Deze zelfgemaakte gehakt kruiden zijn de perfecte mix voor gehaktballen of hamburgers. Met dit recept maak je genoeg om 5 keer gehaktballen voor 4 personen te maken.

Op mijn blog staan veel recepten om zelf kruidenmixen te maken en dat is niet voor niets. Er is veel vraag naar en ik doe het zelf ook graag.
Niet alleen zijn ze veel lekkerder, maar als je ze zelf maakt, bepaal je ook zelf wat er in gaat.
Zo laat ik graag de nootmuskaat weg en voeg ik wat extra gemberpoeder toe.
Gehaktkruiden zonder zout
In het recept staat dat je een halve theelepel zout aan de specerijen moet toevoegen, maar als je liever geen zout eet kun je dit gerust weglaten.
Voeg dan later tijdens het koken wat zout toe om het gerecht op smaak te brengen.
Dit kan natuurlijk ook met natrium arm zout.
Hoe gebruik je gehaktkruiden
Om gehaktballen te maken gebruik ik ongeveer 1 eetlepel gehakt kruiden per 500 gram gehakt.
Als je je vlees liever wat pittiger maakt, kun je meer toevoegen of er een ½ theelepel chilivlokken aan toe voegen.
Voor de lekkerste gehaktballen voeg je er natuurlijk ook 3 eetlepels paneermeel en een ei aan toe.
Benodigdheden
- Een schaaltje om alle ingrediënten in te mengen.
- Kleine lege kruidenpotjes of mini weckpotjes. Je kunt deze online bestellen, maar de Action Xenos hebben ook vaak leuke potjes.
Bewaar tips
Zelfgemaakte kruidenmixen kun je ongeveer een jaar op een koele droge plek bewaren. Daarna zijn ze nog wel goed, maar worden ze minder sterk van smaak.
Je kunt de mix het beste in een goed afsluitbaar glazen potje bewaren.
Ik bewaar vaak oude gebruikte kruidnootjes, maar kleine weckpotjes zijn ook leuk om het in te bewaren.
Meer kruidenmixen om een keer te maken

Gehaktkruiden
Deze zelfgemaakte gehakt kruiden zijn de perfecte mix voor gehaktballen of hamburgers. Met dit recept maak je genoeg om 5 keer gehaktballen voor 4 personen te maken.
Ingrediënten
- 2 theelepels zwarte peper
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel zout
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel peterselie
Bereidingswijze
- Doe alle kruiden en specerijen in een schaaltje en roer het goed door elkaar.
- Giet de gehakt kruiden in een leeg kruidenpotje en bewaar ze op een koele donkere plek
Laat een reactie achter!