Zelf karamelsaus maken is super makkelijk en daarna wil je echt nooit meer iets anders. Voor dit recept heb je maar vier ingrediënten nodig.

Deze saus gebruikte ik ook om mijn chocolade karamel truffels te maken! Natuurlijk is het super lekker over ijs, bij taart, in koekjes of in chocolade truffels!
Eerlijk is eerlijk soms duurt het even voor je het maken van karamelsaus onder de knie hebt.
Kijk goed naar de kleur tijdens het koken en zorg er voor dat het niet te snel gaat zodat het niet verbrand. Neem je tijd dan lukt het wel!
Ingrediënten
Suiker - de basis van de karamelsaus. Gewone kristalsuiker is perfect om dit recept te maken.
Door witte suiker te gebruiken kun je ook goed zien wanneer de suiker verkleurd. Zo is het makkelijker om karamelsaus te maken zonder thermometer.
Slagroom - gebruik ongeklopte slagroom met 35% vet. Dit zorgt voor een heerlijke romige smaak.
Zeezout - als je salted caramel wilt maken voeg je 1 theelepel zeezout toe. Dit mag best grof zout zijn.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je karamelsaus
Hoewel het maken van gezouten karamelsaus niet moeilijk is, kan het gevaarlijk zijn. De suiker wordt erg heet en kan je ernstige brandwonden bezorgen als je niet oplet.
Steek dan ook NOOIT je vinger in de hete karamel en wacht met het proeven van tot de saus helemaal is afgekoeld.
Stap voor stap karamel maken
Stap 1. Doe de suiker en het water in en pan en breng dit aan de kook. Je kunt het nu nog even doorroeren maar stop met roeren zodra het gaat koken!
Als je tijdens het koken blijft roeren heb je kans dat je karamel weer kristalliseren en dan kun je helaas weer overnieuw beginnen.
Stap 2. Laat het suikermengsel pruttelen tot het een mooie donkere kleur heeft gekregen.
Het verkleuren begint aan de rand van de pan. Je kunt de pan eventueel voorzichtig heen en weer bewegen en het vuur lager zetten als je denkt dat jet te snel gaat.
Stap 3. Haal de karamel van het vuur en giet langzaam al roerend de slagroom, zout en vanille toe. Pas op! Zodra je de slagroom toevoegt gaat het flink bubbelen en stomen. Dit is erg heet dus zorg dat het je huid niet raakt.
Roer het op een laag vuur goed door tot je een gladde saus hebt.
Stap 4. Giet de karamelsaus voorzichtig in een glazen potje en laat het helemaal afkoelen.
Variatie
Gewone karamelsaus is natuurlijk al erg lekker maar deze ideeen zijn ook erg leuk om een keer te proberen!
- Vanille - Voeg 1 theelepel vanille extract toe voor een heerlijke vanille karamelsaus
- Zout - voeg 1 theelepel zout toe voor salted caramel saus
- Cacaopoeder - voor de echte chocolade fans!
- Whisky - 1 eetlepel whisky, hier hoeft verder geen uitleg bij toch?
Wat heb je nog meer nodig?
- Een pan met een dikke bodem
- Een houten lepel of garde van metaal
- Gazen potjes om de karamelsaus in te bewaren
Hoe bewaar je karamelsaus
Deze karamelsaus kun je ongeveer twee weken in de koelkast en drie maanden in de vriezer bewaren.
Top tip
- Zet het vuur niet te hoog dan kan de suiker verbranden.
- Als je het te lang kookt word de karamelsaus te hard, net zo lekker maar niet waar we voor gaan natuurlijk
- De saus word tijdens het afkoelen nog iets dikker. Als de saus net uit de koelkast nog iets te dik is kun je hem even opwarmen in de magnetron.
Meer makkelijke zoete sauze en spreads

Karamelsaus
Zelf karamelsaus maken is super makkelijk en daarna wil je echt nooit iets anders meer. Voor dit recept heb je maar vier ingrediënten nodig.
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 240 ml slagroom
- 100 ml water
Bereidingswijze
- Doe de suiker en het water in en pan en breng dit aan de kook. Je kunt het nu nog even doorroeren, maar stop met roeren als het gaat koken!
- Laat het suikermengsel pruttelen tot het een mooie donkere kleur heeft gekregen.
- Haal de karamel van het vuur en giet langzaam al roerend de slagroom, zout en vanille toe.
- Roer de karamelsaus op een laag vuur goed door tot je een gladde saus hebt.
- Giet de karamelsaus in een glazen potje en laat het helemaal afkoelen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 1590Totale hoeveelheid vet: 90.1gVerzadigd vet: 56.1gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 334mgNatrium: 96mgKoolhydraten: 206.8gVezels: 0gSuiker: 200.3gEitwit: 5g
Laat een reactie achter!