No-bake chocolade cheesecake

No-bake chocolade cheesecake

Ik heb de laatste tijd veel nieuwe recepten geprobeerd, vooral veel recepten voor koekjes. Ik had ze natuurlijk allemaal kunnen eten, maar ik dacht dat het leuker zou zijn als ik er een paar in een bodem voor een chocolade cheesecake zou gebruiken. Zo’n bodem hoeft niet gebakken te worden en het was een goede zet want de taart is super lekker geworden!

Cheesecakes, vooral de no-bake varianten, zijn de laatste tijd erg populair. Iedereen kent de NY cheesecake of die met de oreo korst, maar waar komt deze taart eigenlijk vandaan?

Cheesecake komt waarschijnlijk uit Griekenland. Er zijn vormen uit 2000 voor Christus gevonden waarvan men denkt dat ze gebruikt zijn voor het maken van cheesecakes. De Romeinen namen het met zich mee en verspreide de cheesecake door Europa.

In veel oude kookboeken staan recepten voor cheesecake. Sommige boeken vertellen je zelfs hoe je de ‘kaas’ zelf kunt maken. De eerste cheesecakes leken niet echt op de taarten die we nu maken. Sommige werden gemaakt met een fijn gestampte harde kaas, terwijl in andere recepten een kaas werd gebruikt die veel op ricotta lijkt.

Het gebruik van de beroemde Philadelphia in cheesecakes komt uit de 19e eeuw, toen de Amerikaan William Laurence per ongeluk ontdekte hoe dit soort roomkaas te maken. Zo is het merk Philadelphia ontstaan. Dit merk is na al die jaren nog steeds het meest populaire merk is om een cheesecake te maken.

Ik heb mijn overgebleven (minder goed gelukte) koekjes gebruikt voor mijn chocolade cheesecake. Natuurlijk kan je elk koekje gebruiken dat je wilt, zoals oreo’s of nu sinterklaas weer in het land is misschien speculaas?

Hoe maak je deze no-bake chocolade cheesecake?

Stap 1:
Doe al je koekjes in een ziplock zakje en plet de koekjes met een deegroller tot al de koekjes verkruimeld zijn of doe alle koekjes in een keukenmachine en maal ze fijn.

Stap 2:
Smelt de boter en doe dit samen met de koekkruimels in een kom. Meng het goed door elkaar en giet de kruimels in een springvorm. Druk de bodem goed aan en zet het minstens 10 minuten in de koelkast.

Stap 3:
Klop de slagroom op en zet deze apart.

Stap 4:
Doe de mascarpone in een kom en roer dit samen met de suiker en de vanille tot dat het zacht en romig is.

Stap 5:
Doe de slagroom bij de mascarpone en vouw dit voorzichtig samen. Verdeel het over twee kommen en zet het in de koelkast.

Stap 6:
Smelt de chocolade in twee verschillende kommen en laat het iets afkoelen. Doe het dan bij het mascarpone mengsel en meng voorzichtig door elkaar.

Stap 7:
Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling in de springvorm. Ik begin altijd met het donkere chocolade mengsel. Zet de taart weer in de koelkast.

Stap 8:
Om de water ganache te maken doe je de chocolade in een vuurvaste kom en doe je er het hete water bij. Laat het even staan zodat de chocolade kan smelten en roer het dan net zo lang tot je een gladde glimmende ganache hebt.

Stap 9:
Giet de ganache over je cheesecake en laat de taart minstens 6 uur in de koelkast opstijven. Ik laat mijn cheesecake meestal een nacht in de koelkast staan.

Print

No-bake chocolade cheesecake

Nutrition per portion

Ingredients
  • 250 ml slagroom
Method
  1. Doe al je koekjes in een ziplock zakje en plet de koekjes met een deegroller tot al de koekjes verkruimeld zijn of doe alle koekjes in een keukenmachine en maal ze fijn.
  2. Smelt de boter en doe dit samen met de koekkruimels in een kom. Meng het goed door elkaar en giet de kruimels in een springvorm. Druk de bodem goed aan en zet het minstens 10 minuten in de koelkast.
  3. Klop de slagroom op en zet deze apart.
  4. Doe de mascarpone in een kom en roer dit samen met de suiker en de vanille tot dat het zacht en romig is.
  5. Doe de slagroom bij de mascarpone en vouw dit voorzichtig samen. Verdeel het over twee kommen en zet het in de koelkast.
  6. Smelt de chocolade in twee verschillende kommen en laat het iets afkoelen. Doe het dan bij het mascarpone mengsel en meng voorzichtig door elkaar.
  7. Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling in de springvorm. Ik begin altijd met het donkere chocolade mengsel. Zet de taart weer in de koelkast.
  8. Om de water ganache te maken doe je de chocolade in een vuurvaste kom en doe je er het hete water bij. Laat het even staan zodat de chocolade kan smelten en roer het dan net zo lang tot je een gladde glimmende ganache hebt.
  9. Giet de ganache over je cheesecake en laat de taart minstens 6 uur in de koelkast opstijven. Ik laat mijn cheesecake meestal een nacht in de koelkast staan.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe