Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Oud-Hollands appeltaart recept
Er gaat niets boven de geur van een versgebakken appeltaart die door je huis waait. Dit oud-Hollandse appeltaart recept is precies zoals oma hem maakte: eenvoudig, met een knapperige korst en een heerlijke appelvulling.
Recept afdrukken
Voorbereidingstijd:
15
minuten
min
Bereidingstijd:
1
uur
uur
Deeg laten rusten:
30
minuten
min
Totale tijd:
1
uur
uur
45
minuten
min
Benodigdheden
Beslagkom
1 springvorm
22 cm
Ingrediënten
Voor het deeg
300
gram
bloem
200
gram
boter
140
gram
suiker
1
ei
houdt ⅓ van het ei achter om de taart mee te bestrijken.
½
theelepel
zout
Voor de vulling
5
appels
fris zuur
2
theelepel
kaneel
30
gram
suiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 170℃.
Vet de springvorm in en bestuif met wat bloem.
Het deeg
Doe de bloem, zout, suiker, ⅔ van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
Neem ⅔ van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer ½ cm dik.
Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.
De appeltaart vulling
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.
In elkaar zetten en de appeltaart bakken
Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met ⅓ van het ei.
Bak de taart in het midden van de oven 60 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.
Notities
De beste appels voor appeltaart:
Gebruik stevige, lichtzure appels zoals Goudreinetten of Elstar voor de perfecte balans tussen zoet en fris.
Hoe voorkom je een natte bodem:
Bestrooi de bodem met paneermeel of fijngehakte amandelen voordat je de vulling toevoegt. Zo blijft je deeg knapperig!
Appeltaart bewaren & invriezen:
Appeltaart blijft zo'n drie dagen goed. In de vriezer kun je de taart tot zes maanden bewaren.
Deeg vooruit maken:
Het deeg kun je tot 2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ook invriezen is geen probleem.
Voedingswaarde
Calorieën:
389
kcal
|
Koolhydraten:
57.7
g
|
Eiwitten:
4.1
g
|
Vet:
17.2
g
|
Verzadigd vet:
10.5
g
|
Cholesterol:
59
mg
|
Natrium/Zout:
239
mg
|
Vezels:
3.8
g
|
Suiker:
30.7
g
Porties:
10
personen
calorieën:
389
kcal
Auteur:
Maayke