Zelf advocaat maken is makkelijker dan je denkt. Deze gele drank maak je in een half uurtje met eidooiers, jenever, vanille en suiker.

Dit drankje klinkt misschien als iets wat je oma zou maken, maar ik ben stiekem gek op dit ouderwetse recept.
Natuurlijk serveer je advocaat met opgeklopte slagroom!
Advocaat kun je natuurlijk traditioneel uit een kopje lepelen, maar het is ook erg lekker om in desserts te verwerken. Ik maak er graag mijn paas cheesecake en tiramisu mee of ik gebruik advocaat als vulling in een taart.
Je kunt er net als van custard ook heerlijk ijs van maken! Door de gele kleur doet advocaat ijs het ook altijd goed met Pasen.
Ingrediënten
Wodka of brandewijn - er wordt meestal brandewijn gebruikt bij het maken van advocaat, maar je kunt dat ook heel goed vervangen door jenever of wodka. Het gaat er vooral om dat je een neutrale alcohol gebruikt.
Hou er wel rekening mee dat je de alcohol wel goed proeft dus het is belangrijk om een drank te kiezen die je ook lekker vind om los te drinken.
Eieren - omdat er eieren in dit drankje gaan, is het belangrijk om het genoeg te verwarmen. Om er zeker van te zijn dat alle salmonella dood is en de advocaat dik genoeg wordt, verwarm je de eieren tot ze 64°C bereiken.
Vanille - ik ga in dit recept uit van een heel vanille stokje, maar je kunt deze ook vervangen door 1 theelepel vanille-extract of zelfs een beetje vanillesuiker.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je zelf advocaat
Advocaat maak je door eieren met alcohol, suiker en vanille au bain-marie te verwarmen tot het de dikte heeft van vla. Daarna koel je het drankje snel door de kom in een bak koud water te zetten en te roeren tot het koud is.
Het is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Omdat de eieren gaan stollen als ze te heet worden wil je niet dat je eieren te heet worden. 62-64°C is perfect.
Op deze temperatuur gaat ook de salmonella bacterie dood maar mocht je liever helemaal geen risico lopen kun je ook gepasteuriseerde eieren gebruiken.
Benodigdheden
- Om er zeker van te zijn dat de eieren warm genoeg zijn is het handig om een thermometer te gebruiken.
- Je verwarmt de eieren au bain-marie dat betekent dat je een hittebestendige kom nodig hebt die op je pan past. Een van glas (bijvoorbeeld deze kom van pyrex) of een van rvs zijn perfect hiervoor.
- Een fles om het drankje in te bewaren.
Bewaar tips
Het is het lekkerst als je het meteen serveert, maar in een schone fles of pot kun je het ongeveer een maand bewaren.
Meer lekkere drankjes om een keer te proberen

Zelf advocaat maken
Zelf advocaat maken is makkelijker dan je denkt. Deze gele drank maak je in een half uurtje met eidooiers, jenever, vanille en suiker.
Ingrediënten
- 10 eidooiers
- 200 ml jenever
- 180 gram suiker
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze
- Zet alvast een ruime bak met koud water klaar hierin laten we straks de advocaat afkoelen. Je kan er eventueel ook wat ijsklontjes in doen.
- Meng in een ruime hittebestendige kom de eidooiers, de suiker, de merg van het vanillestokje en de jenever goed door elkaar.
- Breng in een pan een laagje water aan de kook en zet hier de kom op. Zorg er voor dat het water de kom niet kan raken!
- Verhit de eieren al roerend tot een temperatuur van 62-64°C.
- Zodra de gewenste temperatuur is bereikt haal je de kom van de pan en zet je hem in een bak met koud water. Dit voorkomt dat de advocaat verder gaart!
- Blijf de eieren nog een paar minuten roeren tot deze genoeg is afgekoeld en giet het door een zeef in een schone fles.
Voedingswaarde informatie:
Opbrengst: 10Hoeveelheid per portie: Calorieën: 171Totale hoeveelheid vet: 4.5gVerzadigd vet: 1.6gCholesterol: 210mgNatrium: 9mgKoolhydraten: 18.6gVezels: 2.7gSuiker: 18.1gEitwit: 2.7g
Pytou zegt
Goeden avond.
Lijkt me een leuk recept om een keer te doen.
Ik schrijf U om iets totaal anders: voor deze advocaat heeft men 10 eidooiers nodig. Met de 10 eiwitten kan men "sneeuw" maken. Wat doe ik daarmee? Het lijkt mij een leuk idee om een naar een paar recepten te verwijzen waarin eiwitten benodigd zijn. Spontaan kom ik nu op schuimpjes en roomijs. Er zijn echter meer ideeën.
Dit gaat op voor tal van recepten, waar ingrediënten slechts gedeeltelijk worden gebruikt. Men zou moeten voorkomen, dat men iedere dag een deel van de ingrediënten weggooit.
De advocaat ga ik volgende week maken, met een flinke trommel schuimpjes......
Veel succes!
Maayke zegt
Hallo Pytou. U heeft helemaal gelijk! Ik maak ook graag chocolademousse met overgebleven eiwitten. Is het gelukkig met de advocaat en de Schuimpjes?