Deze luchtige kaneel pannenkoeken zijn het perfecte ontbijt om de dag goed te beginnen. Serveer ze met vers fruit, stroop of je favoriete topping om je ontbijt helemaal af te maken.

Waarom zijn kaneel pancakes het perfecte ontbijt?
Je kunt ze van tevoren maken. De pannenkoeken blijven ongeveer drie tot vier dagen goed, of je kunt het beslag de avond ervoor maken!
Ze zijn snel klaar en makkelijk te maken. Dit recept staat al in minder dan 20 minuten op tafel!
Kinderen zijn er dol op. Ik hoef hier toch niets aan toe te voegen?
Je kunt het recept gemakkelijk aanpassen. Heb je meer nodig? Verdubbel of verdrievoudig het recept.
Je kunt makkelijk variëren. Probeer eens speculaaskruiden aan het beslag toe te voegen voor heerlijke speculaas pannenkoeken.
Fijn gesneden fruit zoals appel of banaan doet het ook altijd erg goed!
Ingrediënten
Bloem - gewone tarwebloem is perfect voor dit recept.
Om je pannenkoeken gezonder te maken, kun je ongeveer de helft vervangen door volkoren- of havermeel, maar houd er rekening mee dat je misschien meer melk moet toevoegen.
Boter - boter geeft het beslag een rijke smaak en helpt voorkomen dat je pannenkoeken aan de pan blijven plakken. Het helpt ook om wat vocht toe te voegen.
Wist je dat het verrassend eenvoudig is om zelf boter te maken?
Karnemelk - ik gebruik altijd karnemelk als ik pannenkoeken maak. Dit geeft ze extra smaak, en het zuur in de karnemelk zorgt ervoor dat ze extra luchtig worden.
Je kunt voor dit recept plantaardige melk gebruiken, zoals havermelk of kokosmelk.
Kaneel - Je kunt geen kaneel pannenkoeken maken zonder kaneel. Dit geeft een geweldige warme smaak aan je ontbijt, waardoor het perfect is voor de herfst.
Bakpoeder - het bakpoeder in dit recept helpt om de pannenkoeken lekker luchtig te maken. Als je geen bakpoeder hebt, kun je de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Ei - eieren zorgen voor binding en smaak van het beslag.
Als je dit recept liever helemaal vega wilt maken, kun je het ei vervangen door lijnzaad of chiazaad.
Bereidingswijze
Pannenkoeken maken is super eenvoudig. Je begint met de droge ingrediënten.
Voeg ze toe aan een grote mengkom en roer tot ze volledig gecombineerd zijn. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe en roer de natte door de droge.
Zorg ervoor dat je het beslag niet te lang mengt! Het is niet erg als er wat stukjes droge bloem overblijven.
Laat het beslag een paar minuten rusten terwijl u uw koekenpan of bakplaat verwarmt.
Schep het beslag in de pan. Ik gebruik graag twee theelepels of ¼ kopje voor elke pannenkoek.
Laat de pannenkoeken ongeveer twee minuten bakken of tot de randen droog worden en er belletjes verschijnen.
Draai ze om en laat de andere kant ook goudbruin worden.
Houd de pannenkoeken warm onder een droge handdoek en herhaal de stappen met de rest van het
Mijn tips voor perfecte luchtige pannenkoeken
Mix het beslag niet te lang. Stop met mixen als de ingrediënten net gemengd zijn. Eventuele droge stukjes verdwijnen tijdens het koken, maar als je het beslag te lang mengt, worden je pannenkoeken droog en taai.
Dit is ook het geheim van luchtige pannenkoeken!
Maak ze niet plat. Het is moeilijk, ik weet het, maar probeer de drang te weerstaan om op de pannenkoeken te drukken. Je wilt dat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft!
Gebruik een hete pan. Zorg ervoor dat de pan die je gebruikt echt heet is. Op die manier zal zelfs je eerste pannenkoek lukken.
Houd ze klein. Maak je pannenkoeken niet te groot. Twee flinke theelepels beslag is genoeg! Als je speciale measuring cups in huis hebt kun je die gebruiken! Gebruik dan ¼ cup per pannenkoekje.
Voeg smakjes toe. Kaneel en vanille zijn geweldig, maar het toevoegen van appel of chocolade aan het beslag is ook erg lekker! Speculaaskruiden zijn ook heerlijk in dit recept.
Laat het beslag rusten. De bloem neemt meer vocht op door het beslag even te laten zitten, waardoor je pannenkoeken lekker zacht worden. Je kunt ook zien of je nog wat melk aan het beslag moet toevoegen.
Keer ze niet te snel om. Wacht met omkeren tot de randen droog worden en er belletjes ontstaan, anders zit je hele keuken onder het beslag!
De lekkerste toppings
- Vers fruit
- Poedersuiker
- Boter
- Chocolade
- Nutella
- Noten
- Gekarameliseerde appels
- Slagroom of Zwitserse room
- Honing of ahornsiroop
Benodigdheden
Om deze kaneel pancakes te maken heb je een keukenweegschaal, een grote mengkom met een garde, een maatbeker, een grote koekenpan en een spatel nodig.
Bewaar tips
Ze zijn het lekkerst als ze vers gebakken zijn, maar je kunt ze ongeveer drie dagen op kamertemperatuur bewaren.
Als je ze langer wilt bewaren, raad ik aan ze in te vriezen.
Verpakt in diepvrieszakjes of plasticfolie kun je ze ongeveer zes maanden in de vriezer bewaren.
Om ze opnieuw op te warmen, doe je ze in een broodrooster, een droge koekenpan of in de magnetron.
Meer makkelijke pannenkoek recepten
Recept
Kaneel pannenkoeken
Deze luchtige kaneel pannenkoeken zijn het perfecte ontbijt om de dag goed te beginnen. Serveer ze met vers fruit, stroop of je favoriete topping om je ontbijt helemaal af te maken.
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 200 ml karnemelk
- 1 ei
- 2 eetlepels suiker
- 3 theelepels kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Doe alle droge ingrediënten in een grote mengkom en roer ze goed door elkaar.
- Voeg de natte ingrediënten toe en meng alles tot de ingrediënten net gemengd zijn. Het geeft niet als er nog wat klontjes of droge stukjes in het beslag zitten.
- Verhit wat boter in een pan en schep er zodra de pan goed heet is kleine beetjes beslag in. Ik gebruik ongeveer 2 flinke theelepels beslag per pannenkoekje.
- Bak de pannenkoekjes tot de randen droog zijn en er belletjes ontstaan.
- Keer ze om en bak ook deze kant tot ze mooi goudbruin zijn.
- Haal de kaneel pannenkoeken uit de pan en houdt ze warm onder een schone theedoek of een omgekeerd bord.
- Herhaal de stappen met het overgebleven beslag en serveer met je favoriete toppings.
Laat een reactie achter!