Wentelteefjes

Ik ontbijt niet vaak heel uitgebreid maar als ik wat meer tijd heb maak ik het liefst wentelteefjes. Eigenlijk is het jammer dat ik ze niet vaker maak, want ze staan snel op tafel en ze zijn perfect om oud brood op te maken. Wat eet jij het liefst als ontbijt?

Wentelteefjes, Pain perdu, French toast, allemaal namen voor een gerecht dat over de hele wereld veel gegeten wordt. Niemand weet waar wentelteefjes precies ontstaan zijn maar het is wel opvallend dat ze over de hele wereld een vergelijkbare naam hebben. In Nederland kennen we ze vooral als wentelteefjes of verloren brood, net als in Zwitserland waar ze ook wel verlorenes brot genoemd worden. Tijdens het zoeken naar de geschiedenis van dit recept kwam ik er al snel achter dat ze in de 5e eeuw ook al een vergelijkbaar recept hadden. Het recept voor Aliter Dulcia staat beschreven in een van de oudste kookboeken ‘Apicius’. Deze wentelteefjes worden gemaakt door plakken wit brood te laten weken in melk en ei om ze vervolgens te bakken in olie. Na het bakken giet je er dan nog wat honing over. Eigenlijk precies zoals we ze nu nog steeds maken.

Meestal wordt er voor wentelteefjes oud wit brood gebruikt, maar ik vind ze lekkerder als ik ze maak met volkorenbrood. Het is ook erg lekker om (oud) stokbrood of brioche te gebruiken. In dit recept gebruik ik alleen kaneel maar in veel oude kookboeken kom ik ook recepten met nootmuskaat, rozenwater, wijn of brandy tegen.

Print

Wentelteefjes

 • Difficulty:Easy
 • Serves:2

Nutrition per portion

Ingredients
 • 4 sneetjes rood
 • 1 ei
 • 150 ml melk
 • 2 eetl suiker
 • 1 thl kaneel
Method
 1. Meng de melk met het ei, suiker en kaneel goed door elkaar.
 2. Laat de sneetjes brood even in het melk mengsel weken.
 3. Verhit wat boter in een pan en leg de sneetjes brood in de hete boter.
 4. Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
 5. Leg de wentelteefjes op een bord en strooi er eventueel nog wat suiker en kaneel overheen.
 

Heb je iets gemaakt van mijn blog? Ik vind het leuk om jullie creaties te zien! Deel ze op Instagram #nutmegandvinegar en tag me @nutmegvinegar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe