Gekarameliseerde uien maak je met maar een paar ingrediënten en na een uur heb je heerlijke, zachte, zoete uien die perfect zijn als topping voor hamburgers of uienbrood.

Deze zoete uien zijn niet alleen lekker bij bijvoorbeeld vlees of bij wat gebakken aardappelen maar ze zijn ook de basis voor echte Franse uiensoep, gekarameliseerde uiendip en uienbrood.
Ik vind ze ook altijd erg lekker op een zelfgemaakte hamburger of op een pizza met tomatensaus en pesto.
Veel recepten voor gekarameliseerde ui bevatten suiker maar dat is niet echt nodig. Als je de uien heel langzaam laat garen komen de suikers uit de ui vrij die langzaam karamelliseren.
De hoeveelheid uien lijkt misschien een beetje veel maar laat je daardoor niet tegenhouden. Ze slinken behoorlijk en wat je over houdt kan je heel goed in de koelkast bewaren of invriezen!
Ingrediënten
- Ui - ik gebruik altijd gewone uien voor dit recept. Je kan dit recept ook heel goed met rode uien of sjalotjes maken.
- Boter - ik gebruik altijd ongezouten boter in mijn recepten omdat ik liever later zelf zout toevoeg. Als je gezouten boter gebruikt laat je het zout weg. Je zou de boter ook kunnen vervangen door olijfolie of zonnebloemolie.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereiding
Maak de uien schoon en snij ze in dunne (halve) ringen. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, voeg de uienringen toe en strooi er wat zout over.
Draai het vuur laag en bak de uien tot ze een mooie, diepe, bruine kleur hebben. Omdat dit wel een uur kan duren is het belangrijk dat je de uien blijft roeren zodat ze niet verbranden.
Hoe langer je de uien laat karamelliseren hoe intenser de smaak wordt. Het is wel belangrijk om goed over de bodem van de pan te schrappen om te voorkomen dat eventuele aangekoekte stukjes verbranden.
Als het losmaken wat lastig gaat kan je eventueel wat balsamico azijn, water of wijn toevoegen om het los roeren wat makkelijker te maken.
Benodigdheden
- Braadpan - omdat de uien zo lang op moeten staan is het belangrijk om een pan met een dikke bodem te gebruiken. Een dunne bodem zorgt er voor dat de uien te heet worden en dus verbranden. Ik gebruik zelf altijd deze emaille braadpan als ik gekarameliseerde uien maak.
- Een snijplank met een scherp mesje om de uien in ringen te snijden.
Bewaar tips
Gekarameliseerde ui kan je ongeveer een week in een lucht dicht bakje in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden goed.
Laat de uien eerst goed afkoelen en verdeel ze dan alvast in porties, dat maakt het makkelijker om de goede hoeveelheid te ontdooien.
Recept
Gekarameliseerde uien
Gekarameliseerde uien maak je met maar een paar ingrediënten en na een uur heb je heerlijke, zachte, zoete uien die perfect zijn als topping voor hamburgers of uienbrood.
Ingrediënten
- 4 uien
- 2 eetlepels boter
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze
- Pel de uien en snij ze in dunne, halve ringen.
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg zodra de boter gesmolten is de uien toe.
- Draai het vuur laag, strooi wat zout over de uien en bak ze 40-50 minuten tot ze een diepe bruine kleur hebben. Het is belangrijk dat je blijft roeren zodat de uien niet aanbranden!
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 95Totale hoeveelheid vet: 5.9gVerzadigd vet: 3.7gCholesterol: 15mgNatrium: 336mgKoolhydraten: 10.3gVezels: 2.4gSuiker: 4.7gEitwit: 1.3g
Laat een reactie achter!