Doe de bloem samen met de suiker, het gist en het zout in een ruime mengkom. Zorg ervoor dat het zout niet in de buurt ligt van het gist want dat vermindert de werking.
Giet het lauw warme water erbij en kneed het even door tot een grof deeg.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplek en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een zacht en soepel deeg hebt.
Doe het deeg weer in de mengkom en dek de kom af met een theedoek of folie.
Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Haal het deeg uit de mengkom en kneed het even snel door.
Verdeel het deeg in 30 stukjes en vorm er kleine balletjes van.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de deegballetjes er in kerstboom vorm op. Zorg ervoor dat er een klein beetje ruimte tussen de balletjes zit omdat ze nog gaan rijzen.
Bedek het deeg met folie en laat het nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en smelt de kruidenboter in een steelpan op het fornuis of in de magnetron.
Smeer de gesmolten kruidenboter op het brood en bestrooi het met de geraspte kaas.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak het kerstboom breekbrood in ongeveer 20 minuten gaar.
Haal het brood uit de oven en laat even afkoelen voor je het op een serveerplank legt.