Makkelijke gezouten karamelsaus (salted caramel)

Gezouten karamelsaus

Als je eenmaal zelfgemaakte karamelsaus hebt geproefd wil je nooit meer iets anders. Deze gezouten karamelsaus is gemakkelijk te maken en je hebt maar vijf ingrediƫnten nodig.

Hoewel het maken van gezouten karamelsaus niet moeilijk is, kan het gevaarlijk zijn. De suiker wordt erg heet en kan je ernstige brandwonden bezorgen als je niet oplet. Steek dan ook NOOIT je vinger in de hete karamelsaus en wacht met het proeven van tot de saus helemaal is afgekoeld.

Ik gebruik de natte methode om mijn karamel te maken. Voor mij is dit de beste manier om ervoor te zorgen dat alles gaat zoals ik wil. Gebruik altijd een pan met een dikke bodem bij het maken van karamel. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld e het voorkomt dat je karamel verbrandt. Omdat de kleur van de suiker aangeeft wanneer je karamel klaar is, heb je voor dit recept geen thermometer nodig.

Moet ik de karamelsaus in de koelkast bewaren?

Ja, omdat er slagroom in gaat is het beter om de saus in de koelkast te bewaren.

Hoe lang kan ik mijn karamelsaus bewaren?

In de koelkast is de saus ongeveer twee weken houdbaar. Je kan de saus ook invriezen, zo kan je de saus ongeveer 3 maanden bewaren.

Waar kan ik de saus voor gebruiken?

Deze karamelsaus is super lekker over ijs! Maar het ook erg lekker bij taart, in koekjes of in chocolade truffels!

Print

Gezouten karamelsaus

  • V
  • GF
  • Difficulty:Easy
  • Freezable:Yes

Nutrition per portion

Ingredients
  • 200g suiker
  • 240 ml slagroom
  • 1 tl zout
  • 100 ml water
Method
  1. Doe de suiker en het water in en pan en breng dit aan de kook. Je kan het nu nog even doorroeren maar stop met roeren als het gaat koken!
  2. Laat het suikermengsel pruttelen tot het een mooie donkere kleur heeft gekregen.
  3. Haal de karamel van het vuur en giet langzaam al roerend de slagroom, zout en vanille toe.
  4. Roer de karamelsaus op een laag vuur goed door tot je een gladde saus hebt.
  5. Giet de karamelsaus in een glazen potje en laat het helemaal afkoelen.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *