Zacht, gevuld paasbrood uit de 18e eeuw is gevuld met rozijnen of krenten en specerijen als nootmuskaat en kaneel. Dit recept is erg makkelijk om te maken en perfect voor tijdens het paasontbijt!

Vrolijk Pasen! Zondag is het Eerste Paasdag en wordt bij de meeste mensen de tafel weer gedekt voor een uitgebreid paasontbijt. Natuurlijk kan daarbij een vers gebakken paasbrood niet ontbreken!
Dit recept komt uit de 'volmaakte Hollandsche keukenmeid' uit 1746.
Ik vind het erg leuk om oude recepten na te maken. Bekijk ook eens andere recepten die ik in oude kookboeken vond of die daar op geinspireerd zijn zoals speculaaskruiden, pannenkoeken en wortelsoep.
Direct naar
De geschiedenis van Pasen
Pasen is een belangrijk Christelijk feest dat afstamt van het Joodse feest Pesach. We vieren op deze dag dat Jezus is opgestaan uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag is gekruisigd.
Christenen vieren dit weekend dat Jezus door zichzelf op te offeren alle schuld van hun zonde op zich heeft genomen. In de 16e eeuw bekeerde steeds meer mensen in Europa zich tot het Protestantisme Onder die groep verdween de gewoonte om te vasten.
In Duitsland kwamen ze op het idee om voor de kinderen paaseieren te laten verstoppen door een paashaas. Beide symbolen staan voor vruchtbaarheid. Natuurlijk zijn er meer gebruiken rond Pasen.
Denk bijvoorbeeld aan het rondbrengen van een palmpasenstok aan oudere of hulpbehoevende mensen of aan de paasvuren die in veel gebieden worden aangestoken.

Ingredienten
Rozijnen of krenten - even laten weken in heet water en laten uitlekken voor je ze toevoegt.
Bloem - Gebruik het liefst patentbloem. Deze soort bevat meer gluten en zorgt ervoor dat je een zachter brood krijgt.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je een 18e eeuws paasbrood?
Voor je gaat beginnen moet je de krenten of rozijnen 10 minuten laten weken in heet water en goed laten uitlekken.
Meng in een grote kom de bloem, zout, kaneel, nootmuskaat en de krenten goed door elkaar.
Voeg de gesmolten boter en de melk toe en kneed dit even door. Leg alles op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het ongeveer 10 minuten tot je een soepel deeg hebt.
Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen tot het bijna verdubbelt is in omvang.
Haal het deeg uit de kom, vorm er paasbroden van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de broden en laat ze nog een half uur rijzen.
Bak de broden ongeveer 30 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
Idee: Je kunt de rozijnen of krenten ook in een beetje alcohol of vruchtensap laten weken!
Benodigdheden
Om een paasbrood te maken heb je behalve een oven ook de volgende dingen nog nodig:
- Een keukenmachine - als je liever niet met de hand kneed is een keukenmachine erg handig!
- Grote en kleine mengkom - om alle ingrediënten te mengen en om de rozijnen te laten wellen.
- Een zeef - om de rozijnen uit te laten lekken.
Bewaren
Je kunt het paasbrood een paar dagen luchtdicht bewaren.
In de vriezer blijft dit brood ongeveer 3 maanden goed. Zorg er wel voor dat je het goed inpakt in bijvoorbeeld vershoudfolie.
Recept

Paasbrood uit de 18e eeuw
Zacht, gevuld paasbrood uit de 18e eeuw is gevuld met rozijnen of krenten en specerijen als nootmuskaat en kaneel. Dit recept is erg makkelijk om te maken en perfect voor tijdens het paasontbijt!
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 250 gram krenten of rozijnen
- 3 eieren
- 1 zakje (7 gram) gist
- ½ theelepel zout
- 30 gram gesmolten boter
- 100 ml lauwe melk
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram suiker
Bereidingswijze
- Doe de melk, suiker en gist in een kom en roer dit even door.
- Meng in een grote kom de bloem, zout, kaneel, nootmuskaat en de krenten goed door elkaar.
- Voeg de gesmolten boter en de melk toe en kneed dit even door.
- Leg alles op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het ongeveer 10 minuten tot je een soepel deeg hebt.
- Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen tot het bijna verdubbelt is in omvang.
- Haal het deeg uit de kom, vorm er paasbroden van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de broden en laat ze nog een half uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Bak de broden ongeveer 30 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
- Je kunt de broden na 10 minuten insmeren met wat gesmolten boter.
Opmerkingen
Om het bakken van een paasbrood extra makkelijk te maken gebruik je natuurlijk een keukenmachine om het deeg te kneden.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 2Hoeveelheid per portie: Calorieën: 1621Totale hoeveelheid vet: 23.2gVerzadigd vet: 11gCholesterol: 282mgNatrium: 805mgKoolhydraten: 320.4gVezels: 12.8gSuiker: 102.7gEitwit: 41.2g
Laat een reactie achter!