Deze frisse lemon curd cake zet je in een handomdraai op tafel. Maak de cake af met een snel citroenglazuur en zelfgemaakte lemon curd.

Eerder deze maand deelde ik al mijn recept voor citroencake. Deze luchtige cake is zo lekker dat ik hem als basis gebruik voor mijn lemon curd cake.
Het enige verschil is dat je er nog meer citroen aan toevoegt.
De frisse citroensmaak is erg lekker in het voorjaar of de zomer, maar ook rond de kerst dagen maak ik deze cake regelmatig.
Het glazuur is optioneel, maar het maakt de cake wel helemaal af. Voor een extra feestelijk gebakje geef je er natuurlijk nog een flinke toef slagroom bij!
Ingrediënten
Bloem - ik gebruik het liefst gewone tarwebloem als ik een cake bak.
Deze bloemsoort bevat minder gluten dan bijvoorbeeld patent meel en daardoor krijg je een heerlijke luchtige cake.
Andere bloemsoorten kunnen natuurlijk wel. Je kunt het bijvoorbeeld vervangen door glutenvrije bloem.
Tip: als je geen bakpoeder in huis hebt, kun je voor dit recept de bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Eieren - eieren zorgen samen met het bakpoeder voor een luchtige cake. Ze geven de cake ook een mooie kleur en helpen voorkomen dat je cake te droog wordt.
Heb je geen eieren of heb je een intolerantie? Je kunt de eieren ook vervangen door appelmoes.
Neem dan voor elk ei ongeveer 40 gram suikervrije appelmoes.
Boter - boter geeft de cake een lekkere romige smaak. Net als altijd ga ik ook in dit recept uit van ongezouten boter.
Heb je alleen boter met zout in huis? Geen probleem, maar voeg dan geen extra zout meer toe.
Suiker - ik gebruik altijd gewone kristalsuiker in mijn cake recepten. Wil je een extra zachte cake dan kun je ook witte basterdsuiker gebruiken.
Lemon curd - voor deze cake is zelf lemon curd maken het allerlekkerst, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een potje kant-en-klare curd uit de supermarkt gebruiken.
Poedersuiker - om het citroenglazuur te maken heb je poedersuiker nodig. Gemengd met citroensap of melk krijg je een dik glazuur die snel uithardt.
Heb je geen poedersuiker in huis? Kijk dan eens bij mijn uitleg over hoe je zelf poedersuiker van kristalsuiker maakt.

Hoe maak je een lemon curd cake?
Je begint met het maken van de lemon curd. Dat moet namelijk goed afkoelen voor je het in het glazuur kunt verwerken.
Als de curd afkoelt bak je de citroencake. Tip: wil je een extra intense citroen smaak dan kun je kleine gaatjes in de cake prikken en er citroensiroop over gieten.
Als de cake en de lemon curd helemaal zijn afgekoeld maak je het glazuur door een eetlepel curd en eventueel wat melk door de poedersuiker te roeren. Het is belangrijk dat je glazuur lekker dik is is, zodat het niet van de cake loopt.
Verdeel het glazuur en de rest van de lemon curd over de cake en laat het glazuur een beetje uitharden voor je de cake aansnijdt.
Variaties
Citroen geeft de cake een lekkere frisse smaak, maar je kunt natuurlijk ook andere citrusvruchten gebruiken.
Vervang de lemon curd bijvoorbeeld door sinaasappel curd of grapefruit curd.
Je kunt ook stukjes gekonfijte citroenschil of witte chocolade aan het beslag toevoegen.
Kruiden zoals rozemarijn en tijm passen het ook erg goed citroen! Net als fijngehakte nootjes trouwens.
Benodigdheden
Om lemon curd cake te maken heb je een steelpan met dikke bodem, een hittebestendige kom *optioneel, een garde, keukenweegschaal, maatbeker, citruspers, mengkom, een cakeblik van 25 cm en een klein schaaltje nodig.
Bewaar tips
Cake kun je ongeveer vijf dagen bewaren voor hij niet lekker meer is. Om te voorkomen dat de cake uitdroogt is het belangrijk dat je hem luchtdicht op kamertemperatuur bewaard.
De lemon curd blijft goed afgesloten in de koelkast een stuk langer goed.
Wil je de lemon curd cake toch wat langer bewaren, vries hem dan in!
In de vriezer blijft hij zeker drie maanden goed.
Het glazuur is helaas niet geschikt om in te vriezen dus die kun je beter pas vlak voor het serveren op de cake smeren.

