Zelf kerriesaus maken is super makkelijk. Deze romige, gele saus maak je op basis van boter, bloem en melk en is heerlijk bij groente zoals bloemkool.

Net als pepersaus en bechamelsaus begin je deze saus met een roux. Een roux is een mengsel van bloem, boter en in dit geval slagroom waardoor je een dikke, romige saus krijgt.
Veel mensen denken dat zelf kerriesaus maken ingewikkeld is, maar als je eenmaal weet hoe het moet is het met zo makkelijk als een pakje uit de supermarkt.
Direct naar
Ingrediënten
Bloem - bloem zorgt voor de binding van de saus. Gebruik gewone witte tarwebloem voor het beste resultaat.
Kerriepoeder - zorgt voor de gele kleur van de saus. Je kunt de kerriepoeder zelf maken of kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Melk - voor een extra romige saus gebruik ik volle melk maar je kunt dit ook vervangen door kookroom, (plantaardige) slagroom of bouillon.
Voor een lactosevrije kerriesaus kun je de boter ook vervangen door margarine of een plantaardige boter.
De volledige ingrediëntenlijst en de werkwijze staan onderaan deze post!
Hoe maak je kerriesaus
- Laat de boter in een steelpan smelten en doe er de bloem en de kerrie bij. Bak het mengsel al roerend een paar minuten zodat de bloem kan garen. Het is normaal dat het gaat klonteren dat komt helemaal goed zodra je de melk toevoegt.
- Giet beetje bij beetje de melk bij de roux. Het is belangrijk dat je goed blijft roeren zodat je een gladde saus krijgt.
- Breng de saus op smaak met wat peper en zout en serveer meteen.

Kerriesaus maken met bouillon
Niet iedereen kan of wil melk gebruiken en gelukkig is dat voor dit recept ook niet per se nodig. Je kunt dit recept namelijk ook met bouillon maken.
Als je kerriesaus met bouillon wilt maken los je een tuinkruiden bouillonblokje op in 400 ml kokend water en roer je het beetje bij beetje door het botermengsel.
Je kunt natuurlijk ook de melk vervangen door een plantaardige melk of kokosmelk.
Wil je deze kerriesaus helemaal vegen of lactosevrij maken vervang dan ook de boter door een plantaardige variant.
Wat heb je nog meer nodig
- Een steelpan en een garde om de saus in te maken.
- Leuke schaaltjes om de kerriesaus in te serveren.
Bewaar tips
Koelkast: deze saus is het lekkerst als je hem meteen serveert. Je kunt hem eventueel 2 dagen in de koelkast bewaren let er wel op dat je de saus goed afdekt om een vel te voorkomen.

Kerriesaus
Zelf kerriesaus maken is super makelijk. Deze romige, gele saus maak je op basis van boter, bloem en melk en is heerlijk bij groente zoals bloemkool.
Ingrediënten
- 25 gram bloem
- 20 gram boter
- 250 ml volle melk
- 1 eetlepel kerriepoeder
- Peper
- Zout
Bereidingswijze
- Laat de boter in een steelpan smelten en doe er de bloem en de kerrie bij. Bak het mengsel al roerend een paar minuten zodat de bloem kan garen.
- Giet beetje bij beetje de melk bij de roux. Het is belangrijk dat je goed blijft roeren zodat je een gladde saus krijgt.
- Breng de saus op smaak met wat peper en zout en serveer meteen.
Laat een reactie achter!