Grieks pitabrood

Griekse pitabroodjes met kip souvlaki en een salade

Grieks pitabrood is een van die dingen die ik graag eet maar nog nooit zelf heb gemaakt. Gek eigenlijk want ik vind het maken van brood erg leuk om te doen en ik heb alle ingrediƫnten die je nodig hebt altijd in huis. Er is dus eigenlijk geen goede reden dat ik het nog nooit heb geprobeerd. Toen ik laatst eindelijk tijd had gemaakt om ze te maken, kwam ik er achter dat het ook nog eens erg makkelijk is! De komende tijd deel ik een serie van mijn favoriete Griekse recepten en deze pitabroodjes horen daar zeker bij.

Er zijn twee soorten pitabrood. De ene is hol van binnen en deze kom je in Nederland meestal tegen in de supermarkt. De andere soort deel ik vandaag. Deze Griekse pitabroodjes blijven plat en leg je de vulling er boven op net als bij een tortilla in plaats van dat je het broodje open maakt en de vulling er in stopt. Beide broodjes zijn erg makkelijk om te maken en als je eenmaal verse zelfgemaakte pitabroodjes hebt geproefd wil je geen andere meer.

Met dit recept kan je beide soorten pitabrood maken. Als je toch liever de holle broodjes maakt verwarm je je oven zo heet mogelijk voor en bak je de broodjes een paar minuten op de bakplaat. Blijf er wel even bij want dit gaat erg snel! Ik vind het ook erg lekker om wat (gedroogde) kruiden door het deeg te doen zoals rozemarijn of oregano. Zeker als ik de broodjes eet bij een Grieks gerecht als souvlaki of gyros.

Stap 1:
Doe de gist, het lauwe water en de suiker in een kom. Meng het goed door elkaar en zet de kom een paar minuten apart tot het begint te schuimen.

Stap 2:
Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng dit met een (houten) lepel snel door elkaar.

Stap 3:
Leg het deeg op je met bloem bestoven werkplek en kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door tot je een zacht, soepel en licht plakkerig deeg hebt. Voeg als je deeg wat te nat is nog wat bloem toe.

Stap 4:
Smeer de mengkom in met wat olie en laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek of een stukje vershoudfolie, ongeveer 1 uur rijzen tot dat het deeg verdubbeld is.

Stap 5:
Kneed het deeg nog een keer licht door en verdeel het in 6-8 bolletjes.

Stap 6:
Dek de bolletjes af en laat ze nog 15-30 minuten rijzen.

Stap 7:
Rol de bolletjes uit tot ze ongeveer 1 cm dik zijn.

Stap 8:
Verhit een koekenpan met wat olie en bak de pitas ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten tot ze mooi goud bruin zijn.

Ik ben helaas (nog!) nooit in Griekenland geweest, jij wel? Wat is jou favoriete Griekse gerecht?

Print

Pita brood

  • V
  • VG
  • DF
  • Difficulty:Easy
  • Serves:6

Nutrition per portion

Ingredients
  • 350g bloem
  • 250 ml lauw water
  • 1 pakje (7g) gist
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 eetl suiker
Method
  1. Doe het water, de gist en de suiker in een kom. Meng dit goed door elkaar en zet de kom een paar minuten aan de kant tot het begint te schuimen.
  2. Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng dit met een houten lepel.
  3. Leg het deeg op je met bloem bestoven werkplek en kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten goed door tot je een zacht, soepel en licht plakkerig deeg hebt. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  4. Smeer de mengkom in met wat olie en laat het deeg, afgedekt, ongeveer 1 uur rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is.
  5. Kneed het nog een keer licht door en verdeel het deeg in 6-8 bolletjes.
  6. Vorm er balletjes van, dek ze af en laat ze nog 15-30 minuten rijzen.
  7. Rol de balletjes uit tot ze ongeveer een cm dik zijn.
  8. Verhit een koekenpan met wat olie en bak de pitas ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten tot ze mooi goud bruin zijn en wat opblazen.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel het zien op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegandvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *