Zelf gehaktballen maken is leuk om te doen en snel klaar. Je maakt dit oer-Hollandse recept in een half uur met maar een paar basis ingrediënten.

Nederland is gek op gehaktballen en dat snap ik wel. Gehaktballen maken is makkelijk, snel en ze zijn erg lekker op een broodje.
De meeste mensen hebben dus niet voor niets net als ik een familie recept. Dit recept is voor mij echt oma's gehaktballen recept.
Omdat je door het toevoegen van water meteen een jus maakt heb je dus geen pakjes of zakjes meer nodig!
Direct naar
Ingrediënten
Gehakt - Voor echt lekkere en smeuïge gehaktballen kun je het beste half-om-half gehakt gebruiken. Omdat varkensvlees wat vetter is, heb je hierdoor minder kans dat je gehaktbal te droog wordt.
Paneermeel - paneermeel zorgt niet alleen voor binding, maar het zorgt er ook voor dat je gehaktballen niet uitdrogen. Als je geen paneermeel in huis hebt, kun je ook een sneetje brood gebruiken.
Gehaktkruiden - de kruiden in dit recept zijn hetzelfde als mijn recept voor gehakt kruiden alleen dan precies genoeg voor deze hoeveelheid gehakt. Je kunt deze ook vervangen door een kant-en-klare kruidenmix uit de supermarkt.
Ei - ei zorgt voor de binding en stevigheid. Iedereen die niet tegen ei kan geen paniek. Ik maak mijn balletjes ook regelmatig zonder ei en die zijn zeker net zo lekker.
Wel voeg ik dan 1 eetlepel water of melk aan het paneermeel toe. Zo krijg je ook zonder ei een heerlijke bal gehakt die zeker niet droog is.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je gehaktballen

Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een mengkom en kneed alles goed door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel in 6 delen en draai er balletjes van. Verhit ondertussen wat boter in een braadpan en braad de gehaktballen aan.
Giet een beetje water in de pan en draai het vuur laag. Laat ze ongeveer 15-20 minuten met deksel op de pan en op laag vuur sudderen tot ze helemaal gaar zijn.
Mijn tips voor de lekkerste gehaktballen
- Gebruik een braadpan. Door de dikke bodem wordt de warmte goed verdeeld en branden ze minder snel aan dan in een koekenpan.
- Braad ze snel aan. Door de gehaktballen aan te braden blijft al het vocht in het vlees zitten en drogen ze minder snel uit.
- Voeg een beetje melk of water toe. Iedereen wil natuurlijk een smeuïge gehaktbal en een klein beetje waterig melk kan daar bij helpen, zeker als je rundergehakt gebruikt of wanneer je het ei weg laat.
- Kneed het deeg niet te lang. Meng het vlees tot alles goed is verdeeld maar niet langer. Hoe. Minder je het vlees bewerkt hoe minder taai ze worden.
- Rol de ballen met koude vochtige handen. Zo blijft er minder aan je handen plakken en kun je er mooiere ballen van draaien.
- Leg de gehaktballen even in de koelkast. Om te voorkomen dat ze tijdens het braden uit elkaar vallen kun je de gehaktballen even een half uurtje in de koelkast leggen.
Benodigdheden
- Een braadpan met dikke bodem.
- Mengkom om het gehakt in te kneden.
Gehaktballen bewaren
Zelfgemaakte gehaktballen kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter invriezen.
Haal ze dan een paar uur voor het serveren uit de vriezer en laat ze langzaam in de koelkast ontdooien.
Je kunt de gehaktballen opwarmen door ze even in de magnetron te doen of langzaam warm laten worden in een pan.
Meer gehaktbal recepten om te maken

Zelf gehaktballen maken
Zelf gehaktballen maken is leuk en snel gedaan. Je maakt dit recept in een half uur met maar een paar basis ingrediënten.
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 ei
- 40 gram paneermeel
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel paprikapoeder
Voor de jus
- 200 gram boter
- 160 ml water
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een mengkom en kneed alles goed door elkaar.
- Verdeel het gehaktmengsel in 6 delen en draai er gehaktballen van. Verhit ondertussen wat boter in een braadpan en braad de gehaktballen aan.
- Giet een kopje water in de pan en draai het vuur laag. Laat de gehaktballen ongeveer 25-30 minuten op laag vuur pruttelen tot ze helemaal gaar zijn.
Laat een reactie achter!