Koffie panna cotta is een makkelijk dessert van slagroom, gelatine en suiker. Dit nagerecht is snel klaar en hoeft daarna alleen nog maar op te stijven in de koelkast!

Tijdens de feestdagen ben ik altijd op zoek naar gerechten die je van tevoren kunt maken. Zeker nagerechten lenen zich hier uitstekend voor.
Mijn recepten voor tiramisu en vanille taart zijn niet voor niets elk jaar erg populair!
Panna cotta kon daarom ook niet ontbreken. Zeker omdat je hier zo veel kanten mee op kunt is dit gerecht ideaal voor kerst.
Ingrediënten
Slagroom - voor een extra romige panna cotta gebruik je in plaats van alleen melk ook wat slagroom. Panna cotta betekent niet voor niets gekookte room!
Koffie - een deel van de melk vervang je in dit recept door koffie. Zet de koffie wat sterker dan je gewend bent dan komt de smaak beter naar voren.
Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van verse koffie twee eetlepels oploskoffie op te lossen in 120 ml kokend water.
Gelatine - de gelatine zorgt er voor dat je koffie panna cotta opstijft in de koelkast. Als je liever geen varkens producten gebruikt kun je de gelatine vervangen door agaragar.
Kijk dan wel even op de verpakking hoe je dit het beste kunt verwerken. Op deze manier is dit nagerecht ook geschikt voor vegetariërs!
Suiker - als tegenhanger voor de bittere smaak in de koffie voeg je wat suiker toe. Ik gebruik gewone kristalsuiker, maar voor een milde karamelsmaak kun je ook bruine basterdsuiker gebruiken.
Koffielikeur - koffielikeur geeft een subtiele smaak aan de siroop. Je kunt de likeur ook weglaten.
Bereidingswijze
Doe de gelatine samen met wat koud water in een schaalt je laat het even zacht worden. Doe ondertussen de slagroom, melk en de suiker in een steelpan en verwarm de room al roerend tot het bijna kookt.
Zodra er aan de zijkant van je pan belletjes verschijnen zet je het vuur uit. Knijp het overtollige water uit de gelatine en roer het door de slagroom tot het volledig is opgelost.
Verdeel het slagroommengsel over de schaaltjes en laat de panna cotta minstens 5 uur in de koelkast opstijven.
Hoe maak je de koffie siroop
Voor de koffie siroop doe je de overige 120 ml koffie en 2 eetlepels suiker in een steelpan. Verwarm de koffie op middelhoog vuur tot alle suiker is opgelost en zet zodra her begint te pruttelen het vuur uit.
Laat de koffiesiroop helemaal afkoelen en schep vlak voor het serveren twee eetlepels siroop over de panna cotta.
Benodigdheden
Voor deze koffie panna cotta heb je een steelpan, een garde of houten lepel, een maatbeker en dessert schaaltjes nodig.
Als je dit recept een of twee dagen van tevoren maakt is het handig om een potje te hebben voor de siroop en wat vershoudfolie voor over de toetjes.
Bewaar tips
Zelfgemaakte koffie panna cotta blijft in de koelkast ongeveer vier tot vijf dagen goed. Bewaar de siroop in een apart schaaltje en schep het er vlak voor serveren over.
Je kunt dit dessert ook invriezen. Dek het goed af voor je het in de vriezer legt. Op deze manier kun je het ongeveer twee maanden bewaren.
Hou er wel rekening mee dat de kwaliteit van de gelatine sterk achteruit gaat. Probeer het dus eerst een keer uit voor je dit voor een belangrijke avond zoals bijvoorbeeld het kerstdiner wilt doen.
Meer makkelijke nagerechten

Koffie panna cotta
Koffie panna cotta is een makkelijk dessert van slagroom, gelatine en suiker. Dit nagerecht is snel klaar en hoeft daarna alleen nog maar op te stijven in de koelkast!
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 120 ml sterke koffie
- 120 ml melk
- 2 eetlepels suiker
- 4 blaadjes gelatine
Voor de koffie siroop
- 100 ml sterke koffie
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel koffielikeur *optioneel
Bereidingswijze
- Doe de slagroom samen met de melk, de koffie en 2 eetlepels suiker in een steelpan en verwarm het op middelhoog vuur tot het begint te koken.
- Laat ondertussen de gelatine in wat koud water weken.
- Zet zodra er aan de rand van de pan belletjes verschijnen het vuur uit.
- Laat het iets afkoelen en die de gelatine in de warme room.
- Roer het even goed door tot de gelatine is opgelost en je een egale massa hebt
- Giet de warme room in de schaaltjes en laat de panna cotta minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
De koffie siroop
- Doe 120 ml en 2 eetlepels suiker in een steelpan. Als je koffielikeur wilt toevoegen doe je dat ook in de steelpan.
- Verwarm de koffie tot de suiker is opgelost en laat de siroop helemaal afkoelen.
- Schep een beetje van de afgekoelde koffie siroop in elk schaaltje.
- Zet de schaaltjes nog even in de koelkast of serveer ze meteen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 286Totale hoeveelheid vet: 24gVerzadigd vet: 15gCholesterol: 89mgNatrium: 40mgKoolhydraten: 12gSuiker: 11gEitwit: 7g
Laat een reactie achter!