Zelf donuts maken is erg leuk om te doen. Met dit basis recept maak je ongeveer 10 stuks en kan je eindeloos variëren, maak bijvoorbeeld ook eens chocolade of kaneel donuts!

Donuts zijn net als oliebollen een gefrituurde snack gemaakt van een gist deeg. Meestal worden ze als ze nog warm zijn door de suiker gehaald of gedecoreerd met een glazuur.
Ik maakte met dit basisrecept ook mijn Valentijnsdag mini donuts met aardbeien glazuur. Deze zijn een stuk kleiner dan gewone donuts maar net zo lekker!
Ingrediënten
- Bloem - voor het maken van doughnuts kan je het beste patentmeel gebruiken. Deze meelsoort bevat net iets meer gluten wat zorgt voor een zacht en luchtig deeg.
- Gist - om het deeg te laten rijzen heb je gist nodig. Voor dit recept hebt je 1 zakje instand gist nodig.
- Melk - het vet in de melk zorgt er net als het ei en de boter voor zachte donuts.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Decoreren
Suiker
De meest bekende dougnuts zijn toch wel de suikerdonuts. Doe wat grof kristalsuiker in een ondiepe schaal en wentel de nog warme donuts hier in.
Glazuur
Meng in een ondiepe schaal 100 gram poedersuiker met 1 eetlepel water of melk. Dip de bovenkant van een afgekoelde donut in de glazuur en laat hem op een rekje helemaal hard worden. Je kan de glazuur ook een kleurtje geven met een paar druppels kleurstof of bietensap.
Chocolade
voor een makkelijke chocolade glazuur meng je 4 eetlepels cacaopoeder met 100 gram poedersuiker en 2 eetlepels melk. Roer alles goed door elkaar tot je een glad glazuur hebt en dip er de afgekoelde donuts voor de helft in.
Nadat je ze in glazuur hebt gedipt kan je ze ook nog versieren met sprinkels!
Wat heb je nog meer nodig
- Het bakken van doughnuts gaat het beste in een frituurpan. Zo weet je zeker dat de temperatuur goed blijft en heb je minder kans op ongelukken.
- Grote mengkommen en een theedoek om het deeg in te maken
- keukenweegschaal het liefst digitaal.
Bewaar tips
Donuts kan je het beste 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast worden ze net als brood een beetje droog.
Je kan ze ook invriezen. Doe de afgekoelde doughnuts in een diepvrieszakje, op deze manier blijven ze ongeveer 3 maanden goed.
Recept
Donuts
Zelf donuts maken is erg leuk om te doen. Met dit basis recept maak je ongeveer 10 stuks kan je eindeloos variëren, maak bijvoorbeeld ook eens chocolade of kaneel donuts!
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 170 ml melk
- 1 zakje gist
- 50 gram suiker
- 1 ei
- 50 gram boter
- 1 theelepel vanille extract *optioneel
Bereidingswijze
- Doe de bloem, gist, suiker, en het zout in en mengkom en roer het goed door elkaar.
- Voeg de melk, het water, de gesmolten boter en het ei toe en meng dit tot je een wat plakkerig deeg hebt.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een zacht en soepel deeg hebt. Dit gaat het beste als je je handen en je werkblad met een beetje olie invet.
- Vet een mengkom in en laat hierin het deeg onder een theedoek ongeveer 45-60 minuten rijzen.
- Kneed het nog even door en rol het deeg uit tot 1-2 cm dik
- Steek met een ronde uitsteker rondjes uit het deeg en steek daar met een kleinere uitsteker nog een rondje uit. Glazen werken ook erg goed!
- Laat de donuts afgedekt met een theedoek nog 30 minuten rusten.
- Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan op 180 graden.
- Doe de donuts in porties in de hete olie en bak ze aan beide kanten goud bruin. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 10 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 226
Laat een reactie achter!