Meer lekkere recepten met citroen

Lemon curd cake
Deze frisse lemon curd cake zet je in een handomdraai op tafel. Maak de cake af met een snel citroenglazuur en zelfgemaakte lemon curd.
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 250 gram suiker
- 250 gram boter
- 4 eieren
- 4 eetlepels citroensap
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel citroenrasp
- ½ theelepel zout
Voor de lemon curd
- 2 eieren
- 3 eetlepels citroensap
- 50 gram suiker
- 1 theelepel citroenrasp
- Een snufje zout
- 30 gram boter
Voor het citroenglazuur
- 100 gram poedersuiker
- 2 eetlepels lemon curd
- 1 theelepel citroensap *optioneel!! Kijk goed naar de dikte van het glazuur voor je citroensap toevoegt.
Bereidingswijze
De lemon curd
- Doe het citroensap samen met de suiker, zout, eidooiers en het citroenrasp in een steelpan en roer het goed door elkaar.
- Zet de pan op het fornuis en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur. Het is belangrijk dat je blijft roeren om te voorkomen dat de eieren stollen.
- Zet zodra de lemon curd dikker wordt het vuur uit en voeg de boter toe.
- Roer de curd tot de boter is gesmolten en giet het door een zeef in een warmtebestendige schaal.
- Dek de lemon curd af en laat het helemaal afkoelen.
De cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je cakeblik in. Het is een goed idee om een stukje bakpapier op de bodem te leggen.
- Doe de suiker en de zachte boter in een ruime mengkom en mix tot de boter lekker luchtig en lichter van kleur is. Dit kan ongeveer 3 minuten duren.
- Voeg een voor een de eieren toe. Het is belangrijk dat het ei helemaal is opgenomen voor je de volgende er bij doet.
- Doe het citroensap en de citroenrasp er bij en meng dit door het eiermengsel.
- Voeg de bloem, het bakpoeder en het zout toe en meng dit er voorzichtig door.
- Giet het cakebeslag in een beboterd cakeblik en zet hem in het midden van de oven.
- Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Controller of de cake gaar is door er met een saté prikker in te prikken. Komt hij er schoon uit? Dan is de cake gaar en kun je hem uit de oven halen.
- Laat de citroencake 10 minuten afkoelen en haal hem dan uit het blik. Als de cake helemaal is afgekoeld kun je verdergaan met het recept.
Het citroenglazuur
- Doe het poedersuiker en 1 eetlepel lemon curd in een schaaltje en roer het goed door elkaar tot je een dik glazuur hebt. Als je glazuur wat te dik is, kun je nog wat melk of citroensap toevoegen.
- Meer het glazuur over de cake en verdeel er de lemon curd over.
- Laat het glazuur uitharden en snij de cake voor het serveren in plakjes.
Voedingswaarde informatie:
Hoeveelheid per portie: Calorieën: 415Totale hoeveelheid vet: 22.7gVerzadigd vet: 13.6gCholesterol: 136mgNatrium: 274mgKoolhydraten: 49.8gVezels: 0.8gSuiker: 33.6gEitwit: 5.2g
Josien van der Aa zegt
Bij het recept van Lemoncurd cake staan er bij het cake recept geen eieren bij. Alleen bij het lemoncurd recept.
Het lijkt me een heel lekker recept en ik wil het ook gaan maken. Ik heb al vaker cakes gebakken en zal even in een ander recept kijken hoeveel eieren. Waarschijnlijk 4.
Maayke zegt
Hoi Josien. Wat leuk dat je de lemon curd cake gaat maken. Er gaan inderdaad 4 eieren in! Ik heb het recept meteen aangepast.