Vanille custard

Vanille custard close up

Vanille custard is een van die recepten waar je oneindig mee kan variëren. Ik maakte er een vanille custard van maar probeer ook eens andere smaken zoals mandarijn, deze heb ik laatst gemaakt voor mijn mandarijn trifle, chocolade of voeg aan het einde wat whiskey toe.

Custard wordt vooral in Engeland in veel nagerechten gebruikt. Ik maakte er een trifle mee maar het word ook gebruikt om bijvoorbeeld ijs of bread pudding en te maken.

Vanille custard

Dit recept is zeker niet moeilijk om te maken maar je moet wel even blijven opletten. Omdat tijdens het verhitten de eidooiers snel klonteren heb ik er voor gekozen om een beetje maizena toe te voegen, niemand wil roerei in zijn custard! De maizena in dit recept zorgt er niet alleen voor dat de eieren beter tegen de hitte kunnen, het zorgt er ook voor dat je een wat dikkere vanille custard krijgt.

Custard maak je met eidooiers. Deze zorgen ervoor dat de custard dikker word en geven het een mooie gele kleur. In sommige recepten, vooral in wat oudere, staat dat je hele eieren moet gebruiken. Ik heb beide geprobeerd en persoonlijk vind ik het met alleen eidooiers lekkerder. Het is natuurlijk vreselijk zonde om de eiwitten weg te gooien. Je kan deze invriezen of maak er meringue (schuimpjes) van!

Print

Vanille custard

 • Difficulty:Easy
 • Serves:4
 • Freezable:No

Nutrition per portion

Ingredients
 • 250 ml melk
 • 250 ml slagroom, je kan ook alleen melk gebruiken. Vervang de slagroom dan door 250 ml melk
 • 1 tl vanille extract
 • 50g suiker
 • 4 eidooiers
 • 1 eetl maizena
Method
 1. Verwarm de melk met de slagroom tot het bijna kookt.
 2. Roer in een kom de eidooiers, suiker, vanille extract en de maizena goed door elkaar.
 3. Giet de warme melk bij de eieren en zorg ervoor dat je goed blijft roeren!
 4. Als de eieren en de melk goed gemengd zijn giet je het mengsel terug in de pan en verwarm je dit al roerend tot het dikker begint te worden.
 5. Giet het in een kom en dek de custard af met wat huishoudfolie. Zorg ervoor dat de folie de custard raakt, zo krijg je geen vel op je custard.
 6. Laat het helemaal afkoelen en bewaar de custard in de koelkast.

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe