Zelf oliebollen bakken met oud en nieuw is natuurlijk erg leuk om te doen en met dit recept heel makkelijk! Met dit basis recept kan je eindeloos variëren.

Oud en nieuw is natuurlijk niet compleet zonder een volle schaal zelfgemaakte oliebollen en appelflappen. Elk jaar worden er weer duizenden verkocht maar de aller lekkerste bak je natuurlijk helemaal zelf!
Ondanks dat gewone oliebollen en krentenbollen nog altijd het populairst zijn gaan er ook veel appelbeignets (of appelflappen) over de toonbank.
Heb je op nieuwjaarsdag nog over? Je kan er ook heerlijke wentelteefjes of een bread pudding van maken!
Direct naar
Ingrediënten
- Bloem - alle soorten bloem zijn geschikt om oliebollen te bakken. Ik gebruik meestal patentbloem. Je kan ook een deel van de bloem vervangen door volkoren meel.
- Gist - dit zorgt er voor dat je luchtige oliebollen krijgt. Je kan verse gist gebruiken maar in dit recept ga ik uit van de instant gist die je in elke supermarkt kan kopen.
- Zonnebloemolie - ik krijg vaak de vraag welke olie je het beste kan gebruiken bij het maken van oliebollen. Zonnebloemolie kan je goed verhitten en laat geen vette, witte laag achter op je oliebollen.
- Melk of water - het liefst gebruik ik water als ik oliebollen bak. Als je water gebruikt worden ze iets minder snel bruin aan de buitenkant en voorkom je dus dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Je kan natuurlijk ook melk of een mengsel van half melk en half water gebruiken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je oliebollen
Voor oliebollen maak je een beslag van water of melk, bloem, gist en eieren. Met twee lepels of een ijsschep maak je snel de lekkerste oliebollen helemaal zelf.
Ik gebruik zelf altijd twee ronde opscheplepels voor het bakken. Deze gaan al jaren mee en voor mij werken deze perfect. Je kan ook een ijslepel gebruiken. Deze heb je in verschillende maten!
- Doe de bloem samen met de gist, suiker en het zout in een kom en meng het goed door elkaar.
- Voeg het ei en het water toe en meng dit met een handmixer met deeghaken tot een glad beslag. Je kan dit ook met een (houten) lepel doen als je geen mixer hebt. Voeg het laatste beetje water wat later toe om te voorkomen dat het beslag te nat wordt.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plek ongeveer 45-60 minuten rijzen. Het beslag is klaar om te bakken als het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Zet de frituurpan klaar en verwarm deze tot 180 °C.
- Dip je lepels of ijslepel even in de hete olie en schep wat beslag uit de kom.
- Laat het oliebollen beslag voorzichtig in de hete olie glijden en bak de oliebollen ongeveer 4 minuten aan een kant goudbruin. Als het goed is draaien ze vanzelf om na 2-3 minuten.
- Schep ze een voor een met een schuimspaan of het frituurmandje uit de pan en laat de oliebollen uitlekken op wat keukenpapier.
- Herhaal stap 5 en 6 tot al het beslag op is.
Tip: Als je je lepels even in de olie dipt voorkom je dat je beslag aan je lepels blijft plakken. Pas wel op dat je geen olie op je huid krijgt!
Welke olie gebruik je om oliebollen te bakken
Je kan hier het beste een neutrale olie zoals zonnebloemolie voor gebruiken. Deze olie kan je goed verwarmen en laat geen witte laag achter na het afkoelen. Je kan beter geen frituurvet gebruiken omdat dit wel een wit laagje achterlaat.
De temperatuur van de olie is erg belangrijk. Als je olie te heet is worden ze te snel bruin terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Als de olie niet warm genoeg is worden ze erg vet.
Bakken met hete olie in een open pan is niet zonder risico. Om het zo veilig mogelijk te doen raad ik het af om ze op het fornuis in een pan met hete olie te bakken.
Dieet
- Lactosevrij - dit oliebollen recept maak je met water maar je zou ook lactosevrije melk of plantaardige melk kunnen gebruiken.
- Vega - voor vega oliebollen laat je het ei weg en kan je, net als voor de lactosevrije oliebollen, eventueel in plaats van het water lactosevrije of plantaardige melk gebruiken.
- Glutenvrij - ook als je geen gluten verdraagt kan je oliebollen maken! Vervang de bloem dan door glutenvrije bloem.
- Ei vrij - je kan oliebollen ook zonder ei bakken. Laat het ei weg en voeg eventueel iets meer vocht toe als het beslag te droog lijkt.
Variaties
Ik vind zelf de klassieke oliebol het lekkerst maar deze variaties zijn ook zeker de moeite waard om een keer te proberen.
- Krenten - voor krentenbollen voeg je 150 gram gewelde rozijnen, krenten en eventueel wat kleine stukjes appel aan het beslag toe.
- Chocolade - Roer 3-4 eetlepels cacaopoeder en wat in stukjes gesneden pure chocolade door het beslag.
- Banketbakkersroom - Snij de gebakken oliebollen bijna door en spuit er met een spuitzak wat banketbakkersroom in. Dit kan je natuurlijk ook met een lepel doen.
- Appel kaneel - Snij twee appels in kleine blokjes en strooi er wat kaneel over en roer dit mengsel door het beslag.
- Oreo - Oreo oliebollen zijn ook erg lekker! Snij wat oreos in stukjes en roer dit door het beslag.
Wat heb je nog meer nodig
- Een frituurpan met nieuwe zonnebloemolie om de oliebollen in te bakken.
- Om het beslag te maken heb je een grote mengkom met een theedoek nodig.
- Een handmixer om het beslag te mengen.
- Brede (opschep)lepels of een grote ijslepel om de oliebollen mee uit de kom te scheppen.
- Een weegschaal, maatbeker en keukenrol.
Oliebollen bewaren
Koelkast of op het aanrecht: Oliebollen hoeven niet in de koelkast. Je kan ze beter net als brood luchtdicht verpakken en op kamertemperatuur bewaren. Zo blijven ze 2-3 dagen goed.
Vriezer: in de vriezer blijven oliebollen ongeveer 3 maanden goed. Laat ze voor je ze wilt eten helemaal ontdooien en warm ze bij voorkeur op in de oven.
Oliebollen opwarmen
Oven: oliebollen blijven lekker knapperig als je ze in de oven opwarmt. Verwarm de oven voor op 200°C en leg ze er ongeveer 10 minuten in.
Magnetron: opwarmen in de magnetron kan natuurlijk ook. Leg ze ongeveer 30 seconden in de magnetron.
Airfryer: je denkt er misschien niet meteen aan maar je kan ze ook opwarmen in de airfryer! Op 150 graden heb je in ongeveer 3 minuten heerlijk warme oliebollen.
Recept
Oliebollen
Zelf oliebollen bakken met oud en nieuw is natuurlijk erg leuk om te doen en met dit recept heel makkelijk! Met dit basis recept kan je eindeloos variëren.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 500 ml lauwwarm water of melk
- 1 zakje gist
- 2 eetlepels suiker
- ¼ tl zout
- 2 liter zonnebloemolie *Dit hangt af van de pan die je gebruikt.
- 1 ei
Bereidingswijze
- Doe de bloem samen met de gist, suiker en het zout in een kom en meng het goed door elkaar.
- Voeg het ei en de melk toe en meng dit met een handmixer met deeghaken tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plek ongeveer 45-60 minuten rijzen. Het beslag is klaar om te bakken als het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Zet de frituurpan klaar en verwarm deze tot 180 °C.
- Dip je lepels of ijslepel even in de hete olie en schep wat beslag uit de kom.
- Laat het oliebollen beslag voorzichtig in de hete olie zakken en bak de oliebol ongeveer 4 minuten aan een kant goudbruin. Als het goed is draaien ze vanzelf om na 2-3 minuten.
- Schep de oliebollen met een schuimspaan of het frituurmandje uit de pan en laat de oliebollen uitlekken op wat keukenpapier.
- Herhaal stap 5 en 6 tot al het beslag op is.
Opmerkingen
Je kan natuurlijk oliebollen bakken in een pan op het fornuis maar omdat dit niet ongevaarlijk is raad ik aan om een frituurpan te gebruiken.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 25 Opdien grootte: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 0Totale hoeveelheid vet: 0gVerzadigd vet: 0gTransvet: 0gOnverzadigd vet: 0gCholesterol: 0mgNatrium: 1mgKoolhydraten: 0gVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 0g
Laat een reactie achter!