Hoe lang moet je sperziebonen koken en wat kun je er allemaal mee? Met deze tips zet je binnen een half uur heerlijke verse sperziebonen op tafel.

Sperziebonen zijn niet alleen lekker naast de bekende aardappelen en vlees maar je kunt ze ook verwerken in recepten voor pasta saus of in ovenschotels.
Ik vind het ook erg lekker om er sperziebonen met spek uit de oven van te maken! Op deze manier maak je van een simpele groente iets speciaals. Zeker met kerst vind ik dit recept erg leuk om op tafel te zetten.
Wist je dat je deze boontjes ook kan stomen? Net als broccoli behouden ze op deze manier beter hun kleur en blijven er nog meer vitamine over!
Direct naar
Hoe lang moeten sperziebonen koken
- Zet een ruime pan met water op het vuur en breng het water aan de kook.
- Maak de sperziebonen schoon door een klein stukje van de boven en onderkant af te snijden en halveer ze.
- Spoel de sperziebonen in een vergiet schoon onder de kraan en doe ze voorzichtig in het kokende water.
- Kook de sperziebonen in 13-15 minuten gaar. Je kunt na 13 minuten een sperzieboon uit het water halen om te kijken of ze al gaar zijn. De kooktijd hangt natuurlijk ook af van de grootte van de boontjes.
- Giet de sperziebonen af en serveer meteen.
Tip: soms hebben sperziebonen een harde draad. Verwijder deze voor het koken voor heerlijke zachte boontjes!
Wat heb je allemaal nodig
- Een grote pan om de sperziebonen in te koken.
- Scherp mesje en een vergiet om ze schoon te maken.
Bewaar tips
Koelkast: in de koelkast blijven gekookte sperziebonen 2-3 dagen goed.
Vriezer: je kunt gekookte sperziebonen invriezen, maar ze blijven het lekkerst als je ze blancheert voor je ze invriest. Verdeel de afgekoelde boontjes daarna over diepvrieszakjes en bewaar ze ongeveer 3 maanden in de vriezer.
Meer kooktechnieken en tips
Recept
Sperziebonen koken
Hoe lang moet je sperziebonen koken en wat kun je er allemaal mee? Met deze tips zet je binnen een half uur heerlijke verse sperziebonen op tafel.
Ingrediënten
- 800 gram sperziebonen
Bereidingswijze
- Zet een ruime pan met water op het vuur en breng het water aan de kook.
- Maak de sperziebonen schoon door een klein stukje van de boven en onderkant af te snijden en halveer ze.
- Spoel de sperziebonen in een vergiet schoon onder de kraan en doe ze voorzichtig in het kokende water.
- Kook de sperziebonen in 13-15 minuten gaar. Je kunt na 13 minuten een sperzieboon uit het water halen om te kijken of ze al gaar zijn. De kooktijd hangt natuurlijk ook af van de grootte van de boontjes.
- Giet de sperziebonen af en serveer meteen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 62Totale hoeveelheid vet: 0.2gVerzadigd vet: 0.1gCholesterol: 0mgNatrium: 12mgKoolhydraten: 14.3gVezels: 6.8gSuiker: 2.8gEitwit: 3.6g
Laat een reactie achter!