De perfecte slagroom kloppen is een onmisbare techniek bij het maken van taart en nagerechten. In deze post geef ik je al mijn tips zodat het je keer op keer weer lukt.

Iedereen weet dat een grote toef slagroom een nagerecht zoals appeltaart of ijs nog lekkerder maakt. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare spuitbus in de supermarkt kopen, maar zelf opgeklopte slagroom is niet moeilijk om te maken en zo veel lekkerder.
Voor de perfecte slagroom is het belangrijk om er voor te zorgen dat alles koud is. Zet bij voorkeur je mengkom en garde ook even in de koelkast.
Omdat koude room sneller en mooier opklopt haal je het pas zo laat mogelijk uit de koelkast.
Bereidingswijze
Doe de slagroom en de suiker in een kom en voeg eventueel een smaakje zoals cacaopoeder of vanille-extract toe.
Klop de slagroom met een handmixer of een garde op. Begin niet te snel! Om te voorkomen dat je hele keuken onder de spetters zit kun je het beste op een lage stand beginnen.
Wanneer ben je klaar?
Om een taart te decoreren of een toef naast een dessert heb je stijf geklopte slagroom nodig. Dit kun je controleren door de harde even omhoog te houden.
Blijven de slagroom pieken staan en behouden ze mooi hun vorm?? Dan ben je klaar.
Soms is het echter belangrijk dat de slagroom iets zachter blijft. Dit is bijvoorbeeld zo bij het maken van toetjes zoals tiramisu of kwarktaart.
Stop voor deze gerechten met kloppen wanneer je slagroom ongeveer zo dik is als Griekse yoghurt of kwark.
Van slagroom naar boter
Je kunt slagroom ook te lang mixen. Als je door gaat wanneer je al stijve pieken hebt scheiden de vaste deeltjes van de vloeibare bestanddelen en hou je uiteindelijk zelfgemaakte roomboter over.
Zodra de room zijn glanst verliest, een beetje korrelige structuur krijgt of zelfs gelig wordt ben je eigenlijk al te laat en is hij niet zo lekker meer om als slagroom te gebruiken.
Mocht dit een keer gebeuren is dat vervelend, maar je hoeft dan echt niet alles weg te gooien! Was de boter in wat koud water om het te kunnen bewaren en de melk is erg lekker in bijvoorbeeld pannenkoeken!
Voeg ook eens een smaakje toe!
Om de room snel om te toveren tot iets bijzonders kun je er tijdens het opkloppen een smaakje aan toevoegen. De meest voor de hand liggende zijn natuurlijk vanille en chocolade, maar je kunt er nog veel meer mee.
Je gebruikt het ook als basis voor Zwitserse room. Dit is een makkelijke en luchtige vulling voor bijvoorbeeld taarten of soesjes.
Benodigdheden
- Een ruime mengkom.
- Het opkloppen gaat het makkelijkst met een handmixer, maar met een garde lukt het ook.
Bewaren
Helaas kun je opgeklopte slagroom niet goed bewaren. Omdat de room langzaam inzakt en zijn luchtigheid verliest kun je het beter vlak van tevoren maken.
Is het belangrijk dat de toefjes een tijdje mooi blijven kun je er een beetje klopfix aan toevoegen voor het kloppen. Kijk op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.
Tip: Slagroom die wat minder luchtig is geworden is nog steeds erg lekker op bijvoorbeeld warme chocolademelk of Irish coffee!
Recepten met opgeklopte slagroom

Slagroom kloppen, hoe doe je dat
De perfecte slagroom kloppen is een onmisbare techniek bij het maken van taart en nagerechten. In deze post geef ik je al mijn tips zodat het je keer op keer weer lukt.
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
Bereidingswijze
- Doe de slagroom en de suiker in een mengkom.
- Klop met een handmixer of garde tot je slagroom de gewenste dikte heeft.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 1Hoeveelheid per portie: Calorieën: 965Totale hoeveelheid vet: 94gVerzadigd vet: 58gCholesterol: 347mgNatrium: 96mgKoolhydraten: 31gVezels: 0gSuiker: 24gEitwit: 5g
Corrie zegt
Ik heb in Zuid Afrika gezien dat ze een paar druppels citroensap toevoegden als bij hitte de slagroom niet stijf wilde worden. Meteen resultaat!
Maayke zegt
Hoi Corrie. Bedankt voor de tip!