Zelfgemaakte wentelteefjes zijn perfect voor bij een uitgebreid ontbijt in het weekend of voor een lunch. Je maakt ze met een paar simpele ingrediënten en in minder dan 10 minuten!

Wat zijn wentelteefjes?
Wentelteefjes, Pain perdu, French toast, allemaal namen voor een gerecht dat over de hele wereld veel gegeten wordt. Je maakt ze met oud brood, melk, eieren en kaneel
Niemand weet waar dit brood gerecht precies is ontstaan, maar het is wel opvallend dat ze over de hele wereld een vergelijkbare naam hebben.
In Nederland kennen we ze vooral als wentelteefjes of verloren brood, net als in Zwitserland waar ze ook wel verlorenes brot genoemd worden.
De geschiedenis van pain perdu
Dit gerecht wordt al sinds de 5e eeuw beschreven. Het recept voor Aliter Dulcia staat beschreven in een van de oudste kookboeken ‘Apicius’.
Deze eerste recepten werden gemaakt door plakken wit brood te laten weken in melk en ei om ze vervolgens te bakken in olie. Na het bakken giet je er dan nog wat honing over.
Eigenlijk precies zoals we ze nu nog steeds maken.
Ingrediënten
Kaneel - dit geeft de wentelteefjes een warme, zoete smaak. Met Sinterklaas is het ook leuk om het kaneel te vervangen door speculaaskruiden.
Suiker - ik gebruik altijd gewone kristalsuiker, maar je kunt natuurlijk elke suiker gebruikten die je in je kast hebt staan.
Brood - volkorenbrood maakt het iets gezonder, maar meestal word er wit brood gebruikt bij het maken van wentelteefjes.
Hoe maak je wentelteefjes
Het maken van wentelteefjes is zeker niet moeilijk! Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.
Meng de melk met het ei, suiker en kaneel goed door elkaar.
Laat de sneetjes brood even in het melkmengsel weken.
Verhit wat boter in een pan en leg de sneetjes brood in de hete boter. Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
Leg ze op een bord en strooi er eventueel nog wat suiker en kaneel overheen.
Tip: Zet alles van tevoren klaar zodat je meteen door kunt met de volgende lading!
Variaties
Als je liever geen melk gebruikt kun je dit recept natuurlijk ook met plantaardige of lactose vrije melk maken.
Wentelteefjes van suikerbrood of brioche is ook erg lekker!
Op nieuwjaarsdag is het ook leuk om wentelteefjes te bakken met overgebleven oliebollen!
Wat heb je nog meer nodig?
- Een koekenpan.
- Een lage schaal om de broodjes in de melk te wentelen.
Bewaar tips
Wentelteefjes zijn versgebakken het lekkerst maar je kunt ze een dag of twee in de koelkast bewaren.
Om ze weer op te warmen kun je de broodjes het beste even in een droge koekenpan op het fornuis zetten. Zo worden ze weer een beetje knapperig.
Opwarmen in de magnetron kan ook maar dan blijven ze zacht.
Meer makkelijke ontbijt recepten
Recept
Wentelteefjes
Zelfgemaakte wentelteefjes zijn perfect voor bij een uitgebreid ontbijt in het weekend of voor een lunch. Je maakt ze met een paar simpele ingrediënten en iedereen is er gek op!
Ingrediënten
- 4 sneetjes brood
- 1 ei
- 150 ml melk
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
- Meng de melk met het ei, suiker en kaneel goed door elkaar.
- Laat de sneetjes brood even in het melk mengsel weken.
- Verhit wat boter in een pan en leg de sneetjes brood in de hete boter.
- Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
- Leg de wentelteefjes op een bord en strooi er eventueel nog wat suiker en kaneel overheen.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 2Hoeveelheid per portie: Calorieën: 166Totale hoeveelheid vet: 4.4gVerzadigd vet: 1.8gCholesterol: 88mgNatrium: 190mgKoolhydraten: 26gVezels: 1gSuiker: 16.5gEitwit: 6.7g
Laat een reactie achter!