Zelf mayonaise maken is zo gedaan en zo veel lekkerder dan uit de supermarkt. Deze frisse, romige saus is erg lekker bij patat of in een eiersalade.

Mayonaise maken kun je op twee manieren doen. Met de hand of met een staafmixer. Beide manieren zijn zo klaar maar de klassieke methode vind ik toch het aller lekkerst.
Deze frisse, romige saus is een belangrijk ingrediënt van veel andere recepten zoals eiersalade, gevulde eieren en knoflooksaus. Ook in salades zoals Waldorf salade en coleslaw gaat mayonaise.
Ingrediënten
Omdat dit recept word gemaakt met rauwe eieren raad ik het niet aan om dit gerecht te eten als je zwanger bent. Ook oudere mensen en kleine kinderen moeten uitkijken met het eten van rauwe eieren vanwege een eventuele salmonella besmetting.

- Eieren - voor dit recept gebruik je zo vers mogelijke eieren. Zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.
- Olie - om zelf mayonaise te maken kun je het beste een neutrale olie zoals zonnebloemolie gebruiken. Olijfolie is minder geschikt omdat het de smaak teveel beïnvloed.
- Mosterd - welke mosterd je gebruikt hangt af van je persoonlijke smaak. Ik gebruik altijd Dijon mosterd.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je mayonaise

Mayonaise maken met de hand
- Splits het ei en doe de samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom. Het eiwit hebben we niet meer nodig.
- Klop het ei even los met een garde en giet tijdens het kloppen langzaam de olie er bij.
- Blijf kloppen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
- Breng eventueel op smaak met nog wat zout en citroensap.
Mayonaise maken met een staafmixer
- Splits het ei en doe de dooier samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom. De hoge beker die je bij een staafmixer krijgt is hier perfect voor! Het eiwit hebben we niet meer nodig.
- Zet de staafmixer in de kom en giet al mixend langzaam de olie er bij.
- Blijf mixen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
- Breng eventueel op smaak met nog wat zout of citroensap.
Tip: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo voorkom je dat je mayonaise gaat schiften.
Variaties
Dit is een simpel basisrecept maar je kan er natuurlijk eindeloos mee variëren!
- Knoflook - een van de bekendste varianten is denk ik wel de aioli saus.
- Pittig - 1 theelepel chilipoeder in de mayonaise is ook erg lekker!!
Wat heb je nog meer nodig
- Een staafmixer of garde.
- Een mengkom.
- Leuke schaaltjes om de zelfgemaakte mayonaise in te bewaren.
Mayonaise bewaren
In de koelkast blijft zelfgemaakte mayonaise goed afgedekt ongeveer 1 week goed. Vanwege de rauwe eieren is het belangrijk dat de saus goed gekoeld blijft.
Dit recept is niet geschikt om in te vriezen. De structuur van de saus veranderd teveel na het ontdooien en is dan echt niet lekker meer.

Mayonaise maken
Zelf mayonaise maken is zo gedaan en zo veel lekkerder dan uit de supermarkt. Deze frisse, romige saus is erg lekker bij patat of in een eiersalade.
Ingrediënten
- 1 ei
- 150 ml zonnebloemolie
- 2 theelepels mosterd
- 1 eetlepel azijn of citroensap
- Zout
Bereidingswijze
Mayonaise maken met de hand
- Splits het ei en doe de samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom.
- Klop het ei even los met een garde en giet tijdens het kloppen langzaam de olie er bij.
- Blijf kloppen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
- Breng eventueel op smaak met nog wat zout en citroensap.
Mayonaise maken met een staafmixer
- Splits het ei en doe de dooier samen met de mosterd, azijn of citroensap en het zout in een kom. De hoge beker die je bij een staafmixer krijgt is hier perfect voor!
- Zet de staafmixer in de kom en giet al mixend langzaam de olie er bij.
- Blijf mixen tot alle ingrediënten zijn opgenomen en de mayonaise de gewenste dikte heeft.
- Breng eventueel op smaak met nog wat zout of citroensap.
Cremers-Faas zegt
Ishet rauwe ei te vervangen door iets?
Maayke zegt
Als je liever geen rauwe eieren gebruikt zou je een gepasteuriseerd ei kunnen gebruiken. Deze kan je o.a. bij de Jumbo kopen.