak.

Benodigdheden

  • Een springvorm van 20 cm. Om de taart makkelijk uit de vorm te kunnen halen is het handig om de bodem te bekleden met wat bakpapier.
  • Handmixer en een ruime mengkom.
  • Citruspers en een maatbeker.
  • Weegschaal.

Bewaar tips

Citroen kwarktaart kun je heel goed een paar dagen in de koelkast bewaren. Hou er wel rekening mee dat de bodem wel wat zachter wordt.

Eventuele decoratie zoals toefjes slagroom of vers fruit zou ik er pas op het laatste moment op doen.

Meer frisse recepten met citroen

Recept

Citroen kwarktaart

Deze frisse citroen kwarktaart met koekbodem maak je zonder oven in maar 20 minuten. Omdat je hem laat opstijven in de koelkast is deze taart perfect voor de zomer!
Recept afdrukken
een overhead shot van een aangesneden citroenkwarktaart
Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd:10 minuten
Extra tijd:4 uur
Totale tijd:4 uur 15 minuten

Ingrediënten

Voor de koekbodem

  • 200 gram koekjes
  • 80 gram boter

Voor de citroen vulling

  • 250 ml slagroom
  • 500 gram kwark
  • 100 gram suiker
  • Het sap van 2 citroenen
  • 7 blaadjes gelatine

Instructies

De koekbodem

  • Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een diepvrieszakje en druk ze plat met een deegroller.
  • Smelt de boter in een steelpan en zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt. Doe de koekkruimels bij de boter en roer het goed door elkaar.
  • Doe de kruimels in de springvorm en druk ze goed aan tot je een gladde laag hebt. Zet de springvorm in de koelkast en laat de boter minstens 10 minuten afkoelen.

De citroen kwark vulling

  • Pers de citroenen uit en laat de gelatine even in wat koud water zacht worden. Verwarm het citroensap tot het bijna kookt. Zodra er belletjes vormen zet je het vuur uit en voeg je de gelatine toe.
    Let er goed op dat het sap niet te heet is, anders werkt de gelatine niet meer!
  • Laat het citroenmengsel wat afkoelen en maak ondertussen de rest van de vulling.
  • Doe de slagroom en de suiker in een grote mengkom en mix de room tot het zo dik is als de kwark. Voeg de kwark, het citroensap mengsel, de citroenrasp en toe en meng het nog even goed door tot je een egale massa hebt.
  • Giet de citroen vulling over de bodem en laat de taart minstens 4 uur in de koelkast opstijven.

Voedingswaarde

Calorieën: 267kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 7g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudig onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvetten: 0.2g | Cholesterol: 38mg | Natrium/Zout: 150mg | Kalium: 36mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 14g | Vitamine A: 489IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 18mg | Ijzer: 1mg
Porties: 12 porties
calorieën: 267kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept