Sperziebonen met spekjes en ui is een makkelijk en snel bijgerecht. Je maakt dit recept in minder dan twintig minuten en met maar vier simpele ingrediënten.

Ingrediënten
Sperziebonen - voor dit recept maakt het niet uit of je verse of ingevroren sperziebonen gebruikt. Omdat je ze nog even samen met de spekjes en de ui bakt is het wel belangrijk dat je ze niet te gaar kookt.
Dit gerecht is ook ideaal om overgebleven sperziebonen op te maken!
Olie - kies een neutrale olie zoals zonnebloemolie. Boter of margarine is ook een prima optie!
Spek - ik gebruik meestal magere gerookte spekblokjes wanneer ik dit recept maak. Voor drie personen gebruik je een van de twee bakjes.
Pancetta blokjes zijn ook erg lekker in dit gerecht!
Een andere optie is om plakjes bacon of spek in reepjes te snijden en die samen met de ui uit te bakken. Let er dan wel op dat ze niet aanbranden.
Waar serveer je sperziebonen met spek bij
Net als haricots verts met spek worden ook deze boontjes vaak tijdens het kerstdiner gegeten. Door de milde smaak passen ze bijna overal goed bij, maar dit zijn mijn favorieten.
- Coq au vin en boeuf Bourguignon. Deze gerechten bevatten zelf ook wat spek en passen daarom perfect bij de sperziebonen. Serveer er ook war aardappelpuree of gebakken aardappeltjes bij om je maaltijd compleet te maken.
- Tijdens kerstdiner samen met een gebraden kip of kalkoen en rijst.
- Met aardappelen en karbonade.
- Rollade doet het ook altijd goed!
- Natuurlijk past dit recept ook goed bij gebakken zalm.
Benodigdheden
Om dit recept te maken heb je een kookpan, koekenpan en een vergiet nodig.
Bewaar tips
Je kunt de sperziebonen ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze ook invriezen!
In de vriezer blijven ze ongeveer zes maanden goed. Als je ze in porties verdeelt voor je de boontjes invriest kun je makkelijk een portie laten ontdooien.
Laat ze langzaam in de koelkast ontdooien en warm ze op in een pan op het fornuis met eventueel een beetje water of in de magnetron.
Meer makkelijke bijgerechten
Recept
Sperziebonen met spekjes en ui
Sperziebonen met spekjes en ui is een makkelijk en snel bijgerecht. Je maakt dit recept in minder dan twintig minuten en met maar vier simpele ingrediënten.
Ingrediënten
- 600 gram sperziebonen
- 60 gram magere spekblokjes
- 1 ui
- 2 eetlepels olie
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze
- Maak de sperziebonen schoon en doe ze samen met ruim water in een pan.
- Breng het water aan de kook en kook de boontjes in 10 minuten beetgaar.
- Giet de sperziebonen af en snipper de ui fijn.
- Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak op middelhoog vuur de ui met de spekblokjes tot de ui zacht en glazig is.
- Voeg de sperziebonen toe en roer alles goed door elkaar.
- Verwarm het geheel nog ongeveer drie minuten en breng op smaak met wat peper en zout.
Laat een reactie achter!