Ouderwets draadjesvlees maken of stoofvlees is niet moeilijk, maar het duurt wel lang voordat het klaar is. Dit oer-Hollandse recept maak je met maar een paar simpele ingrediënten.

Net als hachee is draadjesvlees een echt Hollands gerecht. Heerlijk ouderwetse sudderlapjes precies zoals oma het maakte klinkt goed toch?
Maar hoe maak je dat eigenlijk en wat is draadjesvlees precies?
Wat is draadjesvlees
Draadjesvlees ook wel suddervlees genoemd is rundvlees dat lang op laag vuur gegaard wordt tot het zacht is en bijna uit elkaar valt.
Je kunt dit recept met verschillende soorten rundvlees maken, maar meestal wordt er riblappen, runderlappen of sukade voor gebruikt.
Ingrediënten
Stoofvlees - ik gebruik eigenlijk altijd runderlappen als suddervlees maak. Runderlappen worden lekker zacht en hebben niet het zachte binnenste wat sukadelappen wel hebben.
Je kunt natuurlijk wel sukadelappen of riblappen gebruiken als je dit recept maakt.
Het gerecht wordt trouwens extra lekker als er wat vet op het vlees zit!
Specerijen - als smaakmaker voeg je een paar kruidnagelen, laurierblaadjes en wat tijm toe. In dit recept ga ik uit van gedroogde tijm hou er dus rekening mee dat als je verse tijm wilt gebruiken je daar iets meer van moet toevoegen.
Bouillon - draadjesvlees maak je met runderbouillon. Je kunt deze heel makkelijk met bouillonblokjes maken of zelf trekken van runderschenkel.
Dat laatste maakt je stoofschotel extra lekker, maar kost natuurlijk wel extra tijd.
Bereidingswijze
Omdat je wilt dat het vlees langzaam gaart is het belangrijk dat je je kookplaat op de laagste stand zet of op een klein vuur. In het laatste geval raad ik aan om ook een vlamverdeler te gebruiken.
In de pan
Zet een braadpan op het vuur en verwarm hier de boter in. Dep het vlees droog en bestrooi het met wat bloem, zout en peper.
Schroei het vlees aan beide kanten dicht, haal het vlees uit de pan en leg het even apart.
Snipper de uien fijn en fruit ze in de achtergebleven boter tot ze glazig zijn.
Voeg de azijn, de bouillon, de kruidnagelen, de laurierblaadjes en de tijm toe. Roer alles even door elkaar en schraap ook de bodem goed los!
Doe het vlees in de pan en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vlees minstens 2,5 tot drie uur zachtjes sudderen. Dit mag ook zeker langer zijn!
Laat de saus wat indikken en voeg eventueel een beetje maïzena toe tot het de gewenste dikte heeft.
Draadjesvlees in de slowcooker
Je kunt dit recept ook heel goed in de slowcooker maken. Je hebt dan vaak wat minder vocht nodig. Ga dan uit van ongeveer 300-400 ml bouillon.
Snipper de ui en bestrooi het vlees aan alle kanten met peper, zout en wat bloem. Je kunt alles in een keer in de slowcooker doen, maar het is ook erg lekker als je het vlees even dichtschroeit in een hete koekenpan.
Doe het deksel op de pan en zet de slowcooker op low. Laat het vlees ongeveer 8 uur zachtjes garen.
Is je saus nog wat te nat dan kun je het nog wat langer laten sudderen of indikken met wat maïzena.
Kroket
Omdat je vaak veel vlees tegelijk bereid als je dit gerecht maak hou je nog wel eens wat over. Dit kun je natuurlijk later opwarmen, maar overgebleven draadjesvlees is ook ideaal om kroketten mee te maken!
Maak dan met bloem, boter en wat bouillon een roux en voeg de stukjes vlees toe. Rol de kroketjes of bitterballen even door wat bloem, eieren en paneermeel en bak ze in de frituurpan tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveer tips
- Hutspot
- Rodekool met appel en gekookte aardappelen
- Met zelfgemaakte patat en een frisse salade
- Aardappelpuree en sperziebonen of broccoli
- Ik vind draadjesvlees ook erg lekker met wat rijst of pasta
- Stoofpeertjes en gebakken aardappeltjes zijn ook heerlijk bij suddervlees!
- Ga voor makkelijk en serveer het met brood
Benodigdheden
Om ouderwets draadjesvlees te maken heb je een goede braadpan met deksel nodig. Een braadpan met dikke bodem zorgt ervoor dat de hitte goed verdeeld wordt en je vlees dus minder snel aanbrandt.
Om diezelfde reden is het ook een goed idee om een sudderplaatje of vlamverdeler te gebruiken.
Verder is het handig om een maatbeker, snijplank en een pollepel in huis te halen.
Mijn tips voor het lekkerste draadjesvlees
- Neem je tijd! Runderlappen worden pas echt mals als je ze lang op heel laag vuur laat stoven. Daarom is dit recept ook uitermate geschikt om in de slowcooker te bereiden!
- Laat het azijn niet weg. Door het zuur in de azijn breken de vezels af en wordt je vlees extra zacht. Je zou de azijn ook vervangen door citroensap, wijn of tomatenpuree.
- Laat je vlees op temperatuur komen. Haal je vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast om er voor te zorgen dat het niet te koud is wanneer je het in de hete boter legt. Zo voorkom je dat je vlees schrikt en dus taai wordt.
- Schraap de bodem schoon. Als de bouillon in de pan gaat is het belangrijk dat je met je pollepel goed over de bodem schraapt. Dat zorgt niet alleen voor een betere smaak maar ook dat de achtergebleven stukjes niet aanbranden.
Bewaar tips
Draadjesvlees kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Sterker nog dan wordt de smaak vaak alleen maar beter!
Wil je het vlees langer bewaren dan kun je het beter invriezen. Laat het voor het invriezen helemaal afkoelen en verdeel het over diepvrieszakjes of bakjes.
Op deze manier kun je het drie maanden bewaren.
Opwarmen
Haal het vlees ruim van tevoren uit de vriezer en laat het langzaam in de koelkast ontdooien. Opwarmen gaat het beste in een pan op het fornuis of zet het even in de magnetron.
Meer makkelijke stoofschotels
Recept
Draadjesvlees
Ouderwets draadjesvlees maken of stoofvlees is niet moeilijk, maar het duurt wel lang voordat het klaar is. Dit oer-Hollandse recept maak je met maar een paar simpele ingrediënten.
Ingrediënten
- 1 kilo runderlappen
- 2 uien
- 1 liter runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagelen
- 2 eetlepels azijn
- ¼ theelepel nootmuskaat
- ¼ theelepel zwarte peper
- zout
Bereidingswijze
In een braadpan
- Zet een braadpan op het vuur en verwarm hier de boter in. Dep het vlees droog en bestrooi het met wat bloem, zout en peper.
- Schroei het vlees aan beide kanten dicht, haal het vlees uit de pan en leg het even apart.
- Snipper de uien fijn en fruit ze in de achtergebleven boter tot ze glazig zijn.
- Voeg de azijn, de bouillon, de kruidnagelen, de laurierblaadjes en de tijm toe. Roer alles even door elkaar en schraap ook de bodem goed los!
- Doe het vlees in de pan en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vlees minstens 2,5 tot drie uur zachtjes sudderen. Dit mag ook zeker langer zijn!
- Laat de saus wat indikken en voeg eventueel een beetje maïzena toe tot het de gewenste dikte heeft.
In de slowcooker
- Je kunt dit recept ook heel goed in de slowcooker maken. Je hebt dan vaak wat minder vocht nodig. Ga dan uit van ongeveer 300-400 ml bouillon.
- Snipper de ui en bestrooi het vlees aan alle kanten met peper, zout en wat bloem. Je kunt alles in een keer in de slowcooker doen, maar het is ook erg lekker als je het vlees even dichtschroeit in een hete koekenpan.
- Doe het deksel op de pan en zet de slowcooker op low. Laat het vlees ongeveer 10 minuten zachtjes garen.
- Is je saus nog wat te nat dan kun je het nog wat langer laten sudderen of indikken met wat maïzena.
Opmerkingen
Haal het vlees minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast
wilma zomer zegt
Hoeveel azijn wordt hier gebruikt? Het wordt niet genoemd in de ingrediënten lijst.
Maayke zegt
Hoi Wilma. Goed gezien! Ik heb het aangepast.
Gerda zegt
Tip; braad een 3 a 4 kilo rundvlees en laat het gaar worden in een grote pan. Genoeg Jus/saus maken . Afkoelen. Verdeel het rundvlees in porties . Doe de porties met jus/saus in bakjes. En vries het in. Dit is handig als je snel vlees nodig hebt. En het bespaard een hoop gas. Ook handig om veel gehaktballen 8 a 10 met jus te maken. Afkoelen en per 2 of anders invriezen.
Maayke zegt
Wat een goed idee!
Robert zegt
Leuke beschrijving van het maken van draadjesvlees etc.
Ik heb pas een slowcooker gekocht en met sukadelappen dit recept toegepast.
We gaan dit vanavond eten met
aardappels en groente.
Nogmaals dank voor dit recept en
ga zo verder met veel plezier !!
Maayke zegt
Hoi Robert! Dank je! Is je draadjesvlees goed gelukt?
Bob Keizer zegt
Hoeveel Tijm? Ik zie het niet staan bij de ingrediënten:)