Gele rijst is een kruidig bijgerecht met een waanzinnig vrolijke kleur. Je maakt dit gerecht met specerijen als kurkuma en basmatirijst.

Ingredienten
Rijst - voor het beste resultaat kun je het beste basmatirijst gebruiken. Deze geurige rijst is lang en wat droger na het koken zodat je geen kleffe rijst op je bord krijgt.
Kurkuma - kurkuma geeft de typische gele smaak aan de rijst. Het zorgt ook voor een kruidige smaak die perfect bij de komijn en paprikapoeder past.
Bouillon - je kunt de rijst in water koken, maar door er een bouillon aan toe te voegen krijgt je rijst zoveel meer smaak.
Ik gebruik het liefst kruiden of groente bouillon. Deze overheerst niet te snel en zo hou je het gerecht ook nog eens vega!
Hoe maak je gele rijst?
Je begint met het fruiten van de ui en de specerijen tot ze zacht en geurig zijn. Voeg dan de gekookte rijst toe en bak het nog even mee.
Breng de rijst op smaak met wat peper en zout en strooi er eventueel nog wat verse kruiden over.
Waar serveer je het bij?
Deze gele rijst is als bijgerecht erg lekker bij mediterraanse gerechten zoals souvlaki of kofta.

Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een grote koekenpan of hapjespan met deksel nodig om de rijst te koken. Verder gebruik je een maatbeker en een snijplank.
Bewaar tips
Goed afgedekt kun je dit gerecht ongeveer vier dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren dan raad ik het aan om de rijst in te vriezen.
In de vriezer blijft het ongeveer zes maanden goed.
Om het op te warmen haar je het een paar uur van tevoren uit de vriezer en warm je het op in een steelpan of in de magnetron.
Als je rijst wat droger is geworden kun je een klein beetje water toevoegen tijdens het opwarmen.

Meer lekkere rijst gerechten
Recept

Gele rijst
Gele rijst is een kruidig bijgerecht met een waanzinnig vrolijke kleur. Je maakt dit gerecht met specerijen als kurkuma en basmatirijst.
Ingrediënten
- 250 gram basmatirijst
- 650 ml water
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olie
- ½ theelepel kurkuma
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel gemalen komijn
- Zout naar smaak
Bereidingswijze
- Snipper het uitje fijn en pers de knoflook uit.
- Verhit de olie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg de kurkuma, gemalen komijn en het paprikapoeder toe en bak dit nog even een minuutje mee.
- Doe de rijst er bij en schep het geheel even om tot alle rijst bedekt is met de specerijen.
- Giet het water bij de rijst en breng het aan de kook.
- Zet zodra het water kookt het vuur laag en laat de rijst met een deksel in op de pan in ongeveer 15-20 minuten gaar koken. Kijk na 15 minuten even of de rijst al gaar is.
- Roer de gele rijst los en serveer met bijvoorbeeld kofta en een salade.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 6 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 0Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 4mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 0g
Laat een reactie achter!