Gehaktkruiden

Deze zelfgemaakte gehaktkruiden zijn de perfecte mix voor gehaktballen of hamburgers. Met dit recept maak je genoeg om 5 keer gehaktballen voor 4 personen te maken.

gehakt kruiden op een lepel

Op mijn blog staan veel recepten om zelf kruidenmixen te maken en dat is niet voor niets. Er is veel vraag naar en ik doe het zelf ook graag. Niet alleen zijn ze veel lekkerder, maar als je ze zelf maakt, bepaal je ook zelf wat er in gaat. Zo laat ik bij gehaktkruiden altijd de nootmuskaat weg en voeg ik wat extra gemberpoeder toe.

Hoe gebruik je gehaktkruiden

Het gebruiken van een gehaktkruiden mix is een makkelijke manier om je vlees op smaak te brengen. Ik gebruik deze mix altijd bij het maken van klassieke gehaktballen met jus, maar je kunt er natuurlijk veel meer mee. Je kunt ook bijvoorbeeld ook taco's mee kruiden of gebruik het in een marinade voor de BBQ!

Om gehaktballen te maken gebruik ik ongeveer 1 eetlepel gehakt kruiden per 500 gram gehakt. Als je je vlees liever wat pittiger maakt, kun je meer van de kruiden bij het gehakt doen of er een ½ theelepel chilivlokken aan toevoegen.

Gehakt kruiden zonder zout

In het recept staat dat je een halve theelepel zout aan de specerijen moet toevoegen, maar als je liever geen zout eet kun je dit gerust weglaten. Voeg dan later tijdens het koken wat zout toe om het gerecht op smaak te brengen. Dit kan natuurlijk ook met natrium arm zout.

Bewaar tips

Zelfgemaakte gehaktkruiden kun je ongeveer een jaar op een koele droge plek bewaren. Daarna zijn ze nog wel goed, maar worden ze minder sterk van smaak. Je kunt de mix het beste in een goed afsluitbaar glazen potje bewaren. Ik bewaar vaak oude gebruikte kruidnootjes, maar kleine weckpotjes zijn ook leuk om het in te bewaren.

Meer kruidenmixen om een keer te maken

Recept

Gehaktkruiden

Deze zelfgemaakte gehakt kruiden zijn de perfecte mix voor gehaktballen of hamburgers. Met dit recept maak je genoeg om 5 keer gehaktballen voor 4 personen te maken.
Recept afdrukken
Een lepel vol gehaktkruiden.
Voorbereidingstijd:3 minuten
Totale tijd:3 minuten

Ingrediënten

  • 2 theelepels zwarte peper
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel zout
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel peterselie

Instructies

  • Doe alle kruiden en specerijen in een schaaltje en roer het goed door elkaar.
  • Giet de gehakt kruiden in een leeg kruidenpotje en bewaar ze op een koele donkere plek.

Notities

Dit recept is genoeg om 5 keer gehaktballen te maken voor vier personen.

Voedingswaarde

Calorieën: 6kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 0.2g | Vet: 0.2g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudig onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.05g | Natrium/Zout: 79mg | Kalium: 27mg | Vezels: 0.5g | Suiker: 0.1g | Vitamine A: 154IU | Vitamine C: 0.3mg | Calcium: 8mg | Ijzer: 0.3mg
Porties: 5 porties
calorieën: 6kcal
Auteur: Maayke

Deze recepten vind je denk ik ook leuk!

4.73 from 37 votes (37 ratings without comment)

Laat een reactie achter!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept