Salade caprese is een klassieke salade gemaakt van tomaten en mozzarella met een balsamico dressing. Deze frisse salade ziet er niet alleen leuk uit maar is ook nog eens snel klaar!

Deze Italiaanse salade wordt vooral veel gegeten in de zomer als de tomaten op hun best zijn. Traditioneel word dit gerecht zonder balsamico dressing gemaakt, maar ik vind deze dressing te lekker om weg te laten.
Omdat deze salade zo simpel is, vind ik het altijd lekker om hem bij een BBQ op tafel te zetten. Voor een echte vrolijk bord is het leuk om de rode tomaten af te wisselen met gele.
Ingrediënten
- Tomaten - grote ronde tomaten zoals trostomaten staan het leukst in dit gerecht.
- Mozzarella - verse mozzarella is het lekkerst. Gebruik een scherp mes als je deze kaas snijdt om de mooiste plakjes te krijgen.
- Dressing - voor een Caprese salade gebruik je een balsamico dressing. Deze wordt gemaakt door balsamicoazijn in te koken tot je een stroperige dressing over hebt.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereiding
Deze caprese salade maak je door de mozzarella en de tomaten in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter te snijden en ze om en om op een groot bord te leggen. Verdeel er de blaadjes basilicum over de salade en sprenkel er wat balsamico dressing over om de salade af te maken.
Het is ook lekker om er wat pesto of pijnboompitjes over te verdelen. Pesto maak je heel makkelijk zelf door basilicum met olie, knoflook, zout en pijnboompitjes in een keukenmachine te pureren tot je een gladde saus over hebt.
Benodigdheden
- Snijplank met een scherp mesje
- Serveerbord
Bewaar tips
Salade Caprese is het allerlekkerst als je hem meteen opeet maar je kunt hem in de koelkast ongeveer 2 dagen afgedekt bewaren. Je kunt de salade helaas niet invriezen.
Meer makkelijke salade recepten

Caprese salade
Ingrediënten
- 1 bol mozzarella
- 4 grote tomaten
- 1 eetlepel balsamico dressing
- 1 eetlepel balsamico dressing
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 takjes verse basilicum
Bereidingswijze
- Snij de tomaten en de mozzarella in plakjes van ongeveer 5 mm.
- Leg de plakjes om en om op een rond bord en verdeel de basilicum over de salade.
- Sprenkel er wat balsamico dressing over en serveer meteen.
Opmerkingen
Je kan ook wat versgemalen zwarte peper, pesto of wat pijnboompitjes over de salade strooien.
Laat een reactie achter!