Zalm bakken is minder moeilijk dan je denkt. Met deze tips zet je binnen 15 minuten de perfecte zalm moot op tafel.

Ik krijg vaak de vraag of je zalm op kamertemperatuur moet laten komen voor je het gaat bakken. Net als voor het bakken van biefstuk is het een goed idee om de zalmfilet 15-20 minuten voor je wilt beginnen uit de koelkast te halen.
Hierdoor wordt de vis malser en gaat het garen gelijkmatiger. Omdat vis een gevoelig product is het niet verstandig om het langer buiten de koelkast te laten staan.
Ingrediënten
Zalm - hoe verser de vis hoe lekkerder het eindresultaat zal zijn. Ik haal mijn zalm meestal bij de visboer, maar in de supermarkt is de kwaliteit ook steeds beter.
Let er ook even op dat de vis duurzaam gevangen is. Dit herken je door het MSC voor wilde of ASC logo voor gekweekte zalm op de verpakking.
Olie - zonnebloemolie heeft een neutrale smaak en kun je goed verhitten. Je kunt de olie ook vervangen door vloeibare margarine of roomboter.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe bak je zalm in een koekenpan
Haal de zalm uit de koelkast en dep het goed droog met een stuk keukenpapier.
Verhit de olie in een koekenpan en strooi aan beide kanten van de zalm wat peper en zout. Dit is ook het moment om extra kruiden zoals tijm of rozemarijn toe te voegen.
Leg de zalm in de pan en bak de zalm ongeveer 3-4 minuten op middelhoog vuur. Draai de zalm voorzichtig om en bak nog 3-4 minuten tot hij mooi gaar is. De exacte baktijd hangt af van de dikte van de vis en kan dus iets langer duren.
In de supermarkt kom je ook zalm met huid tegen. Zalm bakken op de huid is lekker maar ook wat lastiger.
Door de huid gaart de vis wat minder snel dus de baktijden kunnen dan wat anders zijn.

Benodigdheden
- Een koekenpan met een dikke bodem. Het werkt het beste als je een pan neemt met antiaanbaklaag of een goede gietijzeren pan.
- Keukenpapier en een brede spatel zijn ook handig om bij de hand te hebben.
Bewaar tips
Zalmfilet is het lekkerst als het net gebakken is, maar bewaren in de koelkast kan wel. Goed afgedekt blijft de zalm ongeveer 2 dagen goed. Vis is erg gevoelig voor bederven dus controleer de zalm altijd even voor je het serveert.
Overgebleven gebakken zalm kun je opwarmen, maar het is ook erg lekker in wraps met zalm en groente of op brood met bijvoorbeeld wat sla en mayonaise of aioli!
Meer zalm recepten
Recept

Zalm bakken
Zalm bakken is minder moeilijk dan je denkt. Met deze tips zet je binnen 15 minuten de perfecte zalm moot op tafel.
Ingrediënten
- 300 gram zalm
- 1 eetlepel olie
Bereidingswijze
- Haal de zalm uit de koelkast en dep het goed droog met een stuk keukenpapier.
- Verhit de olie in een koekenpan en strooi aan beide kanten van de zalm wat peper en zout. Dit is ook het moment om extra kruiden zoals tijm of rozemarijn toe te voegen.
- Leg de zalm in de pan en bak de zalm ongeveer 3-4 minuten op middelhoog vuur.
- Draai de zalm voorzichtig om en bak nog 3-4 minuten tot hij mooi gaar is. De exacte baktijd hangt af van de dikte van de vis en kan dus iets langer duren.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 2Hoeveelheid per portie: Calorieën: 259Totale hoeveelheid vet: 16gVerzadigd vet: 2gCholesterol: 66mgNatrium: 66mgVezels: 0gSuiker: 0gEitwit: 29g
Gerda zegt
Wil je zalm vetarm? Leg je zalm op een bord in de magnetron ongeveer 3 minuten , hangt van de dikte af. Nadat het rose/gaar is bestrooien met viskruiden( steegeman).
Maayke zegt
Hoi Gerda. Die tip ken ik nog niet bedankt voor het delen!