Iedereen houdt wel van een perfect gekookt ei, maar hoe lang moet je een ei koken? Met deze tips kook je vooraan de beste eieren.

Ik doe de eieren altijd samen met koud water in de pan. Een voordeel daarvan is dat omdat ze langzaam opwarmen je minder kans hebt dat de schil breekt.
Wist je dat aan vers ei moeilijker is om te pellen? Een ei dat al iets ouder is laat zijn schil makkelijker los en maakt het pellen dus een stuk makkelijker. Dat is vooral handig als je ei mooi moet blijven voor een salade.
Hardgekookte eieren worden ook in veel recepten verwerkt. Je gebruikt ze bijvoorbeeld voor het maken van gevulde eieren en natuurlijk in een zelfgemaakte eiersalade.
Zorg er wel voor dat je de eieren niet te lang kookt. Als je een ei te lang laat koken krijg je een groenige rand om de dooier.
Ingrediënten

Eieren - Deze tijden zijn gebaseerd op M/L eieren. Voor kleinere eieren moet je de kooktijd een minuut verkorten.
Zout of azijn - eventueel wat zout voor in het water. Dit zorgt er voor dat het water minder snel kookt en je eieren dus minder snel breken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe lang moet je een ei koken
- Zacht gekookte eieren: 3-4
- Half zacht gekookte eieren: 5-6
- Hardgekookte eieren: 7-8 minuten
Natuurlijk hangt de kooktijd ook af van het formaat van de eieren. Voor kleine eitjes haal je ongeveer een minuut van de kooktijd af.
- Doe een ruime hoeveelheid koud water in een steelpan en leg hier de eieren in. Zorg er voor dat de eieren onder staan.
- Breng het water aan de kook en zodra het kook zet je het vuur laag en laat je de eieren 3.5 tot 8 minuten koken.
- Haal de eieren ut de pan en laat ze even in koud water schrikken. Dit stopt het kookproces en zorgt er dus voor dat je eitjes niet verder garen.
Wist je dat: als je wilt weten of een ei nog goed is kan je hem in een glas water leggen. Drijft hij naar boven? Dan is hij niet vers meer en kan je beter een ander ei koken.
Wat is nog meer handig
Om eieren te koken heb je een ruime steelpan nodig en een schuimspaan om de eieren mee uit het hete water te halen en om ze onder de kraan te laten schrikken.
Gekookte eieren bewaren
Hard gekookte eieren kun je ongepeld ongeveer 5-6 dagen in de koelkast bewaren.
Helaas zijn eieren niet geschikt om in te vriezen.
Meer kooktechnieken

Eieren koken, hoe doe je dat?
Iedereen houdt wel van een perfect gekookt ei maar hoe lang moet je een ei koken? Met deze tips kook je vooraan de beste eieren.
Ingrediënten
- 4 eieren
- Water
Bereidingswijze
Zacht gekookt ei
- Doe koud water in een pan en doe daar de eieren in.
- Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
- Zodra het water kookt draai je het vuur wat lager en laat je de eieren 3-4 minuten koken.
- Haal de eieren uit de pan en laat ze even schrikken in koud water.
Medium gekookt ei
- Doe koud water in een pan en doe daar de eieren in.
- Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
- Zodra het water kookt draai je het vuur wat lager en laat je de eieren 5-6 minuten koken.
- Haal de eieren uit de pan en laat ze even schrikken in koud water.
Hard gekookt ei
- Doe koud water in een pan en doe daar de eieren in.
- Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
- Zodra het water kookt draai je het vuur wat lager en laat je de eieren 8 minuten koken.
- Haal de eieren uit de pan en laat ze even schrikken in koud water.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 0Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 2mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 0g
Laat een reactie achter!