Shakshuka is een eenpansgerecht uit Tunesië gemaakt met eieren, tomaten en paprika. Dit recept is als ontbijt erg lekker op geroosterd brood, maar het doet het tijdens een lunch ook altijd goed.

Dit shakshuka recept is heerlijk als ontbijt of tijdens een lunch en deze makkelijke vegetarische schotel is ook nog eens snel klaar. Met maar een paar simpele ingrediënten staat er binnen 20 minuten een heerlijk ontbijt op tafel.
Gerechten met eieren zoals deze shakshuka zijn ook leuk om te maken voor een (Paas) brunch. Natuurlijk serveer je er dan ook een brunch cocktail zoals een mimosa bij ;-).
Ik vind het ook erg lekker om het als vulling voor pitabrood te gebruiken. Zo kun je het ook makkelijk meenemen naar school of je werk!
De pittige tomatensaus maak je met kruiden zoals komijnzaad, chilipoeder en paprikapoeder. Natuurlijk kun je de hoeveelheid aanpassen.
Ingrediënten
Paprika - ik gebruik het liefst rode paprika's als ik shakshuka maak maar punt paprika's zijn ook erg lekker!
Tomaten - voor mijn shakshuka recept gebruik ik gezeefde tomaten. Heb je die niet of vind je dat niet zo lekker? Je kunt natuurlijk ook tomatenblokjes of in stukjes gesneden verse tomaten gebruiken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Bereidingswijze
Om shakshuka te maken snij je de paprika in kleine blokjes en snipper je de ui en de knoflook fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Bak daarna de paprika nog even mee tot ook deze zachter is geworden.
Voeg de kruiden en de tomaten toe en laat het geheel zachtjes pruttelen tot het wat indikt.
Maak drie kuiltjes in de saus en leg hier voorzichtig de eieren in. Doe een deksel op de pan en laat de shakshuka pruttelen tot de eieren gaar zijn. Hoe lang dat is hangt af van hoe je de eieren het lekkerst vindt.
Serveer met wat geroosterd brood en strooi er nog wat verse peterselie over.
Mijn tips voor de lekkerste shakshuka
- Neem je tijd. Omdat je wilt dat de tomaten een dikke saus wordt is het belangrijk om het lang genoeg te laten pruttelen. Dit is nodig omdat anders de eieren wegzakken.
- Vervang de rode paprika eens door andere paprika soorten zoals bijvoorbeeld gele of een puntpaprika.
- Strooi er wat feta of peterselie over.
Benodigdheden
- Voor het snijden van de groente heb je een snijplank en een scherp mesje nodig.
- Een grote koekenpan met deksel.
Bewaar tips
Dit gerecht is het allerlekkerst als je het meteen serveert, maar je kan het eventueel 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik raad dan wel aan om de eieren pas tijdens het opwarmen mee te koken.

Shakshuka
Shakshuka is een eenpansgerecht uit Tunesië gemaakt met eieren, tomaten en paprika. Dit recept is als ontbijt erg lekker op geroosterd brood, maar het doet het tijdens een lunch ook altijd goed.
Ingrediënten
- 500 ml gezeefde tomaten
- 3-4 eieren
- 1-2 rode paprika's
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 2 eetlepels olie
Bereidingswijze
- Snipper de ui en de knoflook fijn en snij de paprika in kleine blokjes.
- Verhit wat olie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
- Doe de paprikablokjes en de kruiden er bij en bak ook deze een paar minuten mee.
- Voeg de tomaten toe en laat zit zachtjes koken tot de saus iets ingedikt is.
- Maak 3 of 4 kuiltjes in de saus en doe hierin voorzichtig de eieren.
- Leg een deksel op de pan en laat de shakshuka zachtjes pruttelen tot de eieren gaar zijn. Hoe lang dit duurt, hangt af van hoe je je eieren het lekkerst vind.
Laat een reactie achter!