Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden kunnen, zeker van half november tot 5 december, niet ontbreken in de keuken. Deze speculaaskruiden zijn niet alleen lekker in speculaas en pepernoten maar gebruik ze ook eens in cake of een stoofschotel!

Een van de eerste recepten voor speculaaskruiden die ik kan vinden komt uit het boek ‘de schrandere stichtse keuken-meid’. Dit boek is geschreven in 1745 en was zo’n groot succes dat het vijftig jaar later, onder de naam ‘ De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-Meid’, nog steeds werd gedrukt.

Opvallend aan de meeste oude recepten is dat er toen nog peper werd toegevoegd aan het kruiden mengsel. In de meeste moderne recepten staat dit niet meer. De peper die gebruikt werd is een oude peper soort genaamd cubeben of staartpeper. Deze peper soort heeft een frissere smaak dan gewone zwarte peper. Tegenwoordig is deze soort gelukkig steeds beter verkrijgbaar.

Oude recepten missen ook een paar ingredienten die we nu eigenlijk altijd in onze speculaaskruiden stoppen zoals kruidnagel, foelie en gember. Mijn recept is daarom ook een mix van het recept uit 1745 en eentje van nu.

Deze speculaaskruiden kan je het beste bewaren in een goed afsluitbaar potje, bijvoorbeeld een kleine weckpot of recycle lege kruidenpotjes! Zo heb je nog maanden plezier van je kruidenmix.

Ik kan niet wachten tot alle winkels en bakkerijen weer gevuld zijn met de geur van speculaas! Wat is jou favoriete feestdag?

Print

Speculaaskruiden

  • V
  • VG
  • GF
  • DF
  • Difficulty:Easy

Nutrition per portion

Ingredients
  • 8 eetl kaneel
  • 2 eetl nootmuskaat
  • 1,5 eetl kruidnagel
  • 1 eetl gemberpoeder
  • 2 tl cardemom
  • 2 tl anijszaad
  • 1 tl foelie
  • 1 tl zwarte peper of cubeben/staartpeper
Method
  1. Roer alle specerijen in een kom goed door elkaar.
  2. Doe de speculaaskruiden in een kruidenpotje en bewaar ze op een koele en donkere plek.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *