Tiramisu

Close up tiramisu

Tiramisu is een klassiek Italiaans dessert, geliefd bij (bijna) iedereen. Omdat je het de dag ervoor kunt maken, is tiramisu het perfecte dessert voor als er veel mensen komen eten.

De geschiedenis van tiramisu is een beetje een mysterie. Tiramisu verscheen voor het eerst in kookboeken in de jaren zestig van de vorige eeuw. Roberto Linguanotto beweert dat hij dit dessert heeft bedacht, maar volgens anderen heeft tiramisu een veel langere geschiedenis en werd het al in de 17e eeuw gegeten. Vanaf de jaren zestig nam de populariteit van deze lekkernij snel toe en veroverde al snel de rest van de wereld.

Aansnijden t

FAQ

1. Kan ik tiramisu een dag van tevoren maken?

Ja! Tiramisu is een dag later zelfs nog lekkerder.

2. Worden er in dit recept rauwe eieren gebruikt?

nee. Voor dit recept verwarm ik de eieren tot 60 °C. Dit zorgt ervoor dat de salmonella bacterie wordt vernietigd.

3. Kan ik de alcohol ook weg laten?

Jazeker. Ik kook vaak voor kinderen of zwangere vrouwen en laat de alcohol regelmatig weg. De smaak word dan wel iets anders.

4. Welke drank kan ik het beste gebruiken?

Traditioneel wordt er marsala gebruikt bij het maken van tiramisu maar koffie likeur of rum is ook erg lekker!

5. Kan ik deze tiramisu eten als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Alleen als je de eieren verwarmt tot minstens 60°C en de alcohol weg laat. Als je je daar niet prettig bij voelt kan je de eieren er ook helemaal uit laten.

6. Kan ik de tiramisu invriezen?

Ja! Maak de tiramisu dan in een schaal of bakje die je luchtdicht kan afsluiten of pak de schaal goed in met vershoudfolie. Je tiramisu blijft zo ongeveer 3 maanden goed.

Stap voor stap

Stap 1.
Splits de eieren en zet de eiwitten apart. Deze worden niet gebruikt voor dit recept maar gooi ze niet weg! Vries ze in of maak er bijvoorbeeld merengues van.

Stap 2.
Doe de eidooiers met de suiker en de vanille in een vuurvaste kom en verwarm ze al roerend au bain marie tot ze licht geel zijn geworden en de 60°C hebben bereikt.

Stap 3.
Roer de mascarpone los tot deze zacht en romig is. Voeg het eiermengsel toe en roer dit er goed door.

Stap 4.
Klop de slagroom luchtig maar niet helemaal stijf.

Stap 5.
Vouw de opgeklopte slagroom voorzichtig door de mascarpone.

Stap 6.
Doe de koffie en de marsala in een ondiepe schaal en meng het door elkaar.

Stap 7.
Haal de langevingers door de koffie en bedek de bodem van de schaal ermee.

Stap 8.
Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de lange vingers en strooi er eventueel een dun laagje cacaopoeder over.

Stap 9.
Herhaal stap 7 & 8 maar strooi het laatste laagje cacaopoeder er pas vlak voor het serveren over de tiramisu, dek de tiramisu af en zet de schaal minstens 5 uur in de koelkast.

Stap 10.
Strooi voor het serveren nog een laagje cacaopoeder over de tiramisu.

Print

Tiramisu

  • Difficulty:Easy
  • Serves:6

Nutrition per portion

Ingredients
  • 300 ml sterke koffie
  • 30 ml marsala
  • 20-25 langevingers
  • 250g mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 70g suiker
  • 2-3 eetl cacaopoeder
  • 3 eidooiers
  • 1/2 tl zout
Method
  1. Splits de eieren en zet de eiwitten appart. Deze worden niet gebruikt maar gooi ze niet weg! Vries ze in of maak er bijvoorbeeld merengues van.
  2. Doe de eidooiers met de suiker en de vanille in een voorvaste kom en verwarm ze al roerend au bain marie tot ze licht geel zijn geworden en de 60°C hebben bereikt.
  3. Roer de mascarpone los tot deze zacht en romig is. Voeg het eiermengsel toe en roer dit er goed door.
  4. Klop de slagroom luchtig maar niet helemaal stijf.
  5. Vouw de opgeklopte slagroom voorzichtig door de mascarpone.
  6. Doe de koffie en de marsala in een schaal en meng het door elkaar.
  7. Haal de langevingers door de koffie en bedek hiermee de bodem van de schaal.
  8. Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de langevingers en strooi er eventueel een dun laagje cacaopoeder over.
  9. Herhaal stap 7 &8 maar strooi het laatste laagje cacaopoeder er pas vlak voor het serveren over. Dek de tiramisu af en zet de schaal minstens 5 uur in de koelkast.
  10. Strooi voor het serveren nog een laagje cacaopoeder over de tiramisu

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *