Zelfgemaakte wentelteefjes zijn perfect voor bij een uitgebreid ontbijt in het weekend of voor een lunch. Je maakt ze met een paar simpele ingrediënten en iedereen is er gek op!

Wentelteefjes maken is erg makkelijken perfect voor bij een uitgebreid ontbijt in het weekend!
Natuurlijk heb ik nog meer ontbijt recepten! Kijk ook eens bij mijn chocolade havermout, havermout met appel en kaneel of shakshuka voor meer inspiratie.
Direct naar
Wat zijn wentelteefjes en waar komen ze vandaan?
Wentelteefjes, Pain perdu, French toast, allemaal namen voor een gerecht dat over de hele wereld veel gegeten wordt. Niemand weet waar wentelteefjes precies ontstaan zijn, maar het is wel opvallend dat ze over de hele wereld een vergelijkbare naam hebben.
In Nederland kennen we ze vooral als wentelteefjes of verloren brood, net als in Zwitserland waar ze ook wel verlorenes brot genoemd worden.
Tijdens het zoeken naar de geschiedenis van dit recept kwam ik er al snel achter dat ze in de 5e eeuw ook al een vergelijkbaar recept hadden. Het recept voor Aliter Dulcia staat beschreven in een van de oudste kookboeken ‘Apicius’.
Deze wentelteefjes worden gemaakt door plakken wit brood te laten weken in melk en ei om ze vervolgens te bakken in olie. Na het bakken giet je er dan nog wat honing over. Eigenlijk precies zoals we ze nu nog steeds maken.
Ingrediënten
Kaneel - dit geeft de wentelteefjes een warme, zoete smaak.
Suiker - ik gebruik altijd gewone kristalsuiker, maar je kunt natuurlijk elke suiker gebruikten die je in je kast hebt staan.
Brood - volkorenbrood maakt het iets gezonder, maar meestal word er wit brood gebruikt bij het maken van wentelteefjes.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onder aan deze post!
Hoe maak je wentelteefjes
Het maken van wentelteefjes is zeker niet moeilijk! Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.
- Meng de melk met het ei, suiker en kaneel goed door elkaar.
- Laat de sneetjes brood even in het melkmengsel weken.
- Verhit wat boter in een pan en leg de sneetjes brood in de hete boter.
- Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
- Leg ze op een bord en strooi er eventueel nog wat suiker en kaneel overheen.
Tip: Zet alles van tevoren klaar zodat je meteen door kunt met de volgende lading!
Variaties
- Als je liever geen melk gebruikt kun je dit recept natuurlijk ook met plantaardige of lactose vrije melk maken.
- Wentelteefjes van suikerbrood of brioche is ook erg lekker!
- Op nieuwjaarsdag is het ook leuk om wentelteefjes te bakken met overgebleven oliebollen!
Wat heb je nog meer nodig?
- Een koekenpan.
- Een lage schaal om de broodjes in de melk te wentelen.
Recept
Wentelteefjes
Zelfgemaakte wentelteefjes zijn perfect voor bij een uitgebreid ontbijt in het weekend of voor een lunch. Je maakt ze met een paar simpele ingrediënten en iedereen is er gek op!
Ingrediënten
- 4 sneetjes brood
- 1 ei
- 150 ml melk
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
- Meng de melk met het ei, suiker en kaneel goed door elkaar.
- Laat de sneetjes brood even in het melk mengsel weken.
- Verhit wat boter in een pan en leg de sneetjes brood in de hete boter.
- Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
- Leg de wentelteefjes op een bord en strooi er eventueel nog wat suiker en kaneel overheen.
Laat een reactie achter!