Zelf boter maken is helemaal niet moeilijken zo veel lekkerder dan een pakje uit de supermarkt. Je hebt er alleen wat slagroom en eventueel een beetje zout nodig en binnen een kwartier heb je romige zelfgemaakte boter.

Direct naar
Ingrediënten
- Slagroom - dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt om boter te maken. Gebruik het liefst slagroom met een zo hoog mogelijk vetpercentage (minstens 35%).
- Zout - voor gezouten roomboter kun je een beetje zeezout toevoegen. Dit is niet alleen voor de smaak, maar zout helpt ook om het langer te kunnen bewaren.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je boter
- Doe de slagroom in een grote mengkom of in een keukenmachine. Zorg er voor dat de slagroom koud is dit zorgt er voor dat je het beter en sneller kan opkloppen.
- Met een handmixer of garde klop je net zo lang tot de room gaat schiften en er kleine vlokjes boter ontstaan. Dit duurt tussen de 8 en 10 minuten, maar het kan ook iets langer duren, dit hangt af van de manier en snelheid waarmee je de slagroom opklopt.
- Als je de boter in een keukenmachine maakt zet je hem hoog en laat je hem zo lang draaien tot er boter ontstaat.
- Zeef de inhoud van de kom in een schone mengkom en laat het goed uitlekken. De karnemelk die overblijft, kun je in de koelkast of vriezer bewaren om op te drinken of om te verwerken in andere recepten. Als je het in de vriezer wilt bewaren is het een goed idee om het in ijsblokjes zakken te doen zodat je makkelijk een kleine hoeveelheid kan ontdooien om in bakrecepten te verwerken.
- Doe wat koud water in de derde kom en doe hier de vlokjes boter in. Druk de boter samen en herhaal twee a drie keer tot er geen melkdeeltjes meer in het water komen. Dit gaat het makkelijkst als het water goed koud is.
- Voeg eventueel wat zout of kruiden toe en doe de boter in een bakje of wikkel het in vershoudfolie.
Tip: Als je geen mixer of garde bij de hand hebt kun je dit recept ook met een grote glazen (weck)pot maken. Zorg dat de pot iets meer dan de helft gevuld is met de slagroom en schut de pot tot er boter ontstaat.
Dit duurt wel iets langer dan wanneer je een mixer gebruikt. Daarna volg je gewoon de stappen voor het wassen en het bewaren zoals in het recept staat.
Waar kan je zelfgemaakte boter voor gebruiken?
- Koekjes - zelfgemaakte boter is perfect om koekjes en andere bakrecepten zoals mijn speculaas en pepernoten mee te maken.
- Op brood - de volle smaak van deze boter is ook heerlijk op brood of stokbrood, pannenkoeken, poffertjes en scones.
- Taart - of gebruik het in recepten voor taart zoals mijn klassieke appeltaart of in de koekbodem voor no bake taarten zoals mijn lemon meringue of vanille taart. Natuurlijk is het ook zeer geschikt om botercrème mee te maken!
De melk dit overblijft gooi je natuurlijk niet weg! Gebruik deze om melk of water te vervangen in bakrecepten. Je kunt het natuurlijk ook gewoon opdrinken.
Als je het niet meteen nodig hebt, kun je de 'karnemelk' ook heel goed invriezen. Doe het in diepvrieszakjes en bewaar het zo ongeveer 3 maanden. Je kunt het ook in speciale ijsblokjes zakjes doen zo kun je makkelijk een klein beetje afbreken en gebruiken.
Smaakjes
- Tuinkruiden - voeg verse of gedroogde kruiden toe voor een heerlijke zelfgemaakte kruidenboter.
- Honing - niet zo bekend in Nederland, maar wel erg lekker tijdens een BBQ. Voeg wat honing toe voor honingboter en smeer het op wat stokbrood.
- Speculaas - voeg rond pakjesavond eens wat speculaaskruiden toe aan de boter voor speculaasboter.
- Zeezout - zout toevoegen helpt niet alleen om de boter te bewaren maar een stokbroodje boter met zeezout is super lekker.
Wat heb je nog meer nodig
- Drie mengkommen. Een om de slagroom in op te kloppen, een om alles in uit te laten uitlekken en nog een kom om de overgebleven boter in te wassen met koud water.
- Keukenmachine, garde of handmixer. Je kunt eventueel ook een grote (weck)pot gebruiken.
- Vershoudfolie of leuke schaaltjes om het in te bewaren.
Hoe bewaar je boter
Koelkast: Boter die je zelf maakt, is iets minder lang houdbaar dan die uit de supermarkt omdat er soms wat melkdeeltjes in blijven zitten, maar je kunt het zeker een week bewaren.
Vriezer: Als je de boter langer wilt bewaren kun je het ook invriezen. Wikkel het in vershoudfolie of doe het in een diepvrieszakje. Op deze manier kun je het ongeveer 6 maanden bewaren. Haal het de avond van tevoren uit de vriezer en laat het in de koelkast rustig ontdooien.
Recept
Zelf boter maken
Zelf boter maken is helemaal niet moeilijken zo veel lekkerder dan een pakje uit de supermarkt. Je hebt er alleen wat slagroom en eventueel een beetje zout nodig en binnen een kwartier heb je romige zelfgemaakte boter.
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
Bereidingswijze
- Doe de slagroom in een grote mengkom of in een keukenmachine. Zorg er voor dat de slagroom koud is dit zorgt er voor dat je het beter en sneller kan opkloppen.
- Met een handmixer of garde klop je net zo lang tot de room gaat schiften en er kleine vlokjes boter ontstaan. Dit duurt tussen de 8 en 10 minuten maar het kan ook iets langer duren, dit hangt af van de manier en snelheid waarmee je de slagroom opklopt.
- Als je de boter in een keukenmachine maakt zet je hem hoog en laat je hem zo lang draaien tot er boter ontstaat.
- Zeef de inhoud van de kom in een schone mengkom en laat het goed uitlekken. De karnemelk die overblijft kan je in de koelkast of vriezer bewaren om op te drinken of om te verwerken in andere recepten. Als je het in de vriezer wilt bewaren is het een goed idee om het in ijsblokjes zakken te doen zodat je makkelijk een kleine hoeveelheid kan ontdooien om in bakrecepten te verwerken.
- Doe wat koud water in de derde kom en doe hier de vlokjes boter in. Druk de boter samen en herhaal dit tot er geen melkdeeltjes meer in het water zitten. Je moet het water een of twee keer vervangen tot het water helder blijft en de boter helemaal schoon is.
- Voeg eventueel wat zout of kruiden toe en doe de boter in een bakje of wikkel het in vershoudfolie.
Ingrid zegt
Mijn liter volvette slagroom wil niet schiften. Ik ben al meer dan een uur aan het mixen. Ik heb nu de helft eruit gehaald maar dat helpt niet. Wat kan ik doen?
Alvast dank voor je reactie
Maayke zegt
Wat vervelend! Ik hoop dat het inmiddels gelukt is. Bij mij lukt het eigenlijk altijd maar soms duurt het wel wat langer. Was de slagroom goed koud? Soms lukt het minder goed als de slagroom te warm is.
Mary jane zegt
Hello
Zelf boter gemaakt volgens je recep super eenvoudig en heel lekker. Dank u
Maayke zegt
Hoi! Wat goed om te horen!
esther zegt
Net boter gemaakt met je recept, super simpel en erg leuk voor de kinderen om te zien hoe het van room, slagroom naar boter gaat volgende keer ga ik kruidenboter proberen!
Maayke zegt
Wat leuk om te horen! Kruidenboter van zelfgemaakte boter is zo lekker
Alena zegt
Mijn zelfgemaakte roomboter begint na een dag zuur ruiken. Ik doe hem niet in de koelkast anders is ie niet te smeren. Ook is zelfgemaakte boter vanzelf wat harder dan uit supermarkt. Ik maakt het uit opgevangen slagroom van rauwe melk.
Wat kan ik doen? Mijn kids vinden het stinken en ik ook eigenlijk en smaak is ook al dan anders.
Maayke zegt
Hoi Alena. Ik heb helaas geen ervaring met boter maken van ongepasteuriseerde verse slagroom. Heb je de boter goed gewassen in koud water om er voor te zorgen dat alle karnemelk er uit is?
Als ik boter heb gemaakt bewaar ik het altijd in de koelkast en haal ik het er voor gebruik even uit om het zachter te laten worden.