Deze luchtige pannenkoeken met slagroom zijn makkelijk om te maken en snel klaar! Serveer ze met wat vers fruit en wat honing als ontbijt of tijdens de lunch.

Ingrediënten
Bloem - voor dit recept heb je tarwebloem nodig. Om ze iets gezonder te maken kun je de helft van de bloem ook vervangen door volkoren meel.
Je kunt ze ook met glutenvrije bloem of havermeel maken, maar dan worden ze wel wat minder luchtig.
Bakpoeder - om de pannenkoekjes lekker luchtig te krijgen voeg je een beetje bakpoeder toe. Je kunt de bloem en het bakpoeder ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Slagroom - de slagroom geeft de pannenkoeken een romige smaak en een geweldige zachte textuur. Mij doen ze een beetje aan wolken cake denken dus als je daar gek op bent moet je deze pancakes zeker een keer maken!
Melk - je kunt elke soort melk gebruiken die je lekker vindt. Ik gebruik altijd volle melk om ze extra zacht te maken, maar je kunt ook plantaardige melk of water gebruiken.
Variaties
Deze pannenkoeken zijn naturel al erg lekker, maar door er een smaakje zoals chocolade, speculaaskruiden, geraspte appel of cacaopoeder aan toe te voegen maar je ze extra speciaal.
Mijn favoriete topping
- Gekarameliseerde appels
- Stroop of honing
- Poedersuiker
- Vers fruit zoals banaan, bosbessen of aardbeien
- Slagroom of chocolade slagroom
- Bramenjam
- Chocolade saus
Bereidingswijze
Begin met het toevoegen van alle droge ingrediënten aan een grote mengkom. Geef het een garde en zorg ervoor dat er geen schakels bakpoeder overblijven.
Voeg de natte ingrediënten toe en mix tot het net gecombineerd is.
Maak je geen zorgen als er kleine klontjes in het beslag zitten, die zullen tijdens het bakken verdwijnen.
Laat het beslag een paar minuten rusten terwijl je je pan opwarmt.
Doe een beetje olie in de hete pan en schep er wat van het beslag in. Ik gebruik twee eetlepels per pannenkoek, maar ¼ kopje werkt ook.
Laat de pannenkoeken bakken tot de bovenkant begint op te drogen en er belletjes verschijnen. Draai ze om en bak de andere kant nog een paar minuten tot ze goudbruin zijn.
Haal de pannenkoeken uit de pan en herhaal met de rest van het beslag.

Tips voor de perfecte pancakes
Druk ze niet plat! Je wilt luchtige pannenkoeken dus druk er niet teveel lucht uit.
Zorg voor een hete pan. De eerste pannenkoeken mislukken vaak, maar door je pan goed heet te laten worden gaat het bakken een stuk beter.
Keer ze niet te snel om. Wacht met het omkeren tot de bovenkant droog wordt en er luchtbelletjes verschijnen anders zit het beslag echt overal!
Mix niet te lang! Stop met roeren wanneer alles net gemengd is. Het is niet erg als er nog een paar klontjes of droge stukjes in het beslag zitten die verdwijnen tijdens het bakken.
Bak er niet teveel tegelijk. Door de slagroom lopen ze wat uit en je wilt voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Neem dus een pan die groot genoeg is en geef de pannenkoekjes wat ruimte.
Benodigdheden
Om deze slagroom pannenkoeken te bakken heb je een koekenpan met antiaanbaklaag, een mengkom en een garde nodig.
Het is ook handig om een spatel bij de hand te hebben om de pannenkoeken te keren.
Bewaar tips
Je kunt deze pannenkoeken ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Dek ze goed af met wat vershoudfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Ze zijn ook geschikt om in te vriezen! Doe ze voor het invriezen in diepvrieszakjes en zorg er voor dat ze plat liggen.
Op deze manier kun je ze ongeveer drie maanden bewaren.
Laat ze voor gebruik langzaam ontdooien en warm ze op in een droge koekenpan of in de magnetron.

Meer pannenkoek recepten

Luchtige pannenkoeken met slagroom
Deze luchtige pannenkoeken met slagroom zijn makkelijk om te maken en snel klaar! Serveer ze met wat vers fruit en wat honing als ontbijt of tijdens de lunch.
Ingrediënten
- 240 gram bloem
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- 1 eetlepel vanille-extract
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout
- Olie voor het bakken
Bereidingswijze
- Begin met het toevoegen van alle droge ingrediënten aan een grote mengkom. Geef het een garde en zorg ervoor dat er geen schakels bakpoeder overblijven.
- Voeg de natte ingrediënten toe en mix tot het net gecombineerd is. Maak je geen zorgen als er kleine klontjes in het beslag zitten, die zullen tijdens het bakken verdwijnen.
- Laat het beslag een paar minuten rusten terwijl je je pan opwarmt.
- Doe een beetje olie in de hete pan en schep er wat van het beslag in. Ik gebruik twee eetlepels per pannenkoek, maar ¼ kopje werkt ook.
- Laat de pannenkoeken bakken tot de bovenkant begint op te drogen en er belletjes verschijnen. Draai ze om en bak de andere kant nog een paar minuten tot ze goudbruin zijn.
- Haal de pannenkoeken uit de pan en herhaal met de rest van het beslag.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 531Totale hoeveelheid vet: 26gVerzadigd vet: 15gTransvet: 1gOnverzadigd vet: 8gCholesterol: 165mgNatrium: 590mgKoolhydraten: 60gVezels: 2gSuiker: 12gEitwit: 13g
Laat een reactie achter!