Tiramisu is een geliefd klassiek Italiaans dessert gemaakt met langevingers, mascarpone, slagroom en koffie. Zelf tiramisu maken is erg makkelijk en nog lekkerder dan die uit de supermarkt!

Nagerechten met chocolade en koffie zijn vooral erg populair rond de kerst. Kijk ook eens bij mijn recept voor chocolademoussetaart of vanilleroomtaart voor meer inspiratie.
Direct naar
Geschiedenis van tiramisu
De geschiedenis van tiramisu is een beetje een mysterie. Het verscheen voor het eerst in kookboeken in de jaren zestig van de vorige eeuw. Roberto Linguanotto beweert dat hij dit dessert heeft bedacht, maar volgens anderen heeft tiramisu een veel langere geschiedenis en werd het al in de 17e eeuw gegeten. Vanaf de jaren zestig nam de populariteit van deze lekkernij snel toe en veroverde al snel de rest van de wereld.
Ingrediënten
Omdat dit recept word gemaakt met rauwe eieren raad ik het niet aan om dit gerecht te eten als je zwanger bent. Ook oudere mensen en kleine kinderen moeten uitkijken met het eten van rauwe eieren vanwege een eventuele salmonella besmetting.

- Langevingers - deze dunne luchtige koekjes vormen de laagjes van de tiramisu.
- Mascarpone - geeft een romige smaak en stevigheid aan de vulling.
- Marsala - dit kan je ook weglaten als je de tiramisu alcoholvrij wilt maken.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je tiramisu

- Splits de eieren en zet de eiwitten apart. Deze worden niet gebruikt voor dit recept maar gooi ze niet weg! Vries ze in of maak er bijvoorbeeld merengues van.
- Doe de eidooiers met de suiker en de vanille in een vuurvaste kom en verwarm ze al roerend au bain marie tot ze licht geel zijn geworden en de 60°C hebben bereikt.
- Roer de mascarpone los tot deze zacht en romig is. Voeg het eiermengsel toe en roer dit er goed door. Klop de slagroom luchtig maar niet helemaal stijf. Vouw de opgeklopte slagroom voorzichtig door de mascarpone.

- Doe de koffie en de marsala in een ondiepe schaal en meng het door elkaar.
- Haal de langevingers door de koffie en bedek de bodem van de schaal ermee.
- Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de lange vingers en strooi er eventueel een dun laagje cacaopoeder over.
- Herhaal stap 5 t/m 7 en eindig met een laagje cacaopoeder. Dek de schaal af en zet hem minstens 5 uur in de koelkast.
Tip: Strooi het laatste laagje cacaopoeder er pas vlak voor het serveren op zo blijft hij het mooist.
Tiramisu en borstvoeding of zwangerschap
Omdat er in tiramisu eieren en alcohol zit kan je het niet zomaar eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft maar met deze aanpassingen kan je het gelukkig wel eten.
- Eieren - Het is het veiligst om de eieren helemaal weg te laten maar omdat je met dit recept de eieren verwarmt tot 60°C word salmonella vernietigd. Toch raad ik mensen met een zwak gestel, kinderen en zwangere vrouwen af om dit recept te maken. Je kan natuurlijk ook gepasteuriseerde eieren gebruiken dan kan je deze tiramisu met een gerust hart eten.
- Alcohol - laat de alcohol weg als je dit recept maakt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Het beste is natuurlijk om de eieren helemaal weg te laten. Twijfel je nog? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.
Maak je toch liever iets anders? Mijn speculaas tiramisu recept is zonder ei en alcohol!
Wat heb je nog meer nodig
- Een ovenschaal.
- Mengkommen.
- Een handmixer of garde.
Hoe bewaar je tiramisu
Koelkast: in de koelkast blijft tiramisu ongeveer 2-3 dagen goed.
Vriezer: je kan tiramisu heel goed invriezen. In een afgesloten bakje of ingepakt in vershoudfolie blijft het ongeveer 3 maanden goed.
Tips
- Tiramisu kan je heel goed een of twee dagen van te voren maken. Het is een dag later zelfs nog lekkerder!
- Laat de alcohol weg als je tiramisu maakt voor zwangere vrouwen, kinderen of vrouwen die borstvoeding geven.

Tiramisu
Tiramisu is een geliefd klassiek Italiaans dessert gemaakt met langevingers, mascarpone, slagroom en koffie. Zelf tiramisu maken is erg makkelijk en nog lekkerder dan die uit de supermarkt!
Ingrediënten
- 300 ml sterke koffie
- 30 ml marsala
- 20-25 langevingers
- 250 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 70 gram suiker
- 2-3 eetlepels cacaopoeder
- 3 eidooiers
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze
- Splits de eieren en zet de eiwitten apart. Deze worden niet gebruikt, maar gooi ze niet weg! Vries ze in of maak er bijvoorbeeld merengues van.
- Doe de eidooiers met de suiker en de vanille in een vuurvaste kom en verwarm ze al roerend au bain-marie tot ze licht geel zijn geworden en de 60 °C hebben bereikt.
- Roer de mascarpone los tot deze zacht en romig is. Voeg het eiermengsel toe en roer dit er goed door.
- Klop de slagroom luchtig, maar niet helemaal stijf.
- Vouw de opgeklopte slagroom voorzichtig door de mascarpone.
- Doe de koffie en de marsala in een schaal en meng het door elkaar.
- Haal de langevingers door de koffie en bedek hiermee de bodem van de schaal.
- Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de langevingers en strooi er eventueel een dun laagje cacaopoeder over.
- Herhaal stap 7 & 8, maar strooi het laatste laagje cacaopoeder er pas vlak voor het serveren over. Dek de tiramisu af en zet de schaal minstens 5 uur in de koelkast.
- Strooi voor het serveren nog een laagje cacaopoeder over de tiramisu
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 6Hoeveelheid per portie: Calorieën: 556Totale hoeveelheid vet: 27.2gVerzadigd vet: 15.5gCholesterol: 265mgNatrium: 327mgKoolhydraten: 41.2gVezels: 0.9gSuiker: 12.8gEitwit: 11g
Laat een reactie achter!