Gekarameliseerde uien maak je met maar een paar ingrediënten en na een uur heb je heerlijke, zachte, zoete uien die perfect zijn als topping voor hamburgers of uienbrood.

Ik vind dit een van de lekkerste bijgerechten om te maken. Zeker tijdens de feestdagen staat er bij mij regelmatig een pan met uien op het vuur.
De zachte zoete uien zijn namelijk perfect om iets speciaals van je maaltijd te maken!
Als je me zou vragen waarom je gekarameliseerde uien zou maken zeg ik altijd omdat het eigenlijk alles lekkerder maakt!
Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de scherpe smaak blijft. Die kook je er namelijk helemaal uit.
Is het echt nodig om suiker toe te voegen?
Veel recepten voor gekarameliseerde ui bevatten suiker, maar dat is echt niet nodig. Een ui bevat namelijk zelf ook suiker en als je de uien heel langzaam laat garen komen de suikers uit de ui vrij die langzaam karamelliseren.
Ingrediënten
Ui - ik gebruik altijd gewone uien voor dit recept. Deze hebben een milde zoete smaak en omdat ze van zichzelf al een lichtgele kleur hebben worden ze tijdens het karameliseren mooi diep bruin.
Je kunt dit recept trouwens ook heel goed met rode uien of sjalotjes maken.
De hoeveelheid uien lijkt misschien een beetje veel maar laat je daardoor niet tegenhouden.
Ze slinken behoorlijk en wat je overhoudt, kun je heel goed in de koelkast bewaren of invriezen!
Boter - ik gebruik altijd ongezouten boter in mijn recepten. Dit doe ik vooral omdat ik liever zelf zout toevoeg aan de gerechten die ik maak.
Als je gezouten boter gebruikt laat je het zout weg.
Je zou de boter ook kunnen vervangen door olijfolie of zonnebloemolie.
Bereiding

Stap 1. Maak de uien schoon en snij ze in dunne (halve) ringen. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, voeg de uienringen toe en strooi er wat zout over.
Stap 2. Draai het vuur laag en bak de uien tot ze een mooie, diepe, bruine kleur hebben. Omdat dit wel een uur kan duren is het belangrijk dat je de uien blijft roeren zodat ze niet verbranden.
Hoe langer je de uien laat karamelliseren hoe intenser de smaak wordt. Het is wel belangrijk om goed over de bodem van de pan te schrappen om te voorkomen dat eventuele aangekoekte stukjes verbranden.
Als het losmaken wat lastig gaat, kun je eventueel wat balsamicoazijn, water of wijn toevoegen om het los roeren wat makkelijker te maken.
Kun je ook snel een ui karameliseren?
Gekarameliseerde uien is niet iets wat je even snel tussendoor maakt, het duurt zeker 45-60 minuten. De suiker heeft namelijk tijd nodig om te karameliseren en als je dit te snel doet verbrand de suiker wat de uien erg bitter maakt.
De uien worden door het zachte garen steeds zoeter wat ze natuurlijk het aller lekkerst maakt.
Heb je een keer weinig tijd dan kun je als de uien bruin kleuren een beetje suiker toevoegen, maar dat is echt een stuk minder lekker.
Mijn tips voor dit recept
Snij de uien niet te dun. De uienringen slinken behoorlijk en als je ze te dun snijdt dan vallen ze op een gegeven moment uit elkaar.
Ik raad je daarom ook aan om ze in ringen van ongeveer een halve centimeter te snijden.
Zet het vuur laag. Ik noemde het hierboven al, maar het is echt heel belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet.
Teveel warmte zorgt er namelijk voor dat ze aanbraden in plaats van karameliseert.
Maak genoeg. Het lijkt misschien erg veel maar van die grote berg uien blijft er maar een klein beetje over.
Een beetje water. Als je denkt dat het toch wat te hard gaat, kun je af en toe een eetlepel water toevoegen. Vergeet dan niet om ook even goed over de bodem te gaan met je lepel, want dat brand het snelst aan!
Waar gebruik je gekarameliseerde uien voor?
Deze zoete uien zijn niet alleen lekker bij vlees of gebakken aardappelen, maar ze zijn ook de basis voor echte Franse uiensoep, gekarameliseerde uiendip en kaas uienbrood.
Ik vind ze ook altijd erg lekker op een zelfgemaakte hamburger of op een pizza met tomatensaus en pesto.
Deze zachte zoete uitjes zijn trouwens ook erg lekker in een quiche! Zeker als je de uitjes combineert met spekblokjes, tijm en champignons!
Benodigdheden
Om gekarameliseerde uien te maken is het belangrijk om een pan met een dikke bodem te gebruiken.
De dikke bodem geleid de warmte beter en voorkomt dat je uien te heet worden en verbranden.
Een braadpan of rvs kookpan is hier dus perfect voor!
Ik gebruik zelf het liefst de fortalit braadpan van BK als ik uien karameliseer.
Verder heb je natuurlijk een pollepel, snijplank en een mesje nodig.
Veelgestelde vragen
Een goed gekarameliseerde ui is zacht, heeft een diepe bruine kleur en een zoete karamel smaak.
Jazeker! Het is erg lekker om een beetje tijm of rozemarijn toe te voegen tijdens het karameliseren van de uien. Zachte kruiden zoals basilicum en peterselie zijn minder geschikt omdat deze kruiden snel stuk koken.
Hoe kun je gekarameliseerde uien het beste bewaren?
Gekarameliseerde ui kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze ongeveer drie maanden goed.
Laat de uien eerst goed afkoelen en verdeel ze dan alvast in porties, dat maakt het makkelijker om de goede hoeveelheid te ontdooien.

Gekarameliseerde uien
Gekarameliseerde uien maak je met maar een paar ingrediënten en na een uur heb je heerlijke, zachte, zoete uien die perfect zijn als topping voor hamburgers of uienbrood.
Ingrediënten
- 4 uien
- 2 eetlepels boter
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze
- Pel de uien en snij ze in dunne, halve ringen.
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg zodra de boter gesmolten is de uien toe.
- Draai het vuur laag, strooi wat zout over de uien en bak ze 40-50 minuten tot ze een diepe bruine kleur hebben. Het is belangrijk dat je blijft roeren zodat de uien niet aanbranden!
Opmerkingen
Als het karameliseren van je uien erg snel gaat, kun je een beetje water of azijn toevoegen.
Aanbevolen producten
As an Amazon Associate and member of other affiliate programs, I earn from qualifying purchases.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 95Totale hoeveelheid vet: 5.9gVerzadigd vet: 3.7gCholesterol: 15mgNatrium: 336mgKoolhydraten: 10.3gVezels: 2.4gSuiker: 4.7gEitwit: 1.3g
Laat een reactie achter!