Paasbrood uit de 18e eeuw

Vrolijk Pasen! Zondag is het Eerste Paasdag en wordt bij de meeste mensen de tafel weer gedekt voor een uitgebreid paasontbijt. Natuurlijk kan daarbij een vers gebakken paasbrood niet ontbreken! Dit jaar maakte ik voor ons ontbijt een paasbrood uit de volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746.

Paasbrood

Pasen is een belangrijk Christelijk feest dat afstamt van het Joodse feest Pesach. We vieren op deze dag dat Jezus is opgestaan uit de dood nadat hij op goede vrijdag is gekruisigd. Christenen vieren dit weekend dat Jezus door zichzelf op te offeren alle schuld van hun zonde op zich heeft genomen. In de 16e eeuw bekeerde steeds meer mensen in Europa zich tot het Protestantisme Onder die groep verdween de gewoonte om te vasten. In Duitsland kwamen ze op het idee om voor de kinderen paaseieren te laten verstoppen door een paashaas. Beide symbolen staan voor vruchtbaarheid. Natuurlijk zijn er meer gebruiken rond Pasen. Denk bijvoorbeeld aan het rondbrengen van een palmpasenstok aan oudere of hulpbehoevende mensen of aan de paasvuren die in veel gebieden worden aangestoken.

Paasbrood

De basis voor mijn recept komt uit de volmaakte Hollandsche keukenmeid. Amandelspijs werd toen nog niet toegevoegd aan paasbroden maar dit kan je natuurlijk heel makkelijk zelf doen. Je hebt daarvoor nog 200g amandelspijs en een eidooier nodig. Meng de eidooier door de spijs, rol het uit tot de lengte van je brood. Leg de spijs in het midden en sla het deeg terug over de spijs. Daarna ga je gewoon verder met het recept hier onder.

Print

18e eeuws paasbrood

  • Serves:2

Nutrition per portion

Ingredients
  • 500g bloem
  • 250g krenten of rozijnen
  • 3 eieren
  • 1 zakje (7g) gist
  • 1/2 thl zout
  • 30g gesmolten boter
  • 100ml lauwe melk
  • 1/2 thl nootmuskaat
  • 1 thl kaneel
  • 50g suiker
Method
  1. Doe de melk, suiker en gist in een kom en roer dit even door.
  2. Meng in een grote kom de bloem, zout, kaneel, nootmuskaat en de krenten goed door elkaar.
  3. Voeg de gesmolten boter en de melk toe en kneed dit even door.
  4. Leg alles op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het ongeveer 10 minuten tot je een soepel deeg hebt.
  5. Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen tot het bijna verdubbelt is in omvang.
  6. Haal het deeg uit de kom, vorm er paasbroden van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Bedek de broden en laat ze nog een half uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 180°C.
  9. Bak de broden ongeveer 30 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
Je kan de broden na 10 minuten insmeren met wat gesmoten boter.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegandvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *