Ga terug
+ servings

Oud-Hollands appeltaart recept

Er gaat niets boven de geur van een versgebakken appeltaart die door je huis waait. Dit oud-Hollandse appeltaart recept is precies zoals oma hem maakte: eenvoudig, met een knapperige korst en een heerlijke appelvulling.
Recept afdrukken
Versgebakken appeltaart met een gouden krokante korst en een heerlijke appelvulling.
Voorbereidingstijd:15 minuten
Bereidingstijd:1 uur
Deeg laten rusten:30 minuten
Totale tijd:1 uur 45 minuten

Benodigdheden

  • Beslagkom
  • 1 springvorm 22 cm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 140 gram suiker
  • 1 ei houdt ⅓ van het ei achter om de taart mee te bestrijken.
  • ½ theelepel zout

Voor de vulling

  • 5 appels fris zuur
  • 2 theelepel kaneel
  • 30 gram suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170℃.
  • Vet de springvorm in en bestuif met wat bloem.

Het deeg

  • Doe de bloem, zout, suiker, ⅔ van het ei en de boter in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Neem ⅔ van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Doe de deeglap in de springvorm en druk deze licht aan. Zet de springvorm even aan de kant.

De appeltaart vulling

  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Meng de suiker en kaneel door de appels en schep ze in de springvorm.

In elkaar zetten en de appeltaart bakken

  • Rol het resterende deeg uit en snij hier reepjes uit.
  • Leg de reepjes op de appel, druk de randen aan en bestrijk de taart met ⅓ van het ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven 60 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart even afkoelen voor je hem aansnijdt.

Notities

  • De beste appels voor appeltaart: Gebruik stevige, lichtzure appels zoals Goudreinetten of Elstar voor de perfecte balans tussen zoet en fris.
  • Hoe voorkom je een natte bodem: Bestrooi de bodem met paneermeel of fijngehakte amandelen voordat je de vulling toevoegt. Zo blijft je deeg knapperig!
  • Appeltaart bewaren & invriezen: Appeltaart blijft zo'n drie dagen goed. In de vriezer kun je de taart tot zes maanden bewaren.
  • Deeg vooruit maken: Het deeg kun je tot 2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ook invriezen is geen probleem.

Voedingswaarde

Calorieën: 389kcal | Koolhydraten: 57.7g | Eiwitten: 4.1g | Vet: 17.2g | Verzadigd vet: 10.5g | Cholesterol: 59mg | Natrium/Zout: 239mg | Vezels: 3.8g | Suiker: 30.7g
Porties: 10 personen
calorieën: 389kcal
Auteur: Maayke