Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn op een blauw bord

Iedereen die wel eens in Oostenrijk op wintersport vakantie gaat komt er al snel achter dat na een ochtend skiën er niets boven een bord heerlijke warme kaiserschmarrn gaat. Voor iedereen die thuis blijft dit jaar heb ik het perfecte recept om toch een beetje in de wintersport sfeer te komen.

Skiën was vroeger vooral een manier om je door de sneeuw te kunnen verplaatsen. Al duizenden jaren gebruiken mensen ski’s tijdens het jagen en later ook als vrijetijdsbesteding. Die verandering vond plaats in de 19e eeuw toen Sondre Norheim de ski’s verbeterde en het mogelijk maakte om bijvoorbeeld te springen. Al snel volgde er ook methodes om het skiën makkelijker en veiliger te maken en begon het steeds meer op het skiën van nu te lijken.

Ingrediënten voor kaiserschmarrn

Omdat er vanuit Europa steeds meer vraag naar goede ski’s kwam werd in 1886 de eerste ski fabriek geopend in Noorwegen. Door de goede verbinding met de alpen en omdat daar al grote luxe hotels stonden die vooral in de zomer werden gebruikt, kwam het idee om daar ook met de erg populaire skisport te starten.

In de jaren 30 werden er steeds meer skiliften in de skigebieden geplaatst waardoor er nog meer toeristen naar de pistes kwamen maar vooral na de oorlog gingen de ontwikkelingen vrij snel. Er kwamen speciale schoenen die je met een kliksysteem aan je ski’s vast maakte en dit systeem word nog steeds gebruikt.

Natuurlijk zijn kaiserschmarrn niet het enige typische wintersport gerecht maar zeker een van de populairste. Ze zijn ontstaan in de 19e eeuw voor de Oostenrijkse keizer Frans Jozef 1, de man van prinses Sisi. Kaiserschmarrn worden vaak geserveerd met appelmoes, pruimencompote of jam en natuurlijk met wat poedersuiker er overheen.

Kaiserschmarrn op een blauw bord

Kaiserschmarrn

Yield: 4
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 20 minutes

Ingredients

 • 160 g bloem
 • 30 g suiker
 • 3 eieren, gesplitst. De eiwitten en eidooiers worden beide gebruikt!
 • 300 ml melk
 • 1 tl kaneel
 • 2 eetl boter
 • Een snufje zout
 • Poedersuiker

Instructions

 1. Klop de eieren stijf met wat zout en zet ze apart.
 2. Meng in een andere kom de bloem, vanille, suiker, eidooiers en melk tot je een dun glad beslag hebt.
 3. Spatel voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het beslag.
 4. Verhit de boter in een grote koekenpan en giet je beslag er in.
 5. Doe het deksel op de pan en laat de kaiserschmarrn 5-8 minuten zachtjes bakken tot de onderkant goud bruin is. De bovenkant blijft vrij nat!
 6. Snij de kaiserschmarrn met een spatel in 4 stukken en keer ze om. Bak ze dan nog een paar minuten tot ook die kant mooi goud bruin is.
 7. Met twee vorken trek je de kaiserschmarrn nu in kleine stukjes die je nog even laat bakken.
 8. Schep de kaiserschmarrn op de borden en strooi er wat poedersuiker over.

Notes

Traditioneel worden kaiserschmarren geserveerd met pruimencompote en appelmoes.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe