Custard is een soort vanille vla op basis van eieren. Het word vaak los gegeten of gebruikt als basis voor ijs of ingrediënt in een Engelse bread pudding.

Custard wordt vooral in Engeland in veel nagerechten gebruikt.
Ik maakte er een trifle mee, maar het wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld ijs of bread pudding en te maken.
Dit recept is zeker niet moeilijk om te maken, maar je moet wel even blijven opletten.
Omdat tijdens het verhitten de eidooiers snel klonteren heb ik er voor gekozen om een beetje bloem of maizena toe te voegen, niemand wil roerei in zijn toetje!
Dit in dit recept zorgt er niet alleen voor dat de eieren beter tegen de hitte kunnen, het zorgt er ook voor dat het wat dikker wordt.
Ingrediënten

Eieren - eieren zorgen voor de binding en geven het gerecht een mooie gele kleur.
Slagroom - slagroom geeft je toetje een volle, romige smaak. Je kunt de slagroom ook vervangen door melk of een plantaardige melk.
Bloem - dit zorgt er voor dat de custard wat dikker wordt. Het helpt tijdens het koken ook om te voorkomen dat je eieren stollen.
Je kunt de bloem ook vervangen door maïzena. Zo is het meteen glutenvrij!
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je vanille custard
Custard maak je met eidooiers. Deze zorgen ervoor dat het dikker wordt en geven het een mooie gele kleur.
Het is natuurlijk vreselijk zonde om de eiwitten weg te gooien. Je kunt deze invriezen of maak er meringue (schuimpjes) van!
Je kunt de eiwitten ook voor andere nagerechten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan chocolademousse of een Charlotte russe.

Verwarm de melk met de slagroom tot het bijna kookt.
Roer in een kom, de eidooiers, suiker, vanille-extract en de maïzena goed door elkaar.
Giet de warme melk bij de eieren en zorg ervoor dat je goed blijft roeren!
Als de eieren en de melk goed gemengd zijn giet je het mengsel terug in de pan en verwarm je dit al roerend tot het dikker begint te worden.
Giet het in een kom en dek de custard af met wat huishoudfolie. Zorg ervoor dat de folie de custard raakt, zo voorkom je dat er een vel op komt.
Laat het helemaal afkoelen en bewaar het in de koelkast.
Mijn tips voor de perfecte custard
De custard is klaar als het een dun laagje achterlaat op een lepel.
Het wordt nog iets dikker wanneer het afkoelt dus kook het niet te lang!
Gebruik de overgebleven eiwitten om schuimpjes te maken. Dit kun je meteen doen, maar je kunt de eiwitten ook heel goed invriezen in een ijsblokjesvorm.
Neem je tijd. De custard heeft even tijd nodig om dikker te worden zet daarom het vuur niet te hoog!
Zeef de custard voor het afkoelen. Zo voorkom je dat er kleine stukjes gestold ei in de toetje zit.
Variaties
Chocolade custard - Voeg tijdens het koken chocolade of een eetlepel cacaopoeder toe.
Mokka custard - voeg 1-2 tl oploskoffie toe voor mokka custard.
Vanille custard lijkt trouwens erg op lemon curd, vanillesaus en banketbakkersroom waar je o.a. mijn vanilleroom taartjes en lemon meringue taart mee maakt.
Wat heb je nog meer nodig
Om zelf custard te maken heb je een steelpan met dikke bodem, een weegschaal, een maatbeker, een lepel, vershoudfolie en een garde nodig.
Bewaar tips
Vanille custard blijft ongeveer een week goed in de koelkast. Leg er wel een stuk vershoudfolie op, anders komt er een vel op de custard.
Meer zoete basisrecepten

Vanille custard
Vanille custard is een soort vanille vla op basis van eieren. Custard wordt vaak los gegeten of gebruikt als basis voor ijs of als ingrediënt in een Engelse bread pudding.
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom, je kunt ook alleen melk gebruiken. Vervang de slagroom dan door 250 ml melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 50 gram suiker
- 4 eidooiers
- 1 eetlepel maïzena
Bereidingswijze
- Verwarm de melk met de slagroom tot het bijna kookt.
- Roer in een kom de eidooiers, suiker, vanille-extract en de maizena goed door elkaar.
- Giet de warme melk bij de eieren en zorg ervoor dat je goed blijft roeren!
- Als de eieren en de melk goed gemengd zijn giet je het mengsel terug in de pan en verwarm je dit al roerend tot het dikker begint te worden.
- Giet het in een kom en dek de custard af met wat huishoudfolie. Zorg ervoor dat de folie de custard raakt, zo krijg je geen vel op je custard.
- Laat het helemaal afkoelen en bewaar de custard in de koelkast.
Opmerkingen
Het is erg belangrijk dat je het vuur niet te hoog zet en blijft roeren als je de custard verwarmd. Dit voorkomt namelijk dat je eieren stollen.
Aanbevolen producten
As an Amazon Associate and member of other affiliate programs, I earn from qualifying purchases.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 4Hoeveelheid per portie: Calorieën: 350Totale hoeveelheid vet: 27.9gVerzadigd vet: 16.1gCholesterol: 297mgNatrium: 61mgKoolhydraten: 20.3gVezels: 0gSuiker: 15.7gEitwit: 6